Recepti 13. siječnja 2020.

Sezonska namirnica: Prokulice i tri fantastična recepta

gastro postao gastro.24sata.hr
Jedna od veoma popularnih zimskih namirnica, koja čuva tvoje zdravlje, svakako je prokulica. Kako bi i ti počela iskorištavati njene dobrobiti u nastavku teksta donosimo ti tri recepta koja će te potaknuti na njeno korištenje.

Svoj izgledom prokulica podsjeća na malenu glavicu zelja, a prije spremanja obično se opere i nareže, ako su još uvijek na stabljici te se pripreme kao glavno ili sporedno jelo. Samo 80 grama tih malenih, zelenih loptica ima 2 grama bjelančevina, 6 grama ugljikohidrata, 2 grama vlakna te samo 28 kalorija i daju ti dovoljno dnevnog unosa vitamina C i K.

Ako imaš mogućnost kupiti prokulice koje su još na stabljici, svakako savjetujemo da to napraviš jer to znači da su onda još relativno svježe. Nadalje, probaj potražiti one koje su manjih dimenzija zato što su one obično slađe i nježnije od većih.

 

Možda vas zanima... Prokulice sa slaninom i pire krumpirom - ručak u koji smo se zaljubili Kolumne

 

No, iako veoma zdrave, prokulice su također i jedna od "omraženih" namirnica, pogotovo ako se pita mlađe generacije. Ponekad je to zbog prethodnog probavanja koje ti nije ostalo u dobrom sjećanju, ponekad je to zbog njihove gorčine, pogotovo ako su u pitanju starije i veće prokulice, a ponekad je to jednostavno do recepta. Kako se to ne bi ponovilo, mi ti donosimo tri recepta s prokulicama koja će promijeniti tvoje mišljenje o njima.

Tjestenina s prokulicama, vinom i slaninom

Ovo jelo savršeni je zimski ručak, a spoj prokulica sa slaninom i vinom rezultirat će savršenim kremastim užitkom.

 

Možda vas zanima... Kremasta tjestenina s umakom od vina, slanine i prokulica Recepti

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Zapečene prokulice sa sirom

Možeš zaboraviti na gorak okus prokulica kada je u pitanju ovaj recept sa sirom, a osim priloga, ovaj recept savršen je i kao glavno jelo.

 

Možda vas zanima... Zapečene prokulice sa sirom oduševit će i najizbirljivije Recepti

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Prokulice s brusnicama

Ovaj recept, osim brokulica, nudi također veoma zdravu namirnicu - brusnice, koja je proglašena i superfood namirnicom. Pune minerala, vitamina i antioksidansa one će također pomoći u održavanju zdrave i uravnotežene prehrane tako da ovaj prilog svakako stavi na popis jela koje ćeš raditi!

 

Možda vas zanima... Prokulice s brusnicama - tvoj novi omiljeni prilog Recepti

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.