Špajza 14. srpnja 2023.

Hvata te glad na plaži? Izbjegavaj ovih 6 jela

foto: J. Torres/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Čak i najjeftiniji prijenosni hladnjak rješava sve tvoje muke s pohranom hrane za plažu. Ali što ako ti se ne da nositi ga sa sobom? Evo koja jela i namirnice bolje ostaviti kod kuće.

Visoke ljetne temperature idealne su za zabavu na otvorenom. Ali ljetne vrućine vole i bakterije, koje se pri višim temperaturama rapidno razmnožavaju - salmonele, stafilokoki i klostridije učas će ti pokvariti ljetovanje.

Da do tog ružnog scenarija ne dođe, prije rukovanja hranom uvijek dobro operi ruke i temeljito operi voće i povrće prije nego ih staviš u torbu za plažu. Opreza nikad dosta, stoga evo i nekih namirnica i jela koja je bolje ostaviti u hladnjaku, pa uživati u njima nakon plaže.

 

Što piti na plaži? Možda vas zanima... Što piti na plaži? None

 

Sendviči sa svježim narescima

Malo je nas koji na nekom izletu ili na plaži nismo "uživali" u toplom sendviču umotanom u aluminijsku foliju. Kad kažemo toplom, ne mislimo na ukusni, svježe tostirani sendvič, već na inačicu zaboravljenu na dnu ruksaka, gdje se narezak satima lagano "dinstao" između kriški kruha namazanih maslacem.

Većina nas je takav sendvič preživjela bez posljedica, ali neki nisu bili te sreće... Da ne budeš jedna ili jedan od njih, radije sendvič sa svježim narescima ostavi u hladnjaku.

 | Author: Seriously Low Carb/Unsplash Sendvič s dna torbe na plaži će se dodatno ugrijati foto: Seriously Low Carb/Unsplash

Ostaci iz hladnjaka

"Zašto baciti svu ovu hranu, pa to možemo smazati sutra na plaži", sigurno misliš dok gledaš ostatke ukusne večere. Pogrešno. Da bi bili jednako ukusni, ostatke tople večere treba ponovno zagrijati – ali ne u aluminijskoj foliji na dnu torbe za plažu.

Rizik od razvoja bakterija raste što su ostaci dulje u hladnjaku – u načelu, ostaci bi trebali "nestati" iz hladnjaka najdulje 3 do 4 dana nakon pohranjivanja.

 

Možda vas zanima... Galette s tikvicama i rajčicom možeš ponijeti i na plažu Kolumne

 

Burek "od jutros"

Da, burek koji se konzumirao za doručak bio je ukusan, ali pripazi strpaš li ostatke bureka u torbu za plažu. Naročito ako je punjen mljevenim mesom ili sirom – tvoj bi burek mogao u trenu postati "rekreativni centar" za razne bakterije.

Za početak, ne znaš ni koliko je vremena burek bio izložen u vitrini lokalne pekare, a sigurno neće postati svježiji nosiš li ga u vrećici na plažu. Zato je burek, tjesteninu u pecivu ili puž šunka-sir najbolje pojesti odmah.

Romska kuhinja | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Burek foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Voće i povrće narezano na kriške

Jasno nam je, nije zgodno guliti klincima jabuke na plaži, ali... Voće i povrće narezano na kriške puno brže gubi svježinu.

Tko je jednom zavirio u posudu s narezanim bananama koja je bila izložena toplini zna o čemu govorimo – gnjecava smeđa masa u koju su se banane pretvorile ne izgleda nimalo privlačno, a ni ukusno. Zato uvijek kad možeš sa sobom ponesi voće i povrće s korom, koja ga – između ostalog – štiti i od topline.

 | Author: Matea Mikić Pavlović Torta i plaža baš i ne idu zajedno foto: Matea Mikić Pavlović

Torte i slastice

Jasno nam je da nećeš na plažu nositi cijelu tortu, ali ne bismo stavili ruku u vatru da nećeš prokrijumčariti šnitu ukusno torte s frendičinog jučerašnjeg rođendana.

Problem je u sastojcima poput jaja i maslaca, koji torte i slastice čine izuzetno podložnima razvoju bakterija. Osim toga, voće i mliječni proizvodi čine slastice vlažnima što, uz toplinu, kreira idealno okruženje za razvoj neželjenih bakterija.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Sezonska miješana salata na lpažu može samo u prijenosnom hladnjaku foto: Karolina Grabowska/Pexels

Salate

Zelena salata ne podnosi dobro vrućinu, stoga nije idealan kandidat za obrok na plaži. Razne salate s dodacima poput tune ili piletine također nisu najsretnije rješenje, a i pitanje je kako ćeš ih začiniti.

Preljev za salatu, naročito ako je kremast, neće dobro reagirati na toplinu. Ako baš želiš preljev, možda je dobra ideja uzeti već gotov, u paketiću, pa ga preliti preko salate neposredno prije konzumiranja. Čak ni takav preljev ne bi smio ostati na sobnoj (kamoli višoj) temperaturi dulje od 2 sata.

 

Možda vas zanima... Ako na plažu nosite tortilje niste jedini! Evo zašto je tanka pogača toliko popularna ovog ljeta Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.