gastro postao
Neodoljiva kombinacija patlidžana i riže
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 214
Potrebno vam je
- 2 kom patlidžan
- 2 žlica krupna morska sol
- 2 žlica luk ,crveni
- 125 ml ulje maslinovo
- 2 žlica peršin, list
- 16 kom list bosiljka
- 500 g pelati
- sol
- svježe mljeveni papar
- 750 ml goveđi temeljac
- 250 g ovčji sir
- pšenično brašno, bijelo
- 250 ml ulje, biljno
Priprema
- Narežite patlidžane uzdužno na tanke ploške i stavite ih u cjedilo u slojevima posipajući svaki sloj solju. Ostavite da tako odstoje oko sat vremena.
- U posudi s debelim dnom pirjajte narezani luk u pola ulja oko dvije minute pa dodajte peršin, 6 listova bosiljka, rajčice, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta.
- Za rižot na ostatku ulja pirjajte drugu količinu luka dok ne omekša. Ubacite rižu i miješajte dvije minute. Umiješajte 125 ml temeljca. kuhajte, često miješajući, dok se temeljac ne apsorbira. Nastavite ulijevati po 125 ml temeljca, često miješajući, dok se temeljac ne upije.
- Istodobno lagano uvaljajte patlidžane u brašno i pržite u vrućem ulju dok ne dobije boju. Obložite dno nauljenog lonca trećinom patlidžana pa prekrijte polovicom rižota te s pola sira i umaka. Po umaku stavite pola bosiljka i prekrijte ostatkom patlidžana, a zatim rižom, umakom i bosiljkom. Završite sirom. Pecite deset minuta na 220°C.
Izvor Skuhatćute