Tjestenina je najčešći odabir za ručak ili večeru preko tjedna i za to postoji dobar razlog – brzo je gotova, a uz nju paše gotovo sve, ovisno o tome što imaš kod kuće od namirnica. Tako je i s ovim receptom u koji ide povrće, odnosno obilje povrća, no sastav možeš prilagoditi svome ukusu ili onome što pronađeš u svojoj smočnici ili hladnjaku.
Odličan izbor je pečeno povrće budući da ono tim načinom pripreme (pečenjem, umjesto sotiranja) zadržava svoju hrskavost, a u kombinaciji s jednostavnim umakom s limunom i sirom postaje neodoljivo. Naziv jela – Pasta primavera, odnosno proljetna tjestenina tu je kako bi nas podsjetilo da topliji dani dolaze, a s njima i obilje sezonskog mladog povrća koje također možeš uvrstiti u ovo jelo kad za to dođe vrijeme.
Ako želiš ovo jelo učiniti veganskim, to je vrlo jednostavno – samo parmezan i mlijeko/vrhnje zamijeni veganskim inačicama. Za ovo jelo, zajedno s pripremom i čišćenjem te sjeckanjem povrća, neće ti trebati više od 40 minuta, a navedena količina dovoljna je za 4 osobe. Jedna porcija ima 560 kalorija.
Pasta primavera s pečenim povrćem
Sastojci:
- 3 šalice penna lili neke druge suhe tjestenine
- 1 crvena paprika
- 1 svežanj šparoga
- 225 g šampinjona
- 1 glavica brokule
- 225 g cherry rajčica
- 2 žlice biljnog ulja neutralnog okusa
- 1 žličica soli
- 1 žličica origana
- ½ žličice češnjaka u granulama
- ½ luka
- 4 češnja češnjaka
- korica 1 limuna
- 1 šalica povrtnog temeljca
- ½ šalice mlijeka ili vrhnja za kuhanje
- ½ šalice ribanog parmezana
- sok od 1/2 limuna
- ¼ žličice pahuljica crvenog čilija
- 10-ak listića bosiljka
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, a tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju, ocijedi, izmiješaj s malo ulja da se ne slijepi i odloži sa strane. Sačuvaj malo vode od kuhanja tjestenine.
- Dok se tjestenina kuha, nasjeckaj crvenu papriku, šparoge, gljive i brokulu. Nasjeckano povrće stavi u veliki pleh zajedno s cijelim cherry rajčicama.
- Na povrće stavi 1 žlicu ulja, ½ žličice soli, origano i češnjak u granulama. Dobro izmiješaj i stavi u pećnicu te peci 25-30 minuta, odnosno dok lagano ne počne poprimati smeđu boju.
- Nasjeckaj luk i češnjak te naribaj limunovu koricu. Dodaj u posudu preostalu žlicu ulja, i zagrij na srednjoj do jakoj vatri. Ubaci luk te prži oko 5 minuta, dodaj češnjak i prži još minutu. Cijelo vrijeme miješaj kako ne bi izgorjelo i ako je potrebno dodaj malo vode od kuhanja tjestenine tijekom prženja.
- Ulij temeljac, mlijeko/vrhnje i parmezan. Smanji vatru i pusti da se lagano krčka oko 5 minuta. Dodaj limunovu koricu, sok od ½ limuna, pahuljice crvenog čilija i na kraju kuhanu tjesteninu i pečeno povrće. Sve dobro izmiješaj i posluži posuto listićima bosiljka.