Recepti 23. ožujka 2023.

Sjajna nova ideja: Hladna uskrsna mesna savijača

Mesna štrudla
Mesna štrudla foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova je hladna savijača pravo bogatstvo okusa i mirisa, a zadovoljit će i najprobirljivije gurmane - teletina i nemasna svinjska vratina fino se nadopunjuju, a nimalo joj je fali začinskih aroma - od slanine, preko mljevenih borovica do vinjaka!

Na svečanom uskrsnom stolu volimo da vlada obilje, a pogledamo li tradiciju raznih svjetskih kuhinja na njima ćeš uvijek naći i mesne savijače ili, kako ih neki vole nazivati - pite.

Ova je savijača pravo bogatstvo okusa i mirisa, a zadovoljit će i najprobirljivije germane - teletina i nemasna svinjska vratina fino se nadopunjuju a nimalo joj je ne fali začinskih aroma - od slanine, preko mljevenih borovica do vinjaka! Slobodno je možeš skuhati i dan ranije - s time da je tijesto svakako preporučljivo pripremiti još dan ranije.

 | Author: Shutterstock Mesna štrudla foto: Shutterstock

Hladna uskrsna mesna savijača

(za 8 osoba)

Sastojci - za tijesto: 

  • 50 dag brašna
  • 1,5 dag soli
  • 2 jaja
  • 12,5 dag masti

Sastojci - za nadjev:

  • 25 dag teletine
  • 50 dag svježe slanine
  • 25 dag šunke
  • 0,5 dl vinjaka
  • 5 tvrdo kuhanih jaja
  • 25 dag nemasne svinjske vratine
  • 1,5 dag soli
  • ½ žličice mljevenih borovica
  • 2 jaja
  • sol i papar

 

Vučeno tijesto Možda vas zanima... I ti možeš napraviti savršeno tijesto za pitu ili savijaču Špajza

 

Postupak:

  1. Dan ranije pripremi tijesto: prosij brašno, načini udubinu pa u nju stavi 1 jaje, sol, otopljenu mlaku mast i 2 dl mlake vode. Zamijesi, oblikuj kuglu i ostavi na hladnom.
  2. Sutradan teletinu, šunku i 25 dag slanine nareži na kocke jednake veličine, brida 1 cm, te navlaži vinjakom. Dobro promiješaj i pusti da odleži.
  3. Samelji svinjsku vratinu, preostalu slaninu te komadiće teletine i šunke preostale prilikom rezanja kockica. Posoli, popapri pa dodaj borovice.
  4. Razvaljaj 4/5 tijesta u četverokut 50x40 cm. Nanesi na njega pola mljevenog mesa, a sa svih strana ostavi slobodan rub od 10 cm. Po sredini poslaži tvrdo kuhana jaja, te kocke teletine, slanine i šunke. Nanesi preostali nadjev.
  5. Rubove tijesta navlaži i preklopi najprije po duljini, a zatim po širini. Okreni da gore bude cijela površina.
  6. Preostalo tijesto razvaljaj i izreži ukrase. 
  7. Pitu premaži umućenim jajetom, prelijepi ukrase i još jedanput premaži jajetom. Pitu možeš omotati i aluminijskom folijom, te učvrstiti tankim koncem.
  8. U piti načini 2 otvora da iz njih izlazi para. Peci sat i pol u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva.

 

Možda vas zanima... Podravska savijača sa sirom - imamo originalni recept Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.