Recepti Desert 10. ožujka 2025.

Za krizne trenutke: Čoko kuglice s bourbonom

Desert
15 MIN
20 MIN
24
JEDNOSTAVNO
Bombice s bourbonom za krizne trenutke
foto: azerbaijan_stockers / Freepik
Ima dana kada ti treba nešto slatko, a ima i dana kada ti treba nešto jako slatko. Ove bombice s bourbonom pobjeđuju u obje kategorije. I, da. Kad kažemo jako, mislimo - jako!

Bourbon kuglice spadaju u kategoriju deserta koji ili obožavaš ili ga tek trebaš probati. Ovi mali, ali moćni zalogaji savršena su kombinacija hrskavih tostiranih oraha, mirisnog bourbona i bogate čokolade, a što je najbolje – pripremaju se bez pečenja. Idealni su za zabave, druženja ili jednostavno trenutke kada ti treba nešto slatko s dozom karaktera.

Mali zalogaji, veliki dojam

Prije nego što zasučeš rukave, imaj na umu da alkohol ne isparava, što znači da je ovo desert samo za odrasle. Ne brini, bourbon kuglice neće te baciti pod stol, nego će ti samo popraviti raspoloženje.

Ako voliš eksperimentirati, možeš ih prilagoditi svom ukusu – zamijeniti bourbon rumom, uvaljati ih u kakao ili čak preliti čokoladom. No jedno je sigurno – nestat će s tanjura brže nego što misliš.

viski | Author: Getty Images/Unsplash Bourbon viski ovim čoko kuglicama daje posebnu aromu foto: Getty Images/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Bourbon kuglice
15 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
24
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Pekan orasi 180 g
  • Graham krekeri 130 g
  • Šećer u prahu 115 g
  • Bourbon whiskey 6 žlica
  • Javorov sirup 2 žlica
  • Kakao prah 2 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Šećer 0,33 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Rasporedi pekan orahe na pleh obložen papirom za pečenje i tostiraj ih dok ne postanu mirisni i blago zlatni iznutra, 7-9 minuta. Ohladi ih prije daljnje upotrebe.


  2. U multipraktiku usitni tostirane orahe i krekere dok ne dobiješ teksturu krupnih krušnih mrvica (nekoliko većih komadića oraha je u redu). Dodaj šećer u prahu, bourbon, javorov sirup, kakao i sol, pa blendaj dok se sve ne poveže u kompaktnu smjesu.

    Smjesu prebaci u srednje veliku zdjelu, pokrij i stavi u hladnjak oko 1 sat, dok ne postane dovoljno čvrsta za oblikovanje. 


  3. U plitku posudu uspi ukrasni kristalni šećer. Pleh obloži papirom za pečenje. 


  4. Pomoću žlice za mjerenje (veličine 1 žlica) oblikuj kuglice promjera oko 2,5 cm. Svaku kuglicu nježno uvaljaj u dekorativni šećer, lagano pritiskajući da se zalijepi. Posloži ih na pripremljeni pleh. 


  5. Stavi kuglice u hladnjak najmanje 1 sat kako bi se stegle i razvile punu aromu. 


Ako želiš unaprijed pripremiti bourbon kuglice, možeš ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 3 tjedna u hladnjaku ili ih zamrznuti do 1 mjesec.

Osvojit će te i ove kuglice, vjeruj nam na riječ!

čokoladne kuglice Možda vas zanima... Prefine čokoladne kuglice s kavom i rumom Recepti Možda vas zanima... Ostatke biskvita pretvori u sočne kuglice Recepti Možda vas zanima... Čokoladne kuglice za obožavatelje avokada Recepti Možda vas zanima... Neodoljive kuglice od naranče i kakaa - brze, slatke i fine Kolumne Možda vas zanima... Mekane jaffa kuglice nestaju u trenu! Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.