Recepti 6869 prikaza 02. srpnja 2019.

Slani jastučići s punjenjem koje oduševljava

Thinkstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Fantastičan spoj hrskavog tijesta i aromatičnih dodataka u punjenu rezultirat će sjajnom grickalicom...

Kremasta ricotta, suha salama ili kakva fina šunka, a na sve to još i bogati pesto od bosiljka, pinjola i parmezana. Jeste li se već zaljubili? Čekajte, nismo još gotovi. Sve to zarolajte u hrskavi omotač od finog dizanog tijesta s bijelim vinom i sreći neće biti kraja. Fenomenalan spoj oborit će vas s nogu, a tražit će se i koji jastučić više. 

Ove zalogaje možete pripremiti unaprijed, držati u hladnjaku, a zatim samo premazati jajem i prebaciti u pećnicu. Također, hrskavu grickalicu možete i pržiti. Dobro zatvorite jastučiće, preskočite premazivanje jajem i ubacite ih u vruće ulje. Pržite dok ne poprime boju, a zatim prebacite na papirnati ručnik kako biste ocijedili višak masnoće.

Sjajno se slažu uz različite umake, ali odlični će biti i sami.
 

 | Author: Thinkstock Thinkstock


Za pripremu tijesta bit će vam potrebno:

  • 400 g brašna
  • 60 ml vina
  • 200 ml tople vode
  • 1 žličica meda
  • 10 g suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica maslinovog ulja

Za punjene će vam trebati:

  • 1 šalica ricotta ili nekog drugog sira
  • 100 g suhe salame ili šunke
  • 4 žlice pesta od bosiljka
  • 1 jaje
  • Ulje

Priprema:

  1. Pomiješajte vino, vodu, med i suhi kvasac pa pustite da se kvasac skroz poveže s ostalim sastojcima i postane pjenast.
  2. Dodajte mu sol i maslinovo ulje pa sve ubacite u zdjelu u kojoj ste pripremili brašno.
  3. Mijesite tijesto dok ne postane meko i svilenkasto.
  4. Oblikujte kuglu pa je premažite maslinovim uljem i ostavite da stoji oko sat vremena.
  5. Kada se diglo, tijesto premjestite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na debljinu od pola centimetra.
  6. Izrežite jednake oblike pa ih pustite da se dižu još barem 15 minuta. Kod rezanja oblika odaberite što jednostavnije poput krugova ili pravokutnika kako bi ih što lakše preklapali.
  7. Oblike punite žlicom ricotte, komadićima suhe salame ili šunke i pola žličice pesta.
  8. Preklopite drugom polovicom pa ponavljajte dok vam ne ponestane tijesta.
  9. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  10. Jastučiće premažite jajem, pospite soli i pecite ih oko 20 minuta, dok ne poprime lijepu boju.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.