Svoj izgledom prokulica podsjeća na malenu glavicu zelja, a prije spremanja obično se opere i nareže, ako su još uvijek na stabljici te se pripreme kao glavno ili sporedno jelo. Samo 80 grama tih malenih, zelenih loptica ima 2 grama bjelančevina, 6 grama ugljikohidrata, 2 grama vlakna te samo 28 kalorija i daju ti dovoljno dnevnog unosa vitamina C i K.
Ako imaš mogućnost kupiti prokulice koje su još na stabljici, svakako savjetujemo da to napraviš jer to znači da su onda još relativno svježe. Nadalje, probaj potražiti one koje su manjih dimenzija zato što su one obično slađe i nježnije od većih.
No, iako veoma zdrave, prokulice su također i jedna od "omraženih" namirnica, pogotovo ako se pita mlađe generacije. Ponekad je to zbog prethodnog probavanja koje ti nije ostalo u dobrom sjećanju, ponekad je to zbog njihove gorčine, pogotovo ako su u pitanju starije i veće prokulice, a ponekad je to jednostavno do recepta. Kako se to ne bi ponovilo, mi ti donosimo tri recepta s prokulicama koja će promijeniti tvoje mišljenje o njima.
Tjestenina s prokulicama, vinom i slaninom
Ovo jelo savršeni je zimski ručak, a spoj prokulica sa slaninom i vinom rezultirat će savršenim kremastim užitkom.
Zapečene prokulice sa sirom
Možeš zaboraviti na gorak okus prokulica kada je u pitanju ovaj recept sa sirom, a osim priloga, ovaj recept savršen je i kao glavno jelo.
Prokulice s brusnicama
Ovaj recept, osim brokulica, nudi također veoma zdravu namirnicu - brusnice, koja je proglašena i superfood namirnicom. Pune minerala, vitamina i antioksidansa one će također pomoći u održavanju zdrave i uravnotežene prehrane tako da ovaj prilog svakako stavi na popis jela koje ćeš raditi!