Špajza 11. lipnja 2024.

Kako što dulje sačuvati borovnice u hladnjaku

borovnice
Borovnice
foto: Debby Hudson/Unsplash
Zbog jedne uobičajene pogreške borovnice će se pokvariti u hladnjaku, a evo kako to izbjeći i uvijek pri ruci imati ovo zdravo i fino bobičasto voće

Ako voliš borovnice, vjerojatno ćeš u sezoni pohitati na tržnicu po ove sočne, svježe plodove. Međutim, ne pohraniš li ih na pravi način, mogle bi se pokvariti prije nego što uspiješ uživati u njima.

Kako bi ovo zdravo i ukusno bobičasto voće ostalo svježe što je dulje moguće, izbjegni jednu od najčešćih pogrešaka: skladištenje koje omogućuje nakupljanje vlage.

Borovnice | Author: Stockfood Borovnice moraju biti potpuno suhe foto: Stockfood

Borovnice moraš dobro osušiti

Iako možda misliš da je dovoljno isprati i temeljito osušiti borovnice prije pohrane, trebaš napraviti još nekoliko koraka. Nakon što ih ispereš, položi borovnice u jednom sloju na lim za pečenje i ostavi ih da se osuše nekoliko sati.

Kada su potpuno suhe, ključno je dodati papirnate ručnike između svakog sloja borovnica u vrećici s patentnim zatvaračem ili u posudi s poklopcem. To će pomoći upiti višak vlage koja se može pojaviti tijekom skladištenja. Nakon što spakiraš suhe borovnice, stavi ih u najhladniji dio zamrzivača. Kada su ovako pohranjene, mogu trajati i nekoliko mjeseci.

limunada s borovnicama Možda vas zanima... Ljubičasta limunada - od limuna i borovnica Recepti Babka s borovnicama i limunom Možda vas zanima... Ispeci babku s borovnicama, svi će ti zahvaljivati Recepti

Jesu li se borovnice pokvarile?

Čak i uz najbolje namjere, borovnice se ipak mogu pokvariti. Kako možeš znati jesu li neupotrebljive za omiljeni recept za pitu ili kolač s borovnicama?

Neki od znakova uključuju “naboranu kožu”, kašastu teksturu ili plijesan. Plijesan na borovnicama pojavljuje se kao bijela pahuljica - gotovo poput pamuka.

 | Author: Thinkstock Pravilno pohranjene, borovnice mogu trajati i nekoliko mjeseci foto: Thinkstock

Dobra vijest je da, ako pronađeš jednu ili dvije pljesnive borovnice u posudi, ne znači da su sve neupotrebljive. Ako većina borovnica (75% ili više) i dalje izgleda dobro, možeš ih konzumirati, pod uvjetom da izbaciš pljesnive borovnice i one koje su bile u izravnom kontaktu s njima (još jedan razlog zašto su slojevi papirnatih ručnika korisni).

Pročitaj i ove korisne savjete!

Krumpir Možda vas zanima... Krumpir će ti trajati mjesecima uz ove savjete Špajza kava, zrna kave Možda vas zanima... Kako sačuvati okus i svježinu kave u zrnu Špajza Smokve Možda vas zanima... Znaš li pravilno uskladištiti smokve? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.