Jeste li ikad probali rogačevo brašno? Ova zanimljiva alternativa brašnu ima jedinstvene karakteristike koje vrijedi istražiti s aspekta okusa, ali i zdravlja. Rogačevo brašno idealno je za pripremu ukusnih slastica. Zbog svoje bogate arome i okusa odličan je dodatak sočnim kolačima, toplim napitcima, pudinzima, pecivima...
Što je brašno od rogača?
Rogač je zimzeleno stablo, podrijetlom s Mediterana. Zrele mahune rogača sadrže slatku pulpu koja se suši, peče, a zatim melje u prah, inače poznat kao rogačevo brašno.
Rogač je odlična zamjena za kakao!
Rogač je prirodni zaslađivač i odlična je zamjena za kakao prah u mnogim receptima. Za razliku od kakaa u prahu, rogačevo brašno ne sadrži gotovo nikakve masti pa će se u kuhanju ponašati drugačije. Naime, rogač tijekom pečenja brže izgara od kakaa pa je potrebno prilagoditi temperaturu pečenja.
O okusu...
Rogač u prahu okusom podsjeća na kakao. Ipak, manje je gorak i prirodno je slatkog okusa, ne sadrži kofein i sadrži mnogo vlakana. Zbog prirodne slatkoće, slastice s rogačem mogu sadržavati manje dodanog šećera. Rogač se receptima može zamijeniti čokoladom u prahu u jednakim omjerima.
Rogačevo brašno također može biti odlična zamjena za kavu ili kakao u prahu u pripremi toplih napitaka.
Koje su nutritivne prednosti rogača?
Rogač je bogat kalcijem, vitaminima A i B te mineralima. Rogač ima mnoga korisna zdravstvena svojstva:
- Bogat je antioksidansima koji štite naše stanice od oštećenja
- Bogat je vlaknima koja su važna za probavno zdravlje, kardiovaskularno zdravlje i ravnotežu šećera u krvi
- Bez kofeina (za razliku od čokolade)
- Izvor je kalcija i željeza te hidroksiprolina, koji nam pomaže u proizvodnji kolagena
- Djeluje protuupalno
Istraživanja pokazuju da spojevi u rogaču mogu inhibirati rast stanica raka, smanjiti razinu kolesterola, pomoći u regulaciji šećera u krvi i imati antidijabetičke učinke. Također može koristiti probavnom traktu, smanjujući proljev, zatvor, refluks kiseline i čireve, piše Finedininglovers.
Svakako isprobaj recepte s rogačem koje ti predlažemo u nastavku...