Špajza 17. travnja 2025.

Po čemu su posebne drevne žitarice, i zašto ih trebaš jesti

Otkrij zašto ti se drevne žitarice trebaju naći na jelovniku
foto: azerbaijan_stockers / Freepik
Ako tražiš načine učiniti obrok zanimljivijim, zdravijim i raznovrsnijim, odgovor su upravo ova stara, ali još uvijek živa zrna...

Drevne žitarice možda zvuče kao još jedan trend sa zdravog tanjura, ali su puno više od marketinškog trika. Riječ je o sortama koje su ostale vjerne svom izvornom obliku – bez agresivnog uzgoja, genetskih promjena ili industrijske obrade.

U mnogim dijelovima svijeta jedu se stoljećima, a danas ponovno nalaze mjesto u modernim kuhinjama zbog nutritivnih vrijednosti, otpornosti i raznolikosti okusa.

Možda vas zanima... Slastan doručak od amaranta i dimljenog lososa Kolumne

Što čini žitaricu drevnom?

Formalna definicija ne postoji, ali općenito vrijedi pravilo: ako se sorta žitarice uzgaja u istom obliku stotinama godina – bez modifikacija i intenzivne obrade – može se smatrati drevnom. Moderne sorte pšenice, primjerice, ne spadaju u tu kategoriju, ali njihove starije sestre – poput fara, prapšenice i pira – svakako da.

Što su zapravo drevne žitarice – i zašto ih trebaš staviti na tanjur | Author: Ana Lukenda Crvena riža: stara sorta koja ima i boju i nutritivnu snagu foto: Ana Lukenda

Osim pšenice, tu su i druge zanimljive opcije: crvena riža, plavi kukuruz i crni ječam. Rjeđe ih susrećemo, ali sve su to autentične, prirodne sorte koje kriju bogat nutritivni potencijal i zanimljivu kulinarsku primjenu.

A tu su i prave zvijezde – amarant, sirak (sorghum), teffonio. Sve češće ih nalazimo u specijaliziranim trgovinama, a njihova popularnost raste upravo zato što pružaju alternativu modernoj, jednoličnoj prehrani.

Možda vas zanima... Fantastično: Palačinke s pirovim brašnom i jabukom Kolumne

Okus, vrijednost i održivost drevnih žitarica

Drevne žitarice nisu samo zdrave – one su i održive. Za razliku od industrijski uzgojenih sorti, ove biljke zahtijevaju znatno manje vode, ne traže pesticide i uspijevaju u zahtjevnijim klimatskim uvjetima. U svijetu sve izraženijih klimatskih izazova, upravo ovakve biljke predstavljaju realnu alternativu budućnosti prehrane.

Na tanjuru, drevne žitarice nude kompleksnije okuse i bogatije teksture. Tef ima notu lješnjaka i blagi trag kakaa. Sirak je zemljan i slatkast, dok amarant daje lagano orašasti, gotovo začinski dojam.

Što su zapravo drevne žitarice – i zašto ih trebaš staviti na tanjur | Author: @mcollinsf120837 Pinterest Amarant je bogat proteinima i vlaknima foto: @mcollinsf120837 Pinterest

Osim što su zanimljivi za nepce, ove žitarice u organizam donose ono što mu često nedostaje – više vlakana, stabilniju energiju, vitamine, minerale i dulju sitost.

Kako koristiti drevne žitarice i gdje početi

Uvođenje drevnih žitarica ne mora značiti preokret u prehrani. Kreni jednostavno. Umjesto bijele riže – posluži crvenu ili crni sirak. Umjesto klasične zobene kaše, isprobaj kašu od pira ili fara. Salate, rižoti, juhice i kruh – sve su to jela gdje se ove žitarice savršeno uklapaju, a često i nadmašuju klasične opcije.

Dobro je znati da većina drevnih žitarica dolazi u cjelovitom obliku. To znači da nisu rafinirane ni ogoljene, pa time čuvaju više hranjivih tvari. Njihovo kuhanje zahtijeva možda nekoliko minuta više, ali okus i korist opravdavaju svaki trenutak proveden kraj štednjaka.

Zrno po zrno, ukusan i zdrav obrok!

Možda vas zanima... Crvena riža s kaneštrelama Ivana Pažanina i Brace Sanjina Recepti Možda vas zanima... Skuhajte žitarice čak dvostruko brže - evo kako! Špajza pšenica s dimljenim plodovima mora.jpg Možda vas zanima... Pšenica s dimljenim plodovima mora None Možda vas zanima... Samo zdravo: Salata od kvinoje i povrća Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.