Kako i ne bi, kada nas sama pomisao na kuhanu junetinu ili piletinu vraća u djetinstvo i budi mirise na bakinu piletinu s umakom ili pak junetinu sa šarenim povrćem.
Znamo da je teško odlučiti se između pripreme kuhane junetine odnosno piletine pa vam donosimo nekoliko činjenica i savjeta za koje se nadamo da će vam pomoći u donošenju odluke. Za pripremu kuhane junetine od svojeg mesara zatražite koljenicu, prsa, dopržolicu, lopaticu ili vanjski dio buta, a juneće kosti ili rep možete iskoristiti za pripremu jušnog temeljca. Kuhano meso ponekad zna biti suho, a da biste to spriječili nemojte uklanjati mast s komada mesa. Mast možete ukloniti i nakon kuhanja.
Kako bi vaša juha, a samim time i meso, „prštali“ od okusa, dodajte različito korjenasto povrće koje ste prethodno kratko propržili radi još intenzivnijeg okusa. Juneće meso izuzetno je vrijedna namirnica jer je bogato željezom, a ako ga kuhanog poslužite s povrćem dobit ćete jedan nutritivno uravnoteženi obrok.
Kuhana junetina s povrćem
Sastojci:
• juneće meso od vanjskog dijela buta, 1 kg
• kost s moždinom, 1 komad
• poriluk (samo bijeli dio), 3 komada
• kelj, 1 manja glavica
• luk, 1 srednja glavica
• žuta mrkva, 3 komada
• korijen celera, 2 manja komada
• korijen peršina, 2 komada
• korabica, 1 komad
• krumpir, 4 srednja komada
• svinjska mast, 1 jušna žlica
• sol
• papar
Priprema:
1. Oprano meso i kost dodajte u toliko slane hladne vode da prekrije meso te ga stavite na kuhanje.
2. Krumpir ogulite i stavite ga kuhati u slanu vodu.
3. Mrkvu izrežite na rezance, luk prerežite na pola te ih zajedno propržite na masti. Kada požute, a juha zakuha skinite pjenu s površine juhe, stavite u nju prženu mrkvu i luk i dalje kuhajte na niskoj vatri.
4. Nakon 1 h, dodajte ostalo povrće i kuhajte dok meso ne omekša.
5. Kuhano meso izrežite na komade, stavite u vruću vatrostalnu posudu i prelijte s malo juhe u kojoj se kuhalo meso.
6. Meso servirajte s ocijeđenim povrćem i kuhanim krumpirima.
Kako odabrati piletinu za kuhanje
Kod kuhanja piletine, najbolji izbor je starije pileće meso. Nećete pogriješiti ako ga zamijenite i s mesom kokoši ili pijetla koji se kuhaju malo dulje od piletine, otprilike dva sata. Pileće meso, posebice pileća prsa, u odnosu na druge vrste mesa imaju manje masnoće zbog čega postoji mogućnost da kuhanjem postanu vrlo suha.
Kako biste zadržali sočnost, meso dodajte u toplu i začinjenu vodu. Piletina je zbog svoje nutritivne vrijednosti na glasu kao omiljena vrsta mesa, a ako želite izvući ono najbolje iz nje pripremite je kuhanu i poslužite s nekim osvježavajućim umakom.
Kuhana piletina s umakom od kopra
Sastojci:
• starije pile, oko 1 kg
• povrće za juhu (mrkva, korijen i list peršina, celer), 1 svežanj
• luk, 1 manja glavica
• klinčić, 1 komad
• lovorov list, 1 list
• papar u zrnu, 6 zrna
• sol
Za umak od kopra:
• maslac, 300 g
• oštro brašno, 200 g
• juha u kojoj se kuhalo pile, 500 ml
• sok od pola limuna
• vrhnje za kuhanje, 100 ml
• kopar, 1 svežanj
• sol
Priprema:
1. Povrće za juhu očistite, a glavicu luka prerežite na četiri dijela. Pile razrežite na 8 komada i stavite kuhati u toplu vodu, zajedno s povrćem, lukom, lovorovim listom, klinčićem, paprom i soli.
2. Za pripremu umaka na zagrijani maslac stavite brašno, promiješajte i kratko pržite, pa zalijte s juhom u kojoj se kuhalo pile.
3. Umiješajte sok od pola limuna, vrhnje i sitno sjeckani kopar te posolite po želji.
4. Pripremljeni umak od kopra poslužite uz kuhano pileće meso.
Nadamo se da ste u ovom dvoboju između junetine i piletine uspjeli izabrati svog pobjednika. Mi se još uvijek ne možemo odlučiti.