Špajza 05. travnja 2024.

8 super ideja kako iskoristiti ostatke palente

palenta
Imamo 8 odličnih ideja kako iskoristiti ostatke palente
foto: Shutterstock
Uz naše savjete ostatke palente pretvori u prefina nova jela

Baš kao i kod riže ili tjestenine, uvijek nakon ručka ostane palente, nikad još nitko (barem mi to nismo čuli) nije skuhao taman količinu koja je potrebna za jedan obrok. I što napraviti s ostacima?

Palenta je jedno od jela slavne talijanske cucine povere (kuhinja siromašnih u kojoj se ništa ne baca) te je vrlo raznovrsna. Jednom skuhana, može se upotrijebiti na razne načine, u slanim i slatkim jelima. Imamo odlične recepte i savjete - pa krenimo!

pomfrit od palente recept Možda vas zanima... NEODOLJIVO HRSKAVO Lažni pomfrit od palente Recepti

Pržena palenta

Najlakši način kako se mogu iskoristiti ostaci palente. Narežeš je na šnite ili štapiće dok je hladna i popržiš sa svih strana na vrelom ulju. Kada dobije zlatno-smeđu boju, dobit ćeš odličnu grickalicu ili puno hrskaviji prilog od 'pravih' prženih krumpirića.

Njoki

Ostatke palente možeš pretvorit i u glavnu namirnicu. Oko 350 g hladne palente izblendaj s 1 žumanjkom od velikog jaja, 200 g glatkog brašna i 2 vrhom pune žlice svježe naribanog parmezana. Oblikuj njoke, skuhaj ih u posoljenoj vodi i posluži u umaku od maslaca i kadulje ili uz neki drugi umak po želji.

Rimski njoki | Author: Shutterstock Rimski njoki s palentom, umjesto s grizom? Može! foto: Shutterstock

Imitacija slavnih rimskih njoka

Od palente možeš napraviti i imitaciju odličnog jela – rimskih njoka (originalni rimski njoki prave se od pšeničnog griza). Vrući palentu trebaš izliti na veliku drvenu dasku za rezanje te ju lijepo razmazati u jednoličnom sloju koji je svugdje jednake debljine. Kada se palenta ohladi, iz nje izreži krugove. Stavi ih u maslacem namašćen pleh te prelij umakom od rajčice ili umakom od sira. Peci na 200 stupnjeva 10-15 minuta.

Panzerotti

Panzerotti su odličan finger food ili zalogaj uz tradicionalni talijanski popodnevni aperitivo. Pripremi tijesto tako da izblendaš oko 350 g hladne palente za otprilike 170 g oštrog brašna. Razvaljaj tijesto te izreži krugove, samo pazi da ne budu premali. Napuni ih nadjevom koji najviše voliš (primjerice umakom od rajčice i mozzarellom ili pak komadićima sira i šunke). Panzerotte od palente možeš puniti i slatkim nadjevima. Dobro zatvori panzerotte i isprži ih u dubokom ulju.

Kuglice od palente sa svježim začinskim biljem

Ova slasna grickalica priprema se od 'palente' od heljde (polenta taragna), 1 većeg jaja, krušnih mrvica i 1 žlice sitno nasjeckanog svježeg začinskog bilja (ružmarina, timijana, kadulje, peršina…). Nakon što oblikuješ kuglice, isprži ih u dubokom ulje.

Možda vas zanima... Najjednostavniji kuglofići od palente i jogurta Kolumne

Pizza s podlogom od palente

Hladna palenta odlično se može iskoristiti i za pripremu nekonvencionalne pizze. Dok je još vruća, palentu treba uliti u kalup za pečenje u tankom sloju (cca 1,5 cm debljine) te je, nakon što se stvrdne, nadjenuti poput klasične pizze te peći od 200 stupnjeva 15-20 minuta.

Kolač Baccuta

Ovaj kolač priprema se stoljećima u talijanskoj regiji Le Marche, a priprema se tako da se ostaci izmiksaju s brašnom, šećerom i dovoljno maslinova ulja (ne previše!) da bi se dobilo mekano tijesto. Riječ je o starom receptu u kojem se namirnice dodaju odoka, prema iskustvu. U ovo slatko tijesto od palente mogu se dodati i grožđice, a peče se oko 25 minuta na 180 stupnjeva. Ovaj kolač može se primjerice dodatno aromatizirati limunovom koricom.

 | Author: Pixabay Ostaci palente foto: Pixabay

Palenta s mlijekom i šećerom

Od ostataka palente može se napraviti i odličan starinski doručak. Jedemo ga u našim krajevima, a omiljen je i u sjevernoj Italiji kao odličan način za korištenje ostataka palente. Hladnu palentu treba narezati na kockice i ubaciti ih u vruće zašećereno mlijeko. Ovaj doručak mnoge vraća u djetinjstvo i mami im osmijeh na lice. Isto vrijedi i za kombinaciju s bijelom kavom.

 | Author: Pixabay Kolač s palentom odlično je rješenje da se iskoriste ostaci palente foto: Pixabay

Kolač od palente i crvene naranče Možda vas zanima... Najsočniji kolač od palente i crvene naranče Recepti Palenta s češnjakom i ružmarinom Možda vas zanima... Napravi aromatičnu palentu s ružmarinom i češnjakom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.