Špajza 20. kolovoza 2017.

Doza super savjeta koji će vam olakšati kuhanje

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Otkrili smo kako provjeriti je li jaje tvrdo kuhano, kako odrediti vrijeme pečenja ribe i ono najvažnije, kako uživati u najmekšim i najfinijim palačinkama

Tko kuha, taj i griješi, tako bismo nekako opisali sve one male nezgode koje nam se dogode u kuhinji zbog samo trenutka nepažnje. Upravo zato, donosimo vam savjete koji će vam olakšati boravak u kuhinji, a vašim jelima dati još bolje, slasnije okuse.

 

Kuhanje | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

  • Tikvice, patlidžani i krastavci postat će ukusniji posolite li ih prije termičke obrade. Sol će iz plodova izvući vodu i otjerati gorčinu, a vama ostaviti samo sjajne, osvježavajuće okuse. Ovaj trik posebno pali kod pripreme popečaka i upotrebe ribane tikvice koju ćete nakon soljenja, na super jednostavan način ocijediti

 

  • Nakon prženja, višak ulja možete ukloniti u običnoj, smeđoj papirnatoj vrećici. Za razliku od papirnatih kuhinjskih ubrusa, vrećica će jelo ostaviti hrskavim, ali daleko manje masnim

 

Možda vas zanima... Super trik: Ribanje sira više ne mora biti gnjavaža Špajza

 

  • Želite li pak provjeriti je li jaje kuhano, pogledajte način na koji se kreće. Ako se u vodi vrti, jaje je tvrdo kuhano, a ako se samo ljulja, ono je još uvijek sirovo

 

  • Za uživanje u mekšim palačinkama, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Smjesu napravite uobičajeno, a od bjelanjaka istucite snijeg te ga dodajte gotovoj smjesi i pecite kao inače

 

Torta od palačinki | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

  • Imate li problem s kuhanjem riže te vam ona uvijek ispada ljepljiva, dodajte joj malo limunovog soka. Učinit će je rahlijom i ukusnijom

 

  • Grašak i druge mahunarke brže će se skuhati ako ih dan prije namočite u slanoj vodi. Voda može biti mlaka ili hladna, no nikako ne i vruća

 

Možda vas zanima... Jednostavnim trikom vratite posuđu stari sjaj Špajza

 

  • Kada je u pitanju riba, onim većima se vrijeme kuhanja ili pečenja računa na 15 do 20 minuta po kilogramu, no s odbrojavanjem svakako započnite tek kada voda zaključa

 

  • Imate li problema s neugodnim mirisima u hladnjaku, riješite ih se kriškama svježeg limuna, aktivnim ugljenom ili zrnima kave. Rasporedite ih po hladnjaku pa gledajte kako nastaje čarolija

 

Poširana jaja na proljetnom povrću Možda vas zanima... Genijalan trik za pripremu poširanih jaja! Kolumne

 

  • Kod pripreme slastica, pećnicu nikako nemojte otvarati u prvih pola sata pečenja. Zbog otvaranja biskvit bi mogao splasnuti, a vi završiti s neuspjelim kolačem

 

  • Kad kuhate tjesteninu i, dok je još vrela, pospite je s malo parmezana prije nego što je stavite u umak. Tako će se umak bolje uhvatiti za tjesteninu

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

I to je to. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.