Kiseli kupus savršena je zimska namirnica. Osim što blagotvorno djeluje na zdravlje i imunitet, omiljen je i zbog pregršt kombinacija i načina na koje se može pripremati. Najpopularniji je u sarmi ili sa suhim mesom, a iako ga većina najradije priprema u takvim jelima, kiseli kupus je doličan i u varivima, juhama, a nezamjenjiv je kao prilog ili u salatama s drugim povrćem. Stoga smo izdvojili deset recepata prema kojima možete pripremiti kiseli kupus na razne načine i tako iskoristiti sav njegov potencijal.
Većini omiljeno jelo s kiselim kupusom sigurno je sarma. Za ovo tradicionalno zimsko jelo vjerojatno postoji recepata koliko i kuhinja u kojima se priprema, ali zanemarite male obiteljske tajne i pripremite jednu i jedinu - kraljicu Sarmu.
Još jedna od klasičnih i vrlo ukusnih kombinacija s kiselim kupusom je ona s kobasicama i krumpirom. Ako tražiš jelo jednostavno za pripremu koje je brzo gotovo isprobaj naš recept za Kobasice s kupusom i krumpirom.
Kiseli kupus, svinjska rebra, grah, slanina i krumpir napokon na jednom mjestu nalaze se pak u receptu za Jotu s kiselim kupusom.
Ovo poznato alzaško jelo u Francuskoj se priprema od Westfalskog mira 1648. godine kada su joj pripojene pokrajine Lorrainea i Alzas. Francuzi su se za slavlje odlučili kraljevski počastiti, pa su spojili kiseli kupus sa svinjskim rebricama, dimljenom šunkom i kobasicama. Pustite da se meso i kupus lagano krčkaju i prožmu okusima, a stoljećima nepromijenjene upute potražite u receptu za Suho meso s kiselim kupusom.
Hranjivost kiselog kupusa najbolje ćete osjetiti u juhama, koje zbog svoje zasitnosti mogu zamijeniti glavni obrok. Topla juha od omiljene zimske namirnice zagrijat će vas u hladnim danima, a uz malo eksperimentiranja sa začinima okus ove juhe dovest će te do savršenstva. Baza za tvoje buduće omiljeno zimsko jelo neka bude recept za Juhu s kiselim kupusom ili nešto jednostavnija verzija Juhe od kiselog kupusa i graha.
Kiseli kupus nije rezerviran samo za suho meso. Odlično pristaje uz većinu namirnica, pa smo odlučili izdvojiti neobičnu kombinaciju koja će vas oduševiti, u receptu za Proso s piletinom i kupusom. A ako ti se jede neko domaće jelo od tijesta, zamijesi valjuške od krumpira i posluži ih sa slaninom i kiselim kupusom kao glavno jelo, ili kao obilan prilog drugim jelima. Trud oko valjušaka će se definitivno isplatiti.