Špajza 14. rujna 2023.

Izbjegni 5 pogrešaka u pripremi mesnih okruglica

Mesne okruglice
Mesne okruglice sa sirom foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Mesne okruglice trebaju biti rahle, pune okusa i imati lijepu zlatnu koricu. Kako bi rezultat zaista bio takav, obrati pozornost na 5 najčešćih grešaka u pripremi...

Mesne okruglice su jedno od onih jela koja se nerijetko rado "od oka". Malo mesa, poneko jaje, krušne mrvice, začini... Sve može funkcionirati ako imaš jako izoštrene vještine i puno iskustva.

Ako si početnik, preporučujemo da pratiš pouzdan recept jer ćeš potencijalno završiti eksperiment s hrpom tvrdih i gumenastih okruglica bez puno okusa. 

 

Možda vas zanima... Pripremi švedske mesne okruglice s pire krumpirom Kolumne

 

U nastavku ti donosimo popis najčešćih pogrešaka u pripremi mesnih okruglica. Možda će i metoda "od oka" bolje funkcionirati nakon ovih savjeta. 

1. Okruglice bez okusa

Meso moraš dobro začiniti! Ako pripremaš okruglice od 500 g mljevenog mesa, dodaj punu žličicu soli. Uz to, dodaj sušeni bosiljak, origano, peršin, ružmarin i/ili timijan kako bi okruglice zaista bile pune okusa. Slobodno ubaci i prstohvat muškatnog oraščića kako bi okruglice odskakale od prosječnih.

2. Trebaš jaja, ali...

Jaja su ključna jer povezuju sve druge sastojke - meso, krušne mrvice i začine. Međutim, s jajima ne trebaš pretjerivati jer bi smjesa mogla biti previše kompaktna. Preporučujemo da na 500 g mesa dodaš jedno jaje.

3. Miksanje ili energično miješanje smjese

Za miješanje ti ne treba baš nikakvi alat, samo nauljene ruke. Nemoj previše stiskati meso jer ne radiš paštetu, već rahle mesne okruglice. U svakom slučaju, žlice i vilice izbjegni u ovom koraku, baš kao i mikser.

 | Author: Shutterstock Priprema mesnih okruglica foto: Shutterstock

4. Pogrešna procjena veličine

Prije no što kreneš oblikovati okruglice, najprije dobro razmisli kako ih planiraš pripremiti. Za juhu će ti trebati minijaturne okruglice, a za špagete srednje veličine. Ako ih planiraš poslužiti samostalno, pobrini se da promjer bude otprilike 5 cm.

5. Preskakanje tavice

Najviše okusa (i sočnosti) izvući ćeš iz okruglica ako ih najprije zapečeš na zagrijanoj tavici. Prebaci ih u umak i kuhaj tek nakon što se na njima tijekom prženja stvori lijepa zlatna korica. Sretno!

 

Možda vas zanima... Danas kuhamo: Mesne okruglice u umaku od rajčice Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.