Špajza 28. siječnja 2024.

Ako želiš dobro varivo, ne štedi sa začinima!

Irena Gavran
Varivo od slanutka s jajem na oko - prefino jelo autorice bloga Pregacha foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
I dok Irena Gavran svima izaziva zazubice objavom predivnih fotografija i recepata za slatka jela na društvenim mrežama, nama je otkrila kako zapravo jako voli – variva

Iza bloga Pregacha ljubitelji domaće hrane dobro znaju kako se 'krije’ Irena Gavran, 30-godišnjakinja čija su strast i ljubav prema hrani rezultirali spomenutim blogom i Instagram profilom koji prati više od 31 tisuća fanova.

I dok Irena svima izaziva zazubice objavom predivnih fotografija i recepata za slatka jela na društvenim mrežama (ok, povremeno objavi i neko slano jelo), nama je otkrila kako zapravo jako voli – variva! I ne može ni sama sebi objasniti zašto ne dijeli puno više recepata za njih. 

 

Ričet varivo Možda vas zanima... Zgusni jela na žlicu na zdraviji i ukusniji način Špajza

 

Jesen i zima su nezamislive bez toplih i zasitnih variva 

“Variva pripremam cijele godine. Kod nas se pripremaju na tjednoj bazi barem dva puta, s tim da ih većinom pravim za dva dana, pa ih jedemo i češće. Nekako prirodno pratimo sezonu, pogotovo što moji i muževi roditelji još uvijek obrađuju vrt, tako da jako puno toga dobijemo.

 | Author: Irena Gavran Blogerica Irena Gavran na blogu uglavnom objavljuje slatke recepte, a nama je otkrila da jako voli kuhati variva foto: Irena Gavran

Ljeti me malo teže natjerati za štednjak pa možda malo slabije radim klasična variva, ali sataraš se na našem jelovniku nađe barem jednom tjedno tijekom cijele ljetne sezone.

esen i zima su nam nezamislive bez toplih i zasitnih variva, pa prevladavaju sve moguće verzije - varivo od poriluka, kelja, graha, mahuna, graška... Ma sve što je u sezoni i što smo uspjeli sačuvati u zamrzivaču”, objašnjava nam Irena.

"Najviše volim ‘kupus na paradajz supi’, odnosno mladi kupus kuhan u juhi od rajčice, varivo od poriluka, grašak s noklicama, ma stvarno ne mogu reći da nešto ne volim. Možda su mi mahune najmanje drage, ali i dalje ih pripremam kad ih se zaželim”, kaže naša sugovornica na pitanje koje joj je varivo omiljeno

.

Mađarsko varivo s mljevenim mesom Možda vas zanima... Pikantno mađarsko varivo najbolje grije! Recepti

 

Kod kuće češće sprema variva od slastica

Irena nam otkriva kako je još kao mala obožavala sva variva. Ipak, najviše se radovala varivu od krumpira, koje je valjda ‘najsiromašnije’ varivo, no ono je samo dokaz koliko je malo potrebno za ukusan obrok.

Prišapnula nam je i da kod kuće više sprema variva nego slastice, iako su ove potonje zvijezde njezinog Instagram profila.

Zaključuje sa smiješkom kako je vjerojatno razlog tomu u gladi – jer joj je teško odvojiti vrijeme za pripremu scene, fotkanje, čišćenje, a da ručak čeka na stolu.

Ipak, kad god stigne objavi poneki recept za variva, a koliko god da je svi obožavaju zbog slatkih i slanih delicija, Irena nam otkriva da uskoro planira uvrstiti više recepata i ideja za jela na žlicu na svoj blog, odnosno društvene mreže. 

Malo drugačije varivo od slanutka

Autorica bloga Pregacha s nama je podijelila svoj recept za varivo od slanutka koje je doduše malo drugačije od variva koje obično sprema, no jako je fino! Irena ga najčešće sprema kad slavi kraj teškog tjedna ili subotom za ručak, nakon što je obitelj cijelo prijepodne provela vani, na svježem zraku.

 | Author: Irena Gavran Varivo od slanutka s potpisom blogerice Irene Gavran foto: Irena Gavran

Varivo od slanutka by Pregacha

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 150 g suhe ili polusuhe kobasice (primjerice, chorizo) - može i slanina, a možeš i izostaviti meso
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 ml bijelog vina ili temeljca
  • oko 600 ml pasirane rajčice ili umaka od rajčice
  • 400 g slanutka iz konzerve (ako koristiš suhi, namoči ga preko noći i drugi dan skuhaj)
  • začini po želji (sol, papar, mljevena paprika, čili i omiljene mješavine začina)
  • 3-4 jaja pečena na oko, ovisno koliko tanjura serviraš

 

Možda vas zanima... Juneća prsa u varivu - jelo koje se topi u ustima Recepti

 

Postupak:

  1. Na maslinovom ulju proprži sitno nasjeckanu kobasicu, da se malo zapeče. Dodaj sitno sjeckani luk, pa smanji vatru. Podlijevaj s vodom po potrebi dok luk ne omekša, nekih 15-ak min. Dodaj začine koje želiš i češnjak, pa promiješaj. Ulij vino i krčkaj dok alkohol ne ispari.
  2. Na kraju dodaj rajčicu pa slanutak. Na laganoj vatri krčkaj i podlijevaj vodom dok se sve ne sjedini i dok slanutak nije fino mekan. To može trajati otprilike 45 - 60 min.
  3. Vodu možeš zamijeniti temeljcem ako ga imaš. Kuhaj sve dok slanutak nije kuhan po tvom guštu.

 

 

Savjet više: Mali trikovi kod kuhanja variva

“Moji trikovi kod kuhanja variva su da nema trikova! Svako varivo počinjem isto, valjda bez iznimke, a to je da na masnoći dinstam luk i mrkvu, a često i stabljike celera. Na začinima ne štedim, stvarno se igram sa svima koje volim - i klasičnim (mljevena paprika, papar, češnjak u granulama, čili, začinsko bilje) i onom manje klasičnim (sumac, curry, garam masala...).

I kao zadnji trik, navela bih da uz povrće koje sam odabrala za varivo taj dan, ubacim par komadića krumpira, koje na kraju izvadim, izblendam ili izgnječim, pa vratim u varivo kako bih ga zgusnula.

Također, ako trebam ‘jači’ obrok, pred kraj znam ubaciti šaku riže ili tjestenine da se skuha u varivu ili napravim noklice”, otkriva nam Irena Gavran. 

 

Zimske juhe Možda vas zanima... Fine, raskošne juhe slavne kuharice nestaju u trenu! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.