Iako u SAD-u često svojataju banoffee pie, zapravo je riječ o engleskom desertu koji je osmišljen početkom 1970-ih. Ime je simpatična stopljenica riječi banana i toffee, a u originalu se sastoji od prhkog tijesta, sloja karamela s kondenziranim mlijekom, reda zrelih banana i tučenog vrhnja s aromom kave. Danas se koriste mali prečaci, pa se baza nerijetko pravi od digestive keksa i maslaca.
Budući da je u pitanju engleski klasik novijeg datuma, recept smo potražili kod njihove gastro kraljice Mary Berry. U kuharici Classic raspisala je svoj recept za banoffee pie, dostatan za osam serviranja.
Naravno, ovu slasticu možeš poslužiti i u čašama. Pripremi sve komponentne, uredno ih posloži u osam staklenih čaša i čuvaj u hladnjaku.
Sastojci za podlogu:
- 150 g digestive keksa
- 75 g maslaca
Ostali sastojci:
- 75 g maslaca
- 75 g muscovado šećera
- 400 g kondenziranog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 zrele banane
- 300 ml slatkog vrhnja
Dodatno:
- 50 g tamne čokolade
- 1 žličica kakaa u prahu
Priprema:
- Kalup za tortu promjera 20 cm premaži maslacem i obloži papirom za pečenje.
- Kekse stavi u vrećicu za zamrzivač pa ih usitni valjkom ili batom za meso. Maslac rastopi na laganoj vatri, umiješaj kekse pa utisni smjesu u kalup. Poravnaj i stavi u hladnjak na 15-ak minuta.
- Maslac pomiješaj sa šećerom i stavi na laganu vatru. Kad se rastope, promiješaj i ulij kondenzirano mlijeko. Kuhaj dvije do tri minute, dok se ne stisne i ne poprimi zlatnu boju. Makni s vatre i umiješaj ekstrakt vanilije.
- Prelij pripremljenu kremu preko baze od keksa i stavi u hladnjak na barem sat vremena.
- Nareži banane na kriške pa ih poslaži preko rashlađene slastice.
- Na kraju izmiksaj slatko vrhnje pa ga premaži preko slastice. Stavi nazad u hladnjak.
Na kraju poprskaj rastopljenom tamnom čokoladom ili pospi kakaom. Posluži rashlađeno!
Izvor: Classic, Mary Berry