gastro postao
Slana torta kakva se tradicionalno jede u Italiji, u ovoj verziji s tikvicama (ili patlidžanima, ako vam je tako draže)
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 851
Potrebno vam je
- 400 g riža, polirana (ili brašno )
- 500 ml povrtni temeljac
- 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 4 kom tikvice, zelene
- 1 kom luk ,crveni
- 2 režanj češnjak
- 3 kom rajčica, crvena
- 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 50 g parmezan
- 3 list kadulja
- 1 grančica sušeni timijan
- 1 mala žlica origano
- krušne mrvice
- ulje maslinovo
- sol
- papar
Priprema
- Operite tikvice i izrežite ih uzdužno na kriške debljine pola cm. Narežite rajčice na tanke ploške, stavite ih u cjedilo, dodajte sol i ostavite desetak minuta. U tavi popržite timijan na četiri žlice ulja, izvadite ga i na istom ulju popržite tikvice. Ocijedite ih na papirnatim ručnicima.
- Pomiješajte temeljac s mlijekom i zakuhajte na srednjoj vatri. Zagrijte u tavi nekoliko žlica maslinova ulja, dodajte sjeckani luk i češnjak pa pirjajte dok ne porumene. Umiješajte rižu i kuhajte tri minute. Pospite nasjeckanim timijanom i origanom te kuhajte u poklopljenoj posudi 20 minuta podlijevajući mlijekom s temeljcom.
- Maknite s vatre pa dodajte žumanjke, papar i naribani sir te sve dobro promiješajte. Namažite kalup za torte s malo ulja, pospite krušnim mrvicama i stavite na dno kriške rajčice. Obložite strane kalupa kriškama tikvica tako da izlaze preko rubova. Ispunite unutrašnjost kuhanom rižom i lagano pritisnite prstima da poravnate kolač pa pokrijte vrhovima tikvica i kuhajte u vodenoj kupelji 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.
- Izvadite tortu, pustite da se ohladi pa izvadite iz kalupa i poslužite ukrašenu listićima kadulje.
Izvor Skuhatćute