gastro postao
Jelo koje će se dopasti i onima koji baš i nisu ljubitelji brokule
Vrijeme je da na svoje jelovnike vratiš ovu slasnu i zdravu namirnicu. Osim u juhama ili mješavinama s ostalim povrćem, brokula je izvrsna i sama - kao prilog ili glavno jelo.
U ovom slučaju mislim da ćeš se složiti s nama kako je upravo ona kraljica stola, pogotovo s dodatkom vrhnja i jedne ili više vrsta sira. Po želji u ovo jelo dodati možeš i malo slanine ili sušene rajčice, a ostatke slobodno podgrij za laganu večeru!
Sastojci:
- 700 g brokule
- 1 jaje
- 250 g kiselog vrhnja
- sol, papar
- 120 g krušnih mrvica
- 120 g naribanog sira po izboru (parmezan ili gouda)
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Brokulu operi, a zatim odvoji cvjetiće od stabljike.
- Kuhaj ju u slanoj vodi, pazeći da se ne raskuha, nekoliko minuta ili na pari.
- Jednom gotovu, brokulu prelij hladnom vodom kako bi zaustavila daljnje kuhanje. Ocijedi ju i stavi na stranu.
- U srednje velikoj zdjeli umuti jaje i vrhnje, sol i papar i dodaj polovicu naribanog sira. Sve dobro promiješaj.
- Lim ili kalup za pečenje obloži papirom za pečenje i namasti uljem po izboru. Brokulu dodaj u kalup i zatim ju prelij smjesom od jaja, vrhnja i sira.
- Ostatak sira posipaj ravnomjerno po površini.
- Brokulu zapeci, između 20 i 30 minuta, odnosno dok ona lagano ne porumeni i dok se sav sir ne rastopi. Po želji prekrij ju folijom.
- Posluži toplu kao prilog ili glavno jelo.
U slast!