Špajza 12. studenoga 2020.

Donosimo ti pet savjeta za eko održivost u kuhinji

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ekološka održivost u kuhinji jedan je od najjednostavnijih koraka ka ekološkoj osviještenosti pojedinca, a sve se u osnovi svodi na male izbore koje svakodnevno donosimo. Održiva kuhinja stvara najbolji mogući temelj za kvalitetan život.

Kada je riječ o donošenju ekološki osviještenih odluka u svom domu, odlično je započeti od kuhinje, koje je srce i središte naših domova. Ne brini, za to ti nisu potrebne velike promjene načina života, već samo mali, promišljeni odabiri koji dovode do velike promjene! Evo nekoliko navika koje je lako usvojiti i koje ti mogu pomoći da živiš u skladu s prirodom.

 

Čista kuhinja Možda vas zanima... Čišćenje kuhinje: Ne zaboravi očistiti ovih 6 stvari Špajza

 

1. Nabavi kantu za kompost

Danas je na raspolaganju čitav niz rješenja za kompost koji odgovaraju različitim domovima i načinima života. Pokretanje vlastitog komposta sjajan je način da smanjiš količinu otpada hrane koji završi na odlagalištu otpada i svoj vrt održavaš sretnim i zdravim. Osim toga, ono je i sjajan način za učenje djece o važnosti recikliranja i brige za okoliš. Iako su kante za recikliranje prilično jednostavne, kompostiranje može u počecima izgledati  poprilično zastrašujuće. No, ne trebaš se bojati - postoji mnoštvo stilskih kanti za kompost u koje možeš baciti ostatke hrane. Neke čak imaju ugrađeni filter što znači da ne moraš brinuti o neugodnim mirisima.

2. Zamijeni kuhinjske spužve 

Kada je riječ o kuhinjskom otpadu, spužve obično nisu prva stvar koja nam padne na pamet. No, spužve često sadrže sintetička vlakna te su upravo zbog toga štetne za okoliš. Najbolje je zamijeniti spužve, čistače i krpe održivim alternativnim proizvodima. Na tržištu danas postoji zaista velik broj ekološki osviještenih proizvođača koji nude ekološki prihvatljiv asortiman izrađen od obnovljivih izvora, prirodnih vlakana i recikliranih materijala.

 

Možda vas zanima... Isprobaj pet načina za uklanjanje neugodnog mirisa iz plastičnih posuda Špajza

 

3. Isprobaj prirodne proizvode za čišćenje

Zamjena klasičnih proizvoda za čišćenje prirodnim smanjuje razinu jakih kemikalija u tvom domu, a također pomaže u zaštiti okoliša. Prirodni proizvodi su jednostavno i jeftino rješenje te ih možeš i sama napraviti kod kuće. Opremi svoje ormare bijelim octom, sodom bikarbonom, limunom i soli i imat ćeš sve što je potrebno za stvaranje mnoštva različitih ekoloških pripravaka za čišćenje.

4. Kupuj sezonski

Kupovina sezonski i kupnja lokalno uzgojenih proizvoda još je jedan važan način na koji možeš doprinijeti ekološkoj održivosti. Proizvodi koji nisu u sezoni moraju se uvoziti iz inozemstva ili uzgajati u staklenicima koji troše puno energije da bi se postigla prava klima. Najbolji dio kupnje sezonskog voća i povrća je taj što su proizvodi obično svježiji i puno jeftiniji. Kupnja na veliko također je pametan način kupovine.

5. Uvijek donosi ekološki i zelen izbor!

Postizanje ekološke kuhinje svodi se na izbore koje donosiš - mijenjanje navika i pronalaženje održive alternative. Neki zeleniji izbori koje svaka zauzeta obitelj može učiniti uključuju:

  • Uvijek drži u automobilu zalihu torbi za višekratnu upotrebu.
  • Izbaci plastične slamke ili ih zamijeni slamkama izrađenim od bambusa ili matala.
  • Skladišti hranu u hermetički zatvorenim spremnicima radi smanjenja količine otpada od hrane.
  • Zamjeni postojeće žarulja s energetski učinkovitijim žaruljama.
  • Odaberi proizvode od obnovljivih i recikliranih materijala.
  • Odaberi energetski učinkovite opcije prilikom kupnje novih uređaja.
  • Odnesi plastiku u lokalni supermarket ako nude uslugu recikliranja
  • Izbjegavaj uporabu plastičnih vrećica
  • Ako koristiš vrećice koje se mogu zatvoriti, upotrijebi ih više puta. Vrećicu koja je korištena za čuvanje ostataka npr. salate lako se može isprati, okrenuti naopako da se osuši i ponovno upotrijebiti.

I zapamti: male promjene čine zaista veliku razliku!

Možda vas zanima... Kako održati kuhinjske krpe i ručnike svježima i čistima Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.