Recepti 13. listopada 2014.

Torta od riže s tikvicama

gastro postao gastro.24sata.hr
Slana torta kakva se tradicionalno jede u Italiji, u ovoj verziji s tikvicama (ili patlidžanima, ako vam je tako draže)

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 851

Potrebno vam je

  • 400 g riža, polirana (ili brašno )
  • 500 ml povrtni temeljac
  • 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 4 kom tikvice, zelene
  • 1 kom luk ,crveni
  • 2 režanj češnjak
  • 3 kom rajčica, crvena
  • 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 50 g parmezan
  • 3 list kadulja
  • 1 grančica sušeni timijan
  • 1 mala žlica origano
  • krušne mrvice
  • ulje maslinovo
  • sol
  • papar

Priprema

  1. Operite tikvice i izrežite ih uzdužno na kriške debljine pola cm. Narežite rajčice na tanke ploške, stavite ih u cjedilo, dodajte sol i ostavite desetak minuta. U tavi popržite timijan na četiri žlice ulja, izvadite ga i na istom ulju popržite tikvice. Ocijedite ih na papirnatim ručnicima.
  2. Pomiješajte temeljac s mlijekom i zakuhajte na srednjoj vatri. Zagrijte u tavi nekoliko žlica maslinova ulja, dodajte sjeckani luk i češnjak pa pirjajte dok ne porumene. Umiješajte rižu i kuhajte tri minute. Pospite nasjeckanim timijanom i origanom te kuhajte u poklopljenoj posudi 20 minuta podlijevajući mlijekom s temeljcom.
  3. Maknite s vatre pa dodajte žumanjke, papar i naribani sir te sve dobro promiješajte. Namažite kalup za torte s malo ulja, pospite krušnim mrvicama i stavite na dno kriške rajčice. Obložite strane kalupa kriškama tikvica tako da izlaze preko rubova. Ispunite unutrašnjost kuhanom rižom i lagano pritisnite prstima da poravnate kolač pa pokrijte vrhovima tikvica i kuhajte u vodenoj kupelji 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.
  4. Izvadite tortu, pustite da se ohladi pa izvadite iz kalupa i poslužite ukrašenu listićima kadulje.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.