Recepti 13. rujna 2021.

Upoznaj rogač, najukusniju zamjenu za kakao!

SHUTTERSTOCK Muffini s rogačem
gastro postao gastro.24sata.hr
U kuhinju vrati zaboravljenu namirnicu i pripremi mirisne i aromatične slastice...

Jesi li ikad probala rogačevo brašno? Ova zanimljiva alternativa brašnu ima jedinstvene karakteristike koje vrijedi istražiti s aspekta okusa, ali i zdravlja. Rogačevo brašno idealno je za pripremu ukusnih slastica. Zbog svoje bogate arome i okusa odličan je dodatak sočnim kolačima, toplim napitcima, pudinzima, pecivima...

Što je brašno od rogača?

Rogač je zimzeleno stablo, porijeklom s Mediterana. Zrele mahune ove biljke sadrže slatku pulpu koja se suši, peče, a zatim melje u prah, inače poznat kao rogačevo brašno. U tijestu za kolače brašno od rogača koristi se kao i ostala brašna.

Rogač | Author: Thinkstock Rogač, Thinkstock

Rogač je odlična zamjena za kakao!

Rogač je prirodni zaslađivač i odlična je zamjena za kakao prah u mnogim receptima. Za razliku od kakaa u prahu, rogačevo brašno ne sadrži gotovo nikakve masti pa će se u kuhanju ponašati drugačije. Naime, rogač tijekom pečenja brže izgara od kakaa pa je potrebno prilagoditi temperaturu pečenja.

O okusu...

Rogač u prahu okusom podsjeća na kakao. Ipak, manje je gorak od i prirodno je slatkog okusa, ne sadrži kofein i sadrži mnogo vlakana. Zbog prirodne slatkoće, slastice s rogačem mogu sadržavati manje dodanog šećera. Rogač se receptima može zamijeniti čokoladom u prahu u jednakim omjerima.  

Rogačevo brašno također može biti odlična zamjena za kavu ili kakao u prahu u pripremi toplih napitaka. Rogač u receptima potpuno zamjenjuje brašno, pa su slastice s rogačem prikladne i za one koji ne konzumiraju gluten.

Koje su nutritivne prednosti rogača?

Rogač je bogat kalcijem, vitaminima A i B te mineralima. Rogač ima mnoga korisna zdravstvena svojstva:

  • Bogat je antioksidansima koji štite naše stanice od oštećenja
  • Bogat je vlaknima koja su važna za probavno zdravlje, kardiovaskularno zdravlje i ravnotežu šećera u krvi
  • Bez kofeina (za razliku od čokolade)
  • Izvor je kalcija i željeza te hidroksiprolina, koji nam pomaže u proizvodnji kolagena
  • Djeluje protuupalno 

Istraživanja pokazuju da spojevi u rogaču mogu inhibirati rast stanica raka, smanjiti razinu kolesterola, pomoći u regulaciji šećera u krvi i imati antidijabetičke učinke. Također može koristiti probavnom traktu, smanjujući proljev, zatvor, refluks kiseline i čireve, piše Finedininglovers

Svakako isprobaj recepte s rogačem koje ti predlažemo u nastavku...

 

Možda vas zanima... Sočne kocke s heljdom, rogačem i čokoladom Kolumne Možda vas zanima... Savršen kuglof od rogača i jabuka Špajza Možda vas zanima... Pripremi zaista jednostavan kolač od jabuka i rogača Kolumne

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.