gastro postao
Riblji temeljci odlični su za pripremu svakog rižota ili tjestenine s predznakom mora
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 790
Potrebno vam je
- 600 g tjestenina s jajima
- 1000 g miješane školjke
- 4 kom škampi
- 200 g repovi kozica
- vlasac ( listovi)
- cikla
- češnjak
- riblji temeljac
- vino bijelo
- sol
- svježe mljeveni papar
- ulje maslinovo
Priprema
- Taglioline (tjesteninu) skuhajte kratko i ne do kraja u malo slane vode.
- Odaberite širu i dublju tavu ili lonac. Na malo mlakog maslinova ulja pirjajte češnjak da pusti aromu.
- Školjke očistite grubom četkom i isperite pod mlazom vode ili ako ste u prilici u morskoj vodi. Dodajte školjke na zagrijano ulje i promiješajte da ih ulje obloži sa svih strana i zagrije zbog čega će se otvoriti.
- Nakon nekoliko minuta dodajte cijele škampe i kozice. Podlijte ribljim temeljcem i bijelim vinom. Poklopite i kratko kuhajte.
- Narežite sitno vlasac i pospite po školjkama.
- Ocijedite taglioline i promiješajte kako bi se rasporedili i popili umak od kuhanja te se u njemu skuhali do kraja. Začinite solju i paprom po ukusu.
Izvor "S okusom mora i soli", Marin Rendić