Ovo nije običan kupus s malo soli i octa. Yamitsuki salata japanski je klasik koji funkcionira kao predjelo ili prilog, a kada je probaš, doslovce ćeš se navući na
Za pripremu ovog jela ne trebaš ni tavu, ni lonac, ni uključivanje štednjaka. Dovoljna je zdjela, nekoliko jednostavnih sastojaka i volja za isprobavanjem nečeg hrskavog, slanog i potpuno neodoljivog. Yamitsuki kupussalata popularna je japanska grickalica, a u prijevodu na hrvatski doslovce znači "postati ovisan o nečemu". Upravo to će se i dogoditi kada ga probaš!
Ovaj recept koristi običan, zeleni kupus, narezan na veće komade (nikako sitnije od 2–3 cm) jer se tako najbolje osjeti njegova tekstura. Za dodatni balans okusa možeš ubaciti prstohvat šećera, žličicu soka od limete, ljuskice čilija za ljutinu ili kap sakea ako ti se zatekne pri ruci.
Ali i bez ičega dodatnog, ovo je jelo koje se ne zaboravlja – poslužuješ ga odmah, bez čekanja, kao prilog uz rižu, ramen, meso s roštilja ili kao samostalnu večeru kad ti se ne kuha. Recept je u nastavku...
Zeleni kupus i začini. U tome je sva tajna okusa
foto: 8photo / Freepik
Ne gasi ekran dok kuham
Yamitsuki kupus
5 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Češnjak
1
režanj
Sezamovo ulje
1
žlica
Sjemenke sezama
2
žlica
Pileći temeljac u prahu
1
žličica
Kupus
230
g
Sol
Bijeli papar
Crni papar
Postupak
U zdjelici naribaj češnjak, dodaj sezamovo ulje, prepržene sezamove sjemenke i pileći temeljac u prahu. Sve dobro izmiješaj u aromatičnu pastu.
Dodaj kupus narezan na komade ne manje od 2,5 cm i rukama ili žlicom izmiješaj dok svi komadi ne budu obloženi premazom. Probaj i po potrebi dodaj sol i papar. Posluži odmah.