Bogato i aromatično tijesto i voće natopljeno u rumu recept su za sreću. Upravo je ovo kratak opis stollena, tradicionalnog njemačkog kruha koji se poslužuje tijekom blagdana.
Nećemo ti lagati, proces pripreme nije brz, ali može biti vrlo jednostavan uz dobru organizaciju vremena. Voće treba odstajati cijeli dan u rumu, a tijesto se diže nekoliko puta, što znači da u međuvremenu možeš napraviti nekoliko tura suhih kolača.
Ako želiš izbjeći alkohol, natopi voće u soku od naranče ili crnom čaju. Uz to, možeš se odmaknuti od klasičnog recepta i bademe zamijeniti sjemenkama suncokreta ili buče.
Stollen je odličan izbor iz još jednog bitnog razloga... Može stajati čak 2 puna tjedna! Dapače, bit će još ukusniji kad odstoji, ako ga pravilno narežeš i spremiš. Naime, preporuka je da ga prerežeš na pola, narežeš kriške i spojiš preostale polovice kako bi što manji dio bio izložen zraku. Tako se neće osušiti i zaista će biti ukusan nakon duljeg stajanja.
Stollen
Sastojci - za maceriranje voća:
- 200 g grožđica
- 25 g kandirane korice naranče
- 25 g kandirane korice limuna
- 3 žlice tamnog ruma
Sastojci - za tijesto s kvascem:
- 80 ml mlakog mlijeka
- 1 žlica šećera
- 2 žličice suhog kvasca
- 150 g brašna
- 1/4 žličice soli
- ulje
Ostali sastojci:
- 150 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 1/2 žličice kardamoma
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice soli
- 10 žlica maslaca
- 1 žličica naribane limunove korice
- 2 žličice naribane korice naranče
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 40 g nasjeckanih badema
Postupak:
- Najprije pomiješaj voće, prelij ga rumom, pokrij i ostavi da se natapa barem 8 sati, a poželjno i duže.
- Potom napravi tijesto s kvascem. Pomiješaj mlijeko, šećer i kvasac pa miksaj dok se sastojci dobro ne povežu. Pusti da odstoji 5 minuta pa dodaj brašno i sol. Miksaj sve dok se tijesto ne formira u glatku kuglu. Prebaci u namašćenu posudu i ostavi da se diže dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena.
- Izmiksaj maslac s koricom limuna i naranče i ekstraktom vanilije u pahuljastu smjesu. Postepeno dodaj smjesu brašna, šećera, kardamoma, muškatnog oraščića, đumbira i soli. Miksaj otprilike minutu, dok se sastojci ne sjedine.
- U tijesto s maslacem postepeno dodaj komade dizanog tijesta i miksaj dok se ne sjedine nastavkom za tijesto. Nakon otprilike 5 minuta trebala bi se formirati kugla tijesta koja ima konzistenciju smjese za kekse.
- Umiješaj nasjeckane bademe i voće natopljeno u rumu. Ostavi tijesto da stoji na toplom barem sat vremena kako bi se malo diglo.
- Premjesti tijesto na pobrašnjenu podlogu i razvuci ga u četverokut širine 25 cm. Lijevu stranu po dužini privuci prema centru, a zatim i desnu, pa zarolaj u štrucu.
- Premjesti na papir za pečenje, pokrij plastičnom folijom i pusti da odmara još sat vremena. Tijesto se neće puno dignuti, ali ipak bi trebalo malo narasti.
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Stollen stavi peći i momentalno smanji temperaturu na 190 stupnjeva. Peci otprilike pola sata, dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.
- Izvadi stollen iz pećnice i pričekaj da se u potpunosti ohladi. Ohlađeni po želji premaži maslacem pa, kad se maslac upije, pospi šećerom u prahu.