Špajza 09. siječnja 2018.

Izvucite najbolje iz tehnike sporog kuhanja

zdravko.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Chef Zdravko Perić donosi vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da dobijete najviše iz tehnike sporog i dugog kuhanja.

1. Držite se dobrog vremenskog rasporeda
Napravite tako da cijeli proces odgovara i stane u vaš raspored. Pripremite recept ujutro i neka sporo i dugo kuhanje traje ˝cijeli dan˝. Ili, pripremiti sve dan prije, poklopiti i držati u frižideru preko noći te čekati jutro za početak sporog i dugog kuhanja.

2. Koristite svježe namirnice
Izbjegavajte korištenje smrznutih sastojaka, pogotovo mesa i peradi, koje će se dulje kuhati i može poremetiti cjeloukupno vrijeme kuhanja recepta.

3. Napunite lonac na pravi način
Za najbolje rezultate, posuda bi trebala biti pola do dvije trećine puna. Prilikom pripremanja juhe i drugih jela koja treba pirjati, ostavite 10 cm između hrane i vrha posude. Smjestite sastojke koji će se dugo vremena kuhati (korjenasto povrće i velike rezove mesa) na dno posude tako da imaju maksimalnu izloženost izvoru topline. Više delikatne sastojke, poput riže, tjestenine, mliječnih proizvoda, odredjenih vrsta povrća, treba dodati tijekom posljednjeg sata kuhanja.

4. Držite poklopljeno i ponekad promiješajte
Potrebno je držati poklopac čvrsto na posudi kako bi izbjegli gubitak topline, koja usporava kuhanje. Međutim, u redu je da povremeno podignite poklopac i promiješajte. Ukoliko vaša posuda ima mjesta u posudi s najvišim kontaktom s izvorom temperature, miješanje može biti korisno.

zacinskebiljke.jpg | Author:

5. Začiniti kasnije, a ne prije
Proces sporog i dugog kuhanja je sklon pogreškama u začinjavanju, pa budite sigurni da provjerite okus vašeg jela tj. ako trebate dodati sol i papar na kraju kuhanja, još bolje, pričekajte dok je kuhanje gotovo i začinite vaše jelo. To je također dobra ideja za dodavanje svježih začina ili začinskih trava blizu kraja, jer one imaju tendenciju pocrniti kad se kuhaju dulje vremena.

6. Budite oprezni kod pečenja
Pečenje u posudi dugo i sporo može biti zeznuto, ali je moguće. Budite sigurni da namažete masnoćom posudu prije dodavanja sastojaka, a na pola pečenje, podignite i rotirajte sastojak da osigurate jednakomjerno pečenje.

Recepti i varijacije na temu
Ako uživate u sporom i dugom kuhanju, dobra vijest je da niste ograničeni samo na recepte posebno stvorene za ovu tehniku. U ovom dijelu ćemo vam pokazati kako prilagoditi svoja omiljena jela.

Odaberite pravi recept
Spora i duga kuhanja su idealna za ćušpajze, variva i druga jela za koja zahtijevaju govedinu ili janjetinu tj."gulaš meso." Perad se također može upotrijebiti, ali se držite cijele peradi izrezane na komade tj. kombinacija bataka i zabatka (izbjegavati pileća prsa, koja će se raskuhati). Vegetarijanska jela, osobito koja sadrže krumpir i korjenasto povrće jako su dobro prilagođena ovoj tehnici kuhanja. Suhi grah se može kuhati duže, ali konzervirani grah treba dodati potkraj kuhanja.

Prilagodi recept tehnici sporog kuhanja
Budite svjesni broja porcija, recept treba prilagoditi ovisno o veličini vaše posude. Tri do četiri litre jednostavno služi za četiri do šest osoba.

Karamelizirajte za maksimalan okus
Recepti često pozivaju na karamelizitanje mesa i povrća prije dodavanja ostalih sastojaka i tekućine u posudu. Osim mljevenog mesa, koje uvijek treba karamelizirati radi smanjivanja rizika od kontaminacije, karameliziranje nije esencijalno bitno. Međutim, to je odličan način za podizanje okusa u bilo kojem jelu, a i smanjuje masnoće kod masnijih rezova mesa.

Koristite manje tekućine
Sporo kuhanje zadržava puno više tekućine od drugih metoda kuhanja, tako da se sigurno može smanjiti količina tekućine u receptu (pokušajte koristiti polovinu do tri četvrtine visine posude). Ostatak tekućina se može koristiti kako bi se napravio umak: Uklonite poklopac, okrenite temperaturu ili plamen na visoko i pirjajte dok se ne smanji količina i ne dodjete do punog okusa. Alternativno se može prebaciti količina tekućine u tavu da se reducira.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.