Baš kao i kod riže ili tjestenine, uvijek nakon ručka ostane palente, nikad još nitko (barem mi to nismo čuli) nije skuhao taman količinu koja je potrebna za jedan obrok. I što napraviti s ostacima?
Palenta je jedno od jela slavne talijanske cucine povere (kuhinja siromašnih u kojoj se ništa ne baca) te je vrlo raznovrsna. Jednom skuhana, može se upotrijebiti na razne načine, u slanim i slatkim jelima. Imamo odlične recepte i savjete - pa krenimo!
Pržena palenta
Najlakši način kako se mogu iskoristiti ostaci palente. Narežeš je na šnite ili štapiće dok je hladna i popržiš sa svih strana na vrelom ulju. Kada dobije zlatno-smeđu boju, dobit ćeš odličnu grickalicu ili puno hrskaviji prilog od 'pravih' prženih krumpirića.
Njoki
Ostatke palente možeš pretvorit i u glavnu namirnicu. Oko 350 g hladne palente izblendaj s 1 žumanjkom od velikog jaja, 200 g glatkog brašna i 2 vrhom pune žlice svježe naribanog parmezana. Oblikuj njoke, skuhaj ih u posoljenoj vodi i posluži u umaku od maslaca i kadulje ili uz neki drugi umak po želji.
Imitacija slavnih rimskih njoka
Od palente možeš napraviti i imitaciju odličnog jela – rimskih njoka (originalni rimski njoki prave se od pšeničnog griza). Vrući palentu trebaš izliti na veliku drvenu dasku za rezanje te ju lijepo razmazati u jednoličnom sloju koji je svugdje jednake debljine. Kada se palenta ohladi, iz nje izreži krugove. Stavi ih u maslacem namašćen pleh te prelij umakom od rajčice ili umakom od sira. Peci na 200 stupnjeva 10-15 minuta.
Panzerotti
Panzerotti su odličan finger food ili zalogaj uz tradicionalni talijanski popodnevni aperitivo. Pripremi tijesto tako da izblendaš oko 350 g hladne palente za otprilike 170 g oštrog brašna. Razvaljaj tijesto te izreži krugove, samo pazi da ne budu premali. Napuni ih nadjevom koji najviše voliš (primjerice umakom od rajčice i mozzarellom ili pak komadićima sira i šunke). Panzerotte od palente možeš puniti i slatkim nadjevima. Dobro zatvori panzerotte i isprži ih u dubokom ulju.
Kuglice od palente sa svježim začinskim biljem
Ova slasna grickalica priprema se od 'palente' od heljde (polenta taragna), 1 većeg jaja, krušnih mrvica i 1 žlice sitno nasjeckanog svježeg začinskog bilja (ružmarina, timijana, kadulje, peršina…). Nakon što oblikuješ kuglice, isprži ih u dubokom ulje.
Pizza s podlogom od palente
Hladna palenta odlično se može iskoristiti i za pripremu nekonvencionalne pizze. Dok je još vruća, palentu treba uliti u kalup za pečenje u tankom sloju (cca 1,5 cm debljine) te je, nakon što se stvrdne, nadjenuti poput klasične pizze te peći od 200 stupnjeva 15-20 minuta.
Kolač Baccuta
Ovaj kolač priprema se stoljećima u talijanskoj regiji Le Marche, a priprema se tako da se ostaci izmiksaju s brašnom, šećerom i dovoljno maslinova ulja (ne previše!) da bi se dobilo mekano tijesto. Riječ je o starom receptu u kojem se namirnice dodaju odoka, prema iskustvu. U ovo slatko tijesto od palente mogu se dodati i grožđice, a peče se oko 25 minuta na 180 stupnjeva. Ovaj kolač može se primjerice dodatno aromatizirati limunovom koricom.
Palenta s mlijekom i šećerom
Od ostataka palente može se napraviti i odličan starinski doručak. Jedemo ga u našim krajevima, a omiljen je i u sjevernoj Italiji kao odličan način za korištenje ostataka palente. Hladnu palentu treba narezati na kockice i ubaciti ih u vruće zašećereno mlijeko. Ovaj doručak mnoge vraća u djetinjstvo i mami im osmijeh na lice. Isto vrijedi i za kombinaciju s bijelom kavom.