Bulgur je zdrava cjelovita žitarica koja se često koristi u raznim mediteranskim i bliskoistočnim kuhinjama. To je vrsta mljevene pšenice koja se prokuha tijekom proizvodnje, brzo se priprema, ali zadržava vlakna i hranjivost cjelovitog zrna.
Možeš uživati u bulguru kao jednostavnom, ukusnom prilogu za večeru, ili ga koristiti kao sastojak vegetarijanskih burgera, dodati ga juhama, koristiti u nadjevu, pretvoriti u salatu od žitarica ili uživati kao toplom doručku od žitarica. Također, odlična je zamjena za kvinoju u većini recepata.
Bulgur salata s pikantnim preljevom
(za 4 osobe)
Sastojci - za preljev:
- 5 žlica bučinog ulja
- 2 žlice harissa paste
- sok od 1/2 limuna
- 1 žlica smeđeg šećera
- ½ žlice mljevenog đumbira
- ½ žlice mljevenog kima
- 2 protisnuta češnja češnjaka
- sol i mljeveni papar
Sastojci - za salatu:
- 200 g bulgura
- 1 žlica ulja
- 1 žlica kurkume
- 600 ml povrtnog temeljca
- ½ krastavca
- 3 mlada luka
- 1 crvena i 1 žuta paprika
- 1 vezica rotkvice
- 5 cherry rajčica
- 100 g feta sira
Postupak:
- Za preljev izmiješaj sve sastojke. Šećer možeš prvo pomiješati sa sokom od limuna, da se otopi.
- Kratko prži 200 g bulgura na žlici ulja. Pospi kurkumom, posoli, prelij temeljcem i kuhaj 5-6 minuta. Ukloni s vatre i ostavi da odstoji oko 15 minuta.
- Sve povrće očisti i nareži na komadiće. Ohlađeni bulgur premjesti u posudu i pomiješaj s povrćem. Na kraju prelij preljevom i usitnjenim sirom.