Na svečanom uskrsnom stolu volimo da vlada obilje, a pogledamo li tradiciju raznih svjetskih kuhinja na njima ćeš uvijek naći i mesne savijače ili, kako ih neki vole nazivati - pite.
Ova je savijača pravo bogatstvo okusa i mirisa, a zadovoljit će i najprobirljivije germane - teletina i nemasna svinjska vratina fino se nadopunjuju a nimalo joj je ne fali začinskih aroma - od slanine, preko mljevenih borovica do vinjaka! Slobodno je možeš skuhati i dan ranije - s time da je tijesto svakako preporučljivo pripremiti još dan ranije.
Hladna uskrsna mesna savijača
(za 8 osoba)
Sastojci - za tijesto:
- 50 dag brašna
- 1,5 dag soli
- 2 jaja
- 12,5 dag masti
Sastojci - za nadjev:
- 25 dag teletine
- 50 dag svježe slanine
- 25 dag šunke
- 0,5 dl vinjaka
- 5 tvrdo kuhanih jaja
- 25 dag nemasne svinjske vratine
- 1,5 dag soli
- ½ žličice mljevenih borovica
- 2 jaja
- sol i papar
Postupak:
- Dan ranije pripremi tijesto: prosij brašno, načini udubinu pa u nju stavi 1 jaje, sol, otopljenu mlaku mast i 2 dl mlake vode. Zamijesi, oblikuj kuglu i ostavi na hladnom.
- Sutradan teletinu, šunku i 25 dag slanine nareži na kocke jednake veličine, brida 1 cm, te navlaži vinjakom. Dobro promiješaj i pusti da odleži.
- Samelji svinjsku vratinu, preostalu slaninu te komadiće teletine i šunke preostale prilikom rezanja kockica. Posoli, popapri pa dodaj borovice.
- Razvaljaj 4/5 tijesta u četverokut 50x40 cm. Nanesi na njega pola mljevenog mesa, a sa svih strana ostavi slobodan rub od 10 cm. Po sredini poslaži tvrdo kuhana jaja, te kocke teletine, slanine i šunke. Nanesi preostali nadjev.
- Rubove tijesta navlaži i preklopi najprije po duljini, a zatim po širini. Okreni da gore bude cijela površina.
- Preostalo tijesto razvaljaj i izreži ukrase.
- Pitu premaži umućenim jajetom, prelijepi ukrase i još jedanput premaži jajetom. Pitu možeš omotati i aluminijskom folijom, te učvrstiti tankim koncem.
- U piti načini 2 otvora da iz njih izlazi para. Peci sat i pol u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva.