gastro postao
Otkrili smo kako provjeriti je li jaje tvrdo kuhano, kako odrediti vrijeme pečenja ribe i ono najvažnije, kako uživati u najmekšim i najfinijim palačinkama
Tko kuha, taj i griješi, tako bismo nekako opisali sve one male nezgode koje nam se dogode u kuhinji zbog samo trenutka nepažnje. Upravo zato, donosimo vam savjete koji će vam olakšati boravak u kuhinji, a vašim jelima dati još bolje, slasnije okuse.
- Tikvice, patlidžani i krastavci postat će ukusniji posolite li ih prije termičke obrade. Sol će iz plodova izvući vodu i otjerati gorčinu, a vama ostaviti samo sjajne, osvježavajuće okuse. Ovaj trik posebno pali kod pripreme popečaka i upotrebe ribane tikvice koju ćete nakon soljenja, na super jednostavan način ocijediti
- Nakon prženja, višak ulja možete ukloniti u običnoj, smeđoj papirnatoj vrećici. Za razliku od papirnatih kuhinjskih ubrusa, vrećica će jelo ostaviti hrskavim, ali daleko manje masnim
- Želite li pak provjeriti je li jaje kuhano, pogledajte način na koji se kreće. Ako se u vodi vrti, jaje je tvrdo kuhano, a ako se samo ljulja, ono je još uvijek sirovo
- Za uživanje u mekšim palačinkama, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Smjesu napravite uobičajeno, a od bjelanjaka istucite snijeg te ga dodajte gotovoj smjesi i pecite kao inače
- Imate li problem s kuhanjem riže te vam ona uvijek ispada ljepljiva, dodajte joj malo limunovog soka. Učinit će je rahlijom i ukusnijom
- Grašak i druge mahunarke brže će se skuhati ako ih dan prije namočite u slanoj vodi. Voda može biti mlaka ili hladna, no nikako ne i vruća
- Kada je u pitanju riba, onim većima se vrijeme kuhanja ili pečenja računa na 15 do 20 minuta po kilogramu, no s odbrojavanjem svakako započnite tek kada voda zaključa
- Imate li problema s neugodnim mirisima u hladnjaku, riješite ih se kriškama svježeg limuna, aktivnim ugljenom ili zrnima kave. Rasporedite ih po hladnjaku pa gledajte kako nastaje čarolija
- Kod pripreme slastica, pećnicu nikako nemojte otvarati u prvih pola sata pečenja. Zbog otvaranja biskvit bi mogao splasnuti, a vi završiti s neuspjelim kolačem
- Kad kuhate tjesteninu i, dok je još vrela, pospite je s malo parmezana prije nego što je stavite u umak. Tako će se umak bolje uhvatiti za tjesteninu
I to je to. Dobar tek!