Recepti 08. kolovoza 2023.

Bijela sacherica - sladak odmak od tradicije

Bijela Sacher torta
Bijela Sacher torta - slatka inačica klasike foto: Facebook @bakingsenseblog
gastro postao gastro.24sata.hr
Umjesto klasične Sacher torte napravi ovu verziju s bijelom čokoladom!

Klasičnu Sacher tortu svi dobro poznajemo – sočan biskvit od čokolade, nadjev od najfinije marmelade od marelica i čokoladna glazura. Savršen spoj naoko jednostavnih sastojaka koji daje jednu od najfinijih klasičnih torti.

No što ako se poželimo malo odmaknuti od (austrijske) slastičarske tradicije i pripremiti bijelu sachericu? Ništa lakše uz odličan provjereni recept koji smo pronašli na blogu Baking Sense čija je autorica slastičarka Eileen Gray!

 

sacher torta Možda vas zanima... SACHER TORTA Imamo originalni recept! Recepti

 

Bez straha se upusti u ovu slatku avanturu i na najbolji način iskoristi domaću marmeladu od marelica!

 | Author: Facebook @bakingsenseblog Bijela Sacher torta foto: Facebook @bakingsenseblog

Bijela Sacher torta

Sastojci – za biskvit:

  • 200 g oštrog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • 180 g kristal šećera
  • 6 većih jaja, na sobnoj temperaturi, bjelanjci i žumanjci razdijeljeni
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 180 g bijele čokolade

Sastojci – za nadjev, glazuru i ukrašavanje:

  • teglica marmelade od marelica (oko 500 g)
  • 60 ml tamnog ruma
  • 240 g bijele čokolade (nasjeckane)
  • 120 g maslaca, na sobnoj temperaturi
  • 30 ml vruće vode
  • 45 ml kukuruznog sirupa
  • naribana bijela čokolada za dekoraciju i malo rastopljene bijele čokolade

 | Author: Facebook @bakingsenseblog Bijela Sacher torta foto: Facebook @bakingsenseblog

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje i premaži maslacem.
  2. Prosij zajedno brašno, prašak za pecivo i sol. Odloži sa strane.
  3. Dobro izmiksaj maslac i ¾ količine šećera, potom dodaj jedan po jedan žumanjak, a nakon toga i ekstrakt vanilije. Umiješaj suhe sastojke i rastopljenu bijelu čokoladu.
  4. Bjelanjke istuci u lagani snijeg, dodaj ostatak šećera te miksaj dalje dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Umiješaj bjelanjke u tijesto.
  5. Ako imaš dva ista kalupa za tortu, dobro je tijesto razdijeliti ravnomjerno u njih. Ako ne, ispeci sve odjednom i kasnije razreži, kad se tijesto ohladi.
  6. Ako pečeš u 2 kalupa trebat će ti 20-25 minuta, ako pečeš sve odjednom u jednom kalupu, trebat će ti oko 40 minuta ili malo dulje.
  7. Nakon pečenja pusti da se biskvit potpuno ohladi na rešetki.
  8. Marmeladu od marelica pomiješaj s rumom.
  9. Donji sloj biskvita premaži sa ¾ marmelade s rumom. Na to stavi gornji dio biskvita.
  10. Procijedi ostatak marmelade kojim ćeš premazati tortu odozgora i sa strane. Tortu premazanu marmeladom stavi u zamrzivač na 30 minuta. U to vrijeme pripremi glazuru.
  11. Rastopi bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. Posebno rastopi maslac te mu dodaj kukuruzni sirup i vruću vodu te ga potom umiješaj u rastopljenu bijelu čokoladu.
  12. Izvadi tortu iz zamrzivača i prelij je glazurom te izravnaj. Na tortu možeš napisati "Sacher" s malo rastopljene bijele čokolade (to je tipičan ukras ove torte u njezinom klasičnom izdanju), a rubove ukrasiti nastruganim komadićima bijele čokolade (odlično će ti poslužiti gulilica za povrće).

 | Author: Instagram @sonkiah Bijela Sacher torta foto: Instagram @sonkiah  | Author: Instagram @miss_eleninha Bijela Sacher torta foto: Instagram @miss_eleninha

 

džem od marelica Možda vas zanima... Imamo najbolji recept za domaći DŽEM OD MARELICA Recepti Sacherica Možda vas zanima... Tajni recept za originalnu sacher tortu Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.