Svi u kuhinji imamo omiljene kuhinjske alate i pribor. I svaki alat koristimo uglavnom za jednu određenu funkciju, a ne razmišljamo kako bi nam još mogao pomoći pri kuhanju.
Ali svaki kuhinjski alat može ispuniti više uloga, dovoljno je malo upotrijebiti maštu. Pronašli smo nove načine kako koristiti 7 kuhinjskih alata – možeš ih provjeriti već danas!
Stari kruh obožava ribež za sir
Ispostavilo se da je ribež za sir tvoj najbolji prijatelj kad je u pitanju priprema vlastitih krušnih mrvica. Recimo, posljednji komadić kruha s češnjakom od jučer malo prepečeš i možeš naribati u slasne mrvice koje će obogatiti mesnu štrucu.
Mužar i tučak za čiste ruke
Postoji nešto iskonsko u korištenju mužara i tučka u kuhinji. Ali mužar ti može pomoći da ne prljaš ruke. Na primjer, svi volimo miris češnjaka – ali ne na vlastitim prstima. Nekoliko brzih udaraca tučkom zgnječit će češnjak u korisnu pastu koju možeš dodati u gotovo svaki recept.
Gulilicom za povrće do ukusnijeg tosta
Kuhinjska ladica nije potpuna bez pouzdane gulilice za povrće, koju uglavnom koristimo kad su u pitanju mrkva, krumpir ili krastavci. Ali gulilica će ti pomoći i pri mazanju maslaca na tost – umjesto da nožem pokušavaš odvaliti komad krutog maslac tek izvađenog iz hladnjaka, iskoristi gulilicu i naguli nekoliko tankih kriški.
'Kamen' za pizzu tajna je sočne piletine
Kamen za pizzu (i pečenje) korisna je stvar, a i u očima gostiju čini te osobom koja zna ponešto o kuhanju. Djeluje tako da apsorbira i koncentrira toplinu pećnice i zaslužan je za ukusnu hrskavu koricu pizze.
Ali pomoći će i pri pečenju pilećih bataka – dovoljno je da lim u kojem pečeš piletinu staviš na prethodno zagrijani kamen za pizzu. Piletina ostaje sočna, a štediš i na vremenu pripreme.
Gnječilica za krumpir djeluje i na mljeveno meso
Pire krumpir jedan je od najčešćih priloga jelima, stoga je u kuhinjskim ladicama gnječilica za krumpir relativno čest kuhinjski alat. Možeš je koristiti i za pripremu savršenog guacamolea, a pomoću nje ćeš i efikasno usitniti mljeveno meso.
I ručak i doručak iz pekača za vafle
Pekač vafla obično ima kratki vijek trajanja: nakon što se izguštamo s vaflima, on ostaje zaboravljen u nekom udaljenom kutu kuhinjskog ormara. Što je nepravedno – možeš ga koristiti kao brzi gril na kojem možeš pripremiti jaja za doručak, ali i jednostavnija brza jela za ručak.
Hvataljkama izvuci najbolje od citrusa
Hvataljke nisu samo za hvatanje vrućih sastojaka jela i aranžiranje hrane. Počneš li na njih gledati kao na alternativu kliještima, evo im nove uloge: stavi prepolovljeni agrum visoko između drški hvataljki i stisni, dobit ćeš puno više soka nego kad stisneš rukama. Još jedna alternativa: hvataljke možeš koristiti i kao otvarač pivskih boca, koristeći dugu polugu.