Recept za banoffee pie potražili smo u kuharici Mary Berry... I jako nam se svidio
Iako u SAD-u često svojataju banoffee pie, zapravo je riječ o engleskom desertu koji je osmišljen početkom 1970-ih. Ime je simpatična stopljenica riječi banana i toffee (karamela), a u originalu se sastoji od prhkog tijesta, sloja karamela s kondenziranim mlijekom, reda zrelih banana i tučenog vrhnja s aromom kave.
Danas se koriste mali prečaci, pa se baza nerijetko pravi od digestive keksa i maslaca.
Budući da je u pitanju engleski klasik novijeg datuma, recept smo potražili kod njihove gastro kraljice Mary Berry. U kuharici "Classic" Mary je raspisala svoj recept zabanoffee pie, dostatan za 8 porcija.
Naravno, ovu slasticu možeš poslužiti i u čašama. Pripremi sve komponentne, uredno ih posloži u osam staklenih čaša i čuvaj u hladnjaku.
Banoffee pie - recept Mary Berry
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Banoffee pie - recept Mary Berry
30 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Digestive keksi
150
g
Maslac
75
g
Maslac
75
g
Smeđi šećer
75
g
Kondenzirano mlijeko
400
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Banana
1
kom
Slatko vrhnje
300
ml
Tamna čokolada
50
g
Kakao prah
1
žličica
Postupak
Kalup za tortu promjera 20 cm premaži maslacem i obloži papirom za pečenje.
Kekse stavi u vrećicu za zamrzivač pa ih usitni valjkom ili batom za meso. Maslac rastopi na laganoj vatri, umiješaj kekse pa utisni smjesu u kalup. Poravnaj i stavi u hladnjak na 15-ak minuta.
Maslac pomiješaj sa šećerom i stavi na laganu vatru. Kad se rastope, promiješaj i ulij kondenzirano mlijeko. Kuhaj dvije do tri minute, dok se ne stisne i ne poprimi zlatnu boju. Makni s vatre i umiješaj ekstrakt vanilije.
Prelij pripremljenu kremu preko baze od keksa i stavi u hladnjak na barem sat vremena.
Nareži banane na kriške pa ih poslaži preko rashlađene slastice.
Na kraju izmiksaj slatko vrhnje pa ga premaži preko slastice. Stavi nazad u hladnjak.
Na kraju prelij rastopljenom tamnom čokoladom i/ili pospi kakaom. Posluži rashlađeno!
Banane - svestrano voće, odlično u brojnim slasticama
foto: Shvets Production/Pexels
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.