Znamo da priprema 3 različite kore i 3 različite kreme zvuči kao cijeli projekt, ali ovaj recept će te razuvjeriti. Riječ je zapravo o jednoj vrsti biskvita i jednoj vrsti kreme, kojima se naknadno dodaju tamna, mliječna i bijela čokolada. Dakle, proces nije ni izbliza kompleksan i dugotrajan kao što na prvu možda zvuči.
Ako imaš tri kalupa i veliku pećnicu, postoji šansa da ćeš tortu završiti za samo sat i pol. Ako pak ti je na raspolaganju samo jedan kalup, preporučujemo da kore napraviš večer ranije i maksimalno si olakšaš.
Budući da je torta visoka i da je promjer 20 cm, trebala bi biti dovoljna za 15 porcija. U slast!
Torta s tri vrste čokolade
Sastojci - za kore:
- 300 g glatkog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 120 g maslaca
- 120 g suncokretovog ulja
- 200 g šećera
- 2 jaja (L)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 ml mlaćenice
- 80 g tamne čokolade
- 80 g mliječne čokolade
- 80 g bijele čokolade
Sastojci - za kreme:
- 350 g maslaca
- 350 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 80 g tamne čokolade
- 80 g mliječne čokolade
- 80 g bijele čokolade
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalupe za tortu (20 cm) obloži papirom za pečenje.
- Najprije napravi kore. U jednoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj posudi izmiksaj maslac, ulje i šećer. Dodaj jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. Špatulom umiješaj suhe sastojke pa podijeli tijesto u tri posude. Izvaži kako bi sve tri kore bile jednake.
- U jednu posudu umiješaj rastopljenu tamnu, u drugu mliječnu, a u treću bijelu čokoladu.
- Izlij pripremljena tijesta u kalupe i peci svaki otprilike 25 minuta. Provjeri čačkalicom pa izvadi i pusti da se kore ohlade.
- Za to vrijeme pripremi kremu od maslaca. Miksaj maslac nekoliko minuta, dok ne postane kremast. Dodaj šećer u prahu i malo soli i nastavi miksati dok ne postane glatko.
- Podijeli kremu na tri jednaka dijela. U jednu posudu ulij rastopljenu tamnu, u drugu mliječnu, a u treću bijelu čokoladu. Miksaj dok ne dobiješ tri glatke kreme.
- Na stalak najprije položi tamnu koru pa je premaži kremom od tamne čokolade. Sačuvaj otprilike četvrtinu za kasnije. Na tamnu kremu položi koru s mliječnom čokoladom pa je premaži s 3/4 kreme od mliječne čokolade. Ponovi isti postupak s korom i kremom od bijele čokolade.
- Preostalim kremama premaži tortu s vanjske strane, počevši s tamnom od dna. Poanta je da zagladiš tortu i dobiješ ombre efekt. Posluži se slastičarkom vrećicom kako bi postupak bio što brži i uredniji.
- Stavi tortu u hladnjak na barem četiri sata prije no što je kreneš rezati. U slast!