Špajza 16. lipnja 2025.

Veličina jaja kod pečenja kolača je bitna, evo zašto

jaja
Jaja
foto: Morgane Perraud/Unsplash
Veličina jaja u receptu je bitna, no što ako imaš samo M jaja, a trebaš XL? Imamo rješenje...

Jaja M, L, XL  – koja je razlika i zašto je važna, osobito u pripremi slastica? Mnogi se to pitaju, ali i često ignoriraju upute u receptima (posebno u onima za kolače) gdje piše, primjerice "2 srednja jaja", a mi jednostavno stavimo 2 jaja kakva imamo, bez obzira na njihovu veličinu, ne obazirući se na precizne upute. Podsjetimo, u slastičarstvu je upravo preciznost tajna uspjeha...

Kuhanje često dopušta kreativnost i opušten pristup mjerama navedenim u receptu – ponekad kuhamo od oka, ponekad po osjećaju, a rezultat zna čak biti i bolji od očekivanog. No kad je riječ o pečenju, to je već sasvim druga priča. Kod slastica, preciznost je ključna, a jedna od najčešćih pogrešaka nastaje kad koristimo jaja pogrešne veličine.

Većina recepata koristi velika jaja, ali što ako imate samo srednja ili mala? Evo kako prilagoditi recept i izbjeći katastrofu...

jaja Možda vas zanima... Kako provjeriti jesu li jaja još uvijek svježa? Špajza

Koliko je teško jedno jaje?

Ne, nisu sva jaja ista – čak i ako tako izgledaju na prvi pogled. I zato, ako nemamo jaja veličine koja je potrebna za neki recept poslužimo se - vagom. Evo koliko je teško jaje veličine S, a koliko L jaje...

  • M jaje ima otprilike 53-63 g (cca 60 ml)
  • L jaje sadrži oko 63-73 g (cca 70 ml)
  • XL jaje daje iznad 73 g (cca 80 ml)

jaja | Author: Jiangxulei1990/Unsplash Jaja foto: Jiangxulei1990/Unsplash

Zašto je veličina jaja toliko bitna?

Razlika od samo 5 do 10 grama u veličini jaja možda se ne čini velikom, ali kad recept traži više jaja, lako možeš pogriješiti s ukupnom količinom. Recimo, ako recept traži 4 velika jaja, a ti stavite 4 srednja – nedostajat će ti u receptu oko 20 g jaja, što može utjecati na strukturu i sočnost kolača.

U svijetu pečenja, gdje svaka komponenta ima točno određenu ulogu, jaja nisu samo "za vezanje" ostalih sastojaka. Ona emulgiraju smjesu, daju strukturu i zadržavaju vlagu. Ako ih nema dovoljno, kolač može biti suh i jako se mrviti.

jaja, bjelanjak, žumanjak Možda vas zanima... Ostalo ti je žumanjaka? Evo kako ih iskoristiti... Špajza

Nemaš velika jaja? Evo rješenja...

Ako, primjerice, planiraš ispeći sočne brownieje koji traže 4 velika jaja, a u hladnjaku imaš samo srednja - nema panike. Rješenje je jednostavno:

  • Umuti  5 srednjih jaja u zdjeli (dok se bjelanjci i žumanjci ne sjedine)
  • Izvaži 225–240 g tekuće mase (to je količina 4 velika jaja)
  • Nastavi s receptom prema uputama
jaja | Author: Morgane Perraud/Unsplash jaja foto: Morgane Perraud/Unsplash Tvrdo kuhano jaje Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati jaje Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.