Recepti 10. rujna 2021.

Želiš blondies za doručak? I to je moguće

SHUTTERSTOCK Zdrava verzija blondies s orasima
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako dan redovito započinješ slatkim, obavezno spremi ovaj recept za (jutarnje) blondies s orasima

Konzumacija slatkog za doručak uvijek je opcija, samo u pripremu trebaš uložiti malo truda i promišljanja. Cilj je započeti dan nečim ukusnim, nečim što popravlja raspoloženje, ali to ne znači da treba zaboraviti na nutritivne vrijednosti. Ovaj recept za zdraviju verziju blondies, koji nema bijelog šećera ni brašna, zadovoljit će i one koji bi ujutro najradije pojeli veliku čokoladu. 

Imaj na umu da recept možeš lako prilagoditi onome što imaš smočnici i na polici sa začinima. Malo cimeta ili kardamoma nije naodmet, kao ni drugih orašastih plodova - poput badema, pistacije ili pekan oraha. 

 

Možda vas zanima... Jednostavanim trikom do savršenih brownieja! Špajza

 

Nakon što se ohlade, blondies spakiraj u posudu s poklopcem ili ih zatvori u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Čuvaj ih u hladnjaku do tri dana i posegni za njima kad se zaželiš slatkog - bez grižnje savjesti.

Sastojci:

  • 6 žlica maslaca
  • 100 g nasjeckanih oraha
  • 180 g bademovog maslaca
  • 120 ml javorovog sirupa
  • 2 žlice mljevenog lana
  • 3 jaja (L)
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Četvrtastu posudu namasti pa obloži papirom za pečenje. Pećnicu upali i pričekaj da se zagrije na 180 stupnjeva.
  2. Orahe pomiješaj s maslacem i stavi na srednje jaku vatru. Miješaj i pričekaj da maslac posmeđi, otprilike pet minuta. Potom procijedi vrući maslac, a orahe stavi sa strane.
  3. U vrući maslac dodaj bademov maslac, javorov sirup, mljeveni lan, sol, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije. Energično miješaj dok se sastojci ne sjedine. 
  4. Postepeno dodaj po jedno jaje pa još kratko miksaj. Znat ćeš da je smjesa gotova kad bude glatka i sjajna.
  5. Umiješaj polovicu oraha pa prebaci smjesu u pripremljeni kalup. Nadjeni ostatkom oraha.
  6. Peci 20-ak minuta pa provjeri čačkalicom jesu li blondies gotovi. Na čačkalici bi trebalo ostati tek nekoliko vlažnih mrvica.

Pričekaj da se blondies ohlade pa ih nareži na kocke i čuvaj u zatvorenoj posudi do tri dana. 

 

Možda vas zanima... Banana blondies - svakodnevni kolač uz kavu Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.