Kremasta ricotta, suha salama ili kakva fina šunka, a na sve to još i bogati pesto od bosiljka, pinjola i parmezana. Ljubav na vidiku? Čekaj, nismo još gotovi. Sve to zarolaj u hrskavi omotač od finog dizanog tijesta s bijelim vinom i sreći neće biti kraja. Fenomenalan spoj oborit će tebe i sve koji probaju s nogu, a tražit će se i koji jastučić više.
Ove zalogaje možeš pripremiti unaprijed, držati u hladnjaku, a zatim samo premazati jajem i prebaciti u pećnicu. Također, hrskavu grickalicu možeš i pržiti. Dobro zatvori jastučiće, preskoči premazivanje jajem i ubaci ih u vruće ulje. Prži dok ne poprime boju, a zatim prebaci na papirnati ručnik da ocijediš višak masnoće.
Sjajno se slažu uz različite umake, ali odlični će biti i sami.
Slani jastučići s punjenjem
Sastojci:
- 400 g brašna
- 60 ml vina
- 200 ml tople vode
- 1 žličica meda
- 10 g suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 1 žlica maslinovog ulja
Za punjene:
- 1 šalica ricotte ili nekog drugog sira
- 100 g suhe salame ili šunke
- 4 žlice pesta od bosiljka
- 1 jaje
- Ulje
Priprema:
- Pomiješaj vino, vodu, med i suhi kvasac pa pusti da se kvasac skroz poveže s ostalim sastojcima i postane pjenast.
- Dodaj mu sol i maslinovo ulje pa sve ubaci u zdjelu s pripremljenim brašnom.
- Mijesi tijesto dok ne postane meko i svilenkasto.
- Oblikuj kuglu pa je premaži maslinovim uljem i ostavi da stoji oko sat vremena.
- Kada se diglo, tijesto premjesti na pobrašnjenu podlogu i razvaljaj na debljinu od pola centimetra.
- Izreži jednake oblike pa ih pusti da se dižu još barem 15 minuta. Kod rezanja oblika odaberi što jednostavnije poput krugova ili pravokutnika kako bi se što lakše preklapali.
- Oblike puni žlicom ricotte, komadićima suhe salame ili šunke i pola žličice pesta.
- Preklopi drugom polovicom pa ponavljaj dok ne ponestane tijesta.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- Jastučiće premaži jajem, pospi soli i peci ih oko 20 minuta, dok ne poprime lijepu boju.
Dobar tek!