U današnje vrijeme plastika je doslovno posvuda – od bočica za vodu i posuda za hranu do odjeće i ambalaže. S vremenom se sitne čestice plastike – poznate kao mikroplastika – počnu otpuštati i završavaju ondje gdje im stvarno nije mjesto: u vodi, tlu, pa čak i u našoj hrani.
Zabrinutost zbog utjecaja mikroplastike na zdravlje sve je veća. Mnogi su već zamijenili plastične boce staklenima ili pak termosicama od inoxa, ali što je s onim plastičnim posudama za hranu koje čuvamo u kuhinji? Jesu li one stvarno tako štetne?
Za odgovor smo zavirili u rezultate znanstvenih istraživanja i stručne savjete...
Što je zapravo mikroplastika?
Mikroplastika su sićušne čestice, manje od 5 mm, koje nastaju trošenjem većih plastičnih predmeta poput boca za ulje, plastičnih žlica pa čak i vrećica za čaj. Ne vidimo ih golim okom, ali one su sveprisutne: u zraku, vodi, pa čak i u ljudskom organizmu - u plućima, krvi, pa i posteljici, upozoravaju znanstvenici.
U plastiku nikako nemoj spremati toplu ili vruću hranu
Plastične posude za hranu - navika koja možda nije bezazlena
Mikroplastika se može oslobađati i iz plastičnih posuda za hranu, posebno kad su izložene toplini, ogrebotinama ili kad u njima čuvamo određene vrste hrane. Iako povremeno korištenje plastike nije visokorizično, svakodnevna upotreba itekako povećava izloženost.
Opće je stajalište da pohrana hrane u plastici nije zdrava. Čak i one tvrđe, ‘dugotrajne’ plastične posude ispuštaju mikroplastiku, osobito kad se u njih stavlja topla hrana.
Koju hranu ne bismo trebali čuvati u plastici?
Neke su namirnice posebno osjetljive na čuvanje u plastici. u nastavku donosimo detaljan popis:
- Kisela hrana - rajčica, agrumi, kisele paprike... sve što sadrži kiseline može kemijski reagirati s plastikom i ubrzati otpuštanje mikroplastike
- Masna hrana (i hrana s dosta ulja) - masnoće mogu apsorbirati plastifikatore iz posuda. A iskreno, pržena hrana je najbolja kad je svježa...
- Topla/vruća hrana - nikada ne stavljaj vruću hranu direktno u plastične posude, pusti je da se malo ohladi ili, još bolje, prebaci u staklene ili metalne spremnike
Staklene posude za hranu puno su zdravije i bolje rješenje
A ako baš moraš koristiti plastiku…
Ako i dalje koristiš plastične posude, poslušaj barem ove savjete stručnjaka, da izbjegneš mikroplastiku u svojoj hrani:
- Koristi ih samo za suhu hranu sobne temperature, poput žitarica ili keksa
- Izbjegavaj grebanje i iskrivljenje posuda jer to povećava oslobađanje mikroplastike
- Ni u kojem slučaj nemoj zagrijavati hranu u mikrovalnoj u plastičnim posudama – čak i ako na njima piše "microwave-safe", jer toplina ubrzava razgradnju plastike
U svaku slučajnu ovo je najbolje rješenje: za pohranu hrane, osobito ako je kisela, masna ili topla, biraj staklo, nehrđajući čelik ili keramiku. O tome ovisi tvoje zdravlje, ali i okus hrane.