Špajza 05. kolovoza 2021.

Evo na koje sve načine možeš ispeći kukuruz...

Pečeni kukuruz foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Uživaj u omiljenoj ljetnoj grickalici...

Zanima te kako ispeći kukuruz kod kuće, jednostavno, brzo i bez nepotrebnog nereda? U nastavku pročitaj najjednostavnije metode pripreme  i izaberi onu koja ti najviše odgovara!

Kukuruz iz pećnice

Pečeni kukuruz kod kuće možeš pripremiti na grill tavi, u mikrovalnoj pećnici ili u pećnici. Od svih načina pripreme kukuruza, najmanje posežemo za metodom pečenja u pećnici. Kuhanje je najčešće korištena metoda, dok se mikrovalna pećnica i roštilj smatraju dobrim alternativama. Ipak, pečenje kukuruza u pećnici je odlična metoda koja otključava sve njegove skrivene slatkoće i zemljane okuse.

Postoji nekoliko metoda i načina kako ga ispeći u pećnici. U nastavku pročitaj tri najjednostavnije metode pečenja kukuruza u pećnici....

 | Author: Thinkstock Pečeni kukuruz, foto: Thinkstock

  • Pečenje kukuruza u ljusci

Ovo je najjednostavnija metoda. Sve što trebaš učiniti jest obrezati svilu na vrhu svakog klipa i staviti klipove na rešetku u pećnici. Komušina će se osušiti u pećnici, a uklanjanje nakon pečenja bit će brzo i lako.

Okus ovako pripremljenog kukuruza je suptilno slatkast, ali i manje karameliziran od kukuruza pečenog bez komušine.. Ova je metoda najbolja kada nemaš puno vremena za pripremu i želiš odmah započeti s pečenjem. Kukuruz će biti pečen za oko 30 minuta.

  • Pečenje kukuruza bez ljuske

Pečenje običnih, oljuštenih klipova u pećnici je odlična metoda ako voliš jače pečen, odnosno karameliziran kukuruz. Kukuruz će se ovom metodom ispeći brže od druge dvije metode, ali će se i dodatno isušiti, stoga ga je najbolje poslužiti uz maslac.

Ova je metoda izvrsna ako želiš postići okus sličan onom na žaru, a vrijeme pečenja je oko 25 minuta.

  • Pečenje kukuruza u foliji (s maslacem!)

Ova metoda je naša omiljena metoda. Oljušti kukuruz, zamotaj ga u foliju s mrvicom maslaca i peci male paketiće kukuruza dok ne omekšaju. Klipovi kukuruza će se u osnovi kuhati u pari unutar folije, a okus će biti nježan i sladak. Ova metoda oduzet će ti oko 30 minuta. Kukuruz pripremljen na ovaj način odlična je ideja i zato što odjednom možeš ispeći veće količine, pa će biti sjajna grickalica i uz druženje s najdražima.

Na količinu od četiri klipa, pripremi 100 g maslaca, jedan režanj češnjaka, žlicu sitno sjeckanog svježeg peršina, upali pećnicu i pripremi foliju. Pećnicu najprije zagrij na 200 stupnjeva, pa u posebnoj posudici pomiješaj otopljeni maslac, protisnuti češnjak i sitno sjeckani peršin. Izreži četiri veća komada folije. U svaki komad folije upakiraj po jedan klip kukuruza, premaži ga umakom od maslaca sa svih strana i dobro zatvorite kuteve folije kako bi se svi sastojci zadržali u paketiću. Peci potpuno zatvoreno oko 30 minuta, a zadnjih desetak minuta otvori foliju i pusti da kukuruz poprimi boju.

kukuruz | Author: Thinkstock Kukuruz, foto: Thinkstock

Kukuruz pečen u grill tavi

Kukuruz možeš ispeći i u gril tavi. Za početak  kukuruz umoči u hladnu vodu na 30 minuta, a zatim ga dobro osuši. Potom stavi kukuruz na grill, poklopi i peci oko 20 minuta.

Za to vrijeme pripremi maslac s češnjakom tako da pomiješaš sol, papar, protisnuti češnjak i lagano otopljen maslac. Pripremljenom smjesom premaži pečeni kukuruz sa svih strana, pospi ga sitno ribanim parmezanom i sjeckanim vlascem i poprskaj s nekoliko kapi limunovog soka.

Kukuruz u mikrovalnoj pećnici

Kukuruz se može ispeći i u mikrovalnoj pećnici, a sudeći prema YouTube videu trebat ćeš izdvojiti samo 12 minuta za ovu metodu. U mikrovalnu pećnicu možeš staviti do tri klipa s listovima. Namjesti da se peku 12 minuta, a potom ih pažljivo kuhinjskim rukavicama prebaci na dasku za rezanje. Nožem odreži kraj klipa, pa lagano istisnite cijeli kukuruz kroz listove na radnu površinu. I voila!

Detalje ove metode možeš pogledati u videu u nastavku...

 

Ako voliš kukuruz, isprobaj i ove recepte...

 

Možda vas zanima... Složenac od tjestenine s tunom, graškom i kukuruzom Recepti Možda vas zanima... Slasni popečci od kukuruza i crvene paprike Kolumne Možda vas zanima... Za ručak se počasti kremastim jelom od kukuruza Kolumne

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.