Recepti 08. kolovoza 2023.

Bijela sacherica - sladak odmak od tradicije

Bijela Sacher torta
Bijela Sacher torta - slatka inačica klasike foto: Facebook @bakingsenseblog
gastro postao gastro.24sata.hr
Umjesto klasične Sacher torte napravi ovu verziju s bijelom čokoladom!

Klasičnu Sacher tortu svi dobro poznajemo – sočan biskvit od čokolade, nadjev od najfinije marmelade od marelica i čokoladna glazura. Savršen spoj naoko jednostavnih sastojaka koji daje jednu od najfinijih klasičnih torti.

No što ako se poželimo malo odmaknuti od (austrijske) slastičarske tradicije i pripremiti bijelu sachericu? Ništa lakše uz odličan provjereni recept koji smo pronašli na blogu Baking Sense čija je autorica slastičarka Eileen Gray!

 

Sacher torta Možda vas zanima... Sacher torta - klasik oko kojeg se vodila pravna bitka Špajza

 

Bez straha se upusti u ovu slatku avanturu i na najbolji način iskoristi domaću marmeladu od marelica!

 | Author: Facebook @bakingsenseblog Bijela Sacher torta foto: Facebook @bakingsenseblog

Bijela Sacher torta

Sastojci – za biskvit:

  • 200 g oštrog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • 180 g kristal šećera
  • 6 većih jaja, na sobnoj temperaturi, bjelanjci i žumanjci razdijeljeni
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 180 g bijele čokolade

Sastojci – za nadjev, glazuru i ukrašavanje:

  • teglica marmelade od marelica (oko 500 g)
  • 60 ml tamnog ruma
  • 240 g bijele čokolade (nasjeckane)
  • 120 g maslaca, na sobnoj temperaturi
  • 30 ml vruće vode
  • 45 ml kukuruznog sirupa
  • naribana bijela čokolada za dekoraciju i malo rastopljene bijele čokolade

 | Author: Facebook @bakingsenseblog Bijela Sacher torta foto: Facebook @bakingsenseblog

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje i premaži maslacem.
  2. Prosij zajedno brašno, prašak za pecivo i sol. Odloži sa strane.
  3. Dobro izmiksaj maslac i ¾ količine šećera, potom dodaj jedan po jedan žumanjak, a nakon toga i ekstrakt vanilije. Umiješaj suhe sastojke i rastopljenu bijelu čokoladu.
  4. Bjelanjke istuci u lagani snijeg, dodaj ostatak šećera te miksaj dalje dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Umiješaj bjelanjke u tijesto.
  5. Ako imaš dva ista kalupa za tortu, dobro je tijesto razdijeliti ravnomjerno u njih. Ako ne, ispeci sve odjednom i kasnije razreži, kad se tijesto ohladi.
  6. Ako pečeš u 2 kalupa trebat će ti 20-25 minuta, ako pečeš sve odjednom u jednom kalupu, trebat će ti oko 40 minuta ili malo dulje.
  7. Nakon pečenja pusti da se biskvit potpuno ohladi na rešetki.
  8. Marmeladu od marelica pomiješaj s rumom.
  9. Donji sloj biskvita premaži sa ¾ marmelade s rumom. Na to stavi gornji dio biskvita.
  10. Procijedi ostatak marmelade kojim ćeš premazati tortu odozgora i sa strane. Tortu premazanu marmeladom stavi u zamrzivač na 30 minuta. U to vrijeme pripremi glazuru.
  11. Rastopi bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. Posebno rastopi maslac te mu dodaj kukuruzni sirup i vruću vodu te ga potom umiješaj u rastopljenu bijelu čokoladu.
  12. Izvadi tortu iz zamrzivača i prelij je glazurom te izravnaj. Na tortu možeš napisati "Sacher" s malo rastopljene bijele čokolade (to je tipičan ukras ove torte u njezinom klasičnom izdanju), a rubove ukrasiti nastruganim komadićima bijele čokolade (odlično će ti poslužiti gulilica za povrće).

 | Author: Instagram @sonkiah Bijela Sacher torta foto: Instagram @sonkiah  | Author: Instagram @miss_eleninha Bijela Sacher torta foto: Instagram @miss_eleninha

 

Džem od marelica Možda vas zanima... Džem od marelica - najslađi sastojak brojnih slastica Recepti Sacherica Možda vas zanima... Tajni recept za originalnu sacher tortu Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.