Klasičnu Sacher tortu svi dobro poznajemo – sočan biskvit od čokolade, nadjev od najfinije marmelade od marelica i čokoladna glazura. Savršen spoj naoko jednostavnih sastojaka koji daje jednu od najfinijih klasičnih torti.
No što ako se poželimo malo odmaknuti od (austrijske) slastičarske tradicije i pripremiti bijelu sachericu? Ništa lakše uz odličan provjereni recept koji smo pronašli na blogu Baking Sense čija je autorica slastičarka Eileen Gray!
Bez straha se upusti u ovu slatku avanturu i na najbolji način iskoristi domaću marmeladu od marelica!
Bijela Sacher torta
Sastojci – za biskvit:
- 200 g oštrog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 180 g kristal šećera
- 6 većih jaja, na sobnoj temperaturi, bjelanjci i žumanjci razdijeljeni
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 180 g bijele čokolade
Sastojci – za nadjev, glazuru i ukrašavanje:
- teglica marmelade od marelica (oko 500 g)
- 60 ml tamnog ruma
- 240 g bijele čokolade (nasjeckane)
- 120 g maslaca, na sobnoj temperaturi
- 30 ml vruće vode
- 45 ml kukuruznog sirupa
- naribana bijela čokolada za dekoraciju i malo rastopljene bijele čokolade
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje i premaži maslacem.
- Prosij zajedno brašno, prašak za pecivo i sol. Odloži sa strane.
- Dobro izmiksaj maslac i ¾ količine šećera, potom dodaj jedan po jedan žumanjak, a nakon toga i ekstrakt vanilije. Umiješaj suhe sastojke i rastopljenu bijelu čokoladu.
- Bjelanjke istuci u lagani snijeg, dodaj ostatak šećera te miksaj dalje dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Umiješaj bjelanjke u tijesto.
- Ako imaš dva ista kalupa za tortu, dobro je tijesto razdijeliti ravnomjerno u njih. Ako ne, ispeci sve odjednom i kasnije razreži, kad se tijesto ohladi.
- Ako pečeš u 2 kalupa trebat će ti 20-25 minuta, ako pečeš sve odjednom u jednom kalupu, trebat će ti oko 40 minuta ili malo dulje.
- Nakon pečenja pusti da se biskvit potpuno ohladi na rešetki.
- Marmeladu od marelica pomiješaj s rumom.
- Donji sloj biskvita premaži sa ¾ marmelade s rumom. Na to stavi gornji dio biskvita.
- Procijedi ostatak marmelade kojim ćeš premazati tortu odozgora i sa strane. Tortu premazanu marmeladom stavi u zamrzivač na 30 minuta. U to vrijeme pripremi glazuru.
- Rastopi bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. Posebno rastopi maslac te mu dodaj kukuruzni sirup i vruću vodu te ga potom umiješaj u rastopljenu bijelu čokoladu.
- Izvadi tortu iz zamrzivača i prelij je glazurom te izravnaj. Na tortu možeš napisati "Sacher" s malo rastopljene bijele čokolade (to je tipičan ukras ove torte u njezinom klasičnom izdanju), a rubove ukrasiti nastruganim komadićima bijele čokolade (odlično će ti poslužiti gulilica za povrće).