Špajza 27. veljače 2024.

Krumpir će ti trajati mjesecima uz ove savjete

Krumpir
Znamo kako sačuvati krumpir da brzo ne propadne foto: Kateryna Hliznitsova/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Zaista ne volimo bacati hranu i zato koristimo svaku priliku da naučimo kako pravilno skladištiti namirnice da potraju što dulje. I zato donosimo ove odlične savjete britanskih stručnjaka za pravilno čuvanje krumpira

Znaš li da je krumpir namirnica koja se najviše baca? Jer ako se ne skladište pravilno, krumpiri se brzo smežuraju i propadnu, ponekad znaju i brzo početi truliti. Imamo odlične savjete kako pravilno skladištiti krumpire da bi dulje trajali.

U usporedbi s većinom drugom povrća krumpiri zapravo imaju puno dulji vijek trajanja, no u neprikladnim uvjetima mogu brzo propasti. Čuvanje krumpira u prikladnim uvjetima može znatno produljiti njihov vijek trajanja – neće se smežurati, istrunuti niti proklijati. A kako to možemo sačuvati krumpire od preranog propadanja?

 

Hladnjak Možda vas zanima... 9 najčešćih pogrešaka u pohranjivanju hrane koje te koštaju i novca i zdravlja Špajza Možda vas zanima... Jednostavni trikovi za dulji vijek krumpira Špajza

 

Za početak, kupi zdrave i neoštećene krumpire

Za početak, treba već u supermarketu ili na tržnici odabrati svježe, zdrave krumpire bez vidljivih oštećenja ili začetaka klica.

Kod kuće, treba krumpire čuvati na hladnom, tamnom, suhom mjestu s dobrim protokom zraka. Idealna temperatura je između 7 i 10 stupnjeva Celzija. Na toj temperaturi krumpiri će dulje potrajati. Ako je prehladno mogli bi se zamrznuti, a na previsokoj temperaturi mogli bi brzo proklijati.

Krumpir | Author: Laura Adai/Unsplash Presudno je pravilno skladištenje krumpira foto: Laura Adai/Unsplash

Krumpir ne smije biti blizu luka, jabuka ili banana

Pripazi na to da krumpire nikad ne odlažeš u blizini luka jer luk ispušta plinove od kojih bi se krumpiri mogli brzo pokvariti. Isto je i s jabukama i bananama.

Izlaganje svjetlu može prouzročiti stvaranje zelenih mrlja na krumpirima, a takve mrlje sadrže prirodni toksin solanin. Krumpirima sa zelenim mrljama bitno se mijenja okus, a ako se konzumiraju u većoj količini mogu loše utjecati na zdravlje.

 

Hladnjak Možda vas zanima... Otkrivamo koje voće trebaš čuvati u hladnjaku Špajza

 

Najbolji su posebni spremnici za krumpire

Ako odjednom kupuješ veću količinu krumpira, čuvaj ih u košari ili kanti specijalno kreiranoj za čuvanje krumpira. Takvi spremnici osiguravaju dobru protočnost zraka, što sprečava trulež, a zahvaljujući tome što su krumpiri zaštićeni od svjetlosti neće ni brzo proklijati.

 | Author: Shutterstock Krumpir foto: Shutterstock

Razina vlage u prostoru u kojem čuvaš krumpire treba biti što niža (i zato ih nije dobro držati u hladnjaku!) kako bismo izbjegli truljenje krumpira. Zato krumpire treba i dobro osušiti na zraku, prije nego ih uskladištimo.

Dobro je krumpire čuvati i u papirnatim vrećicama, a ako su slučajno kupljeni u plastičnom omotu, treba ih čim prije iz njega izvaditi.

Imamo još hrpu odličnih savjeta za kvalitetno čuvanje hrane...

 

Rajčičca Možda vas zanima... Kako pravilno skladištiti rajčice? Špajza Ananas Možda vas zanima... Ananas: Mali vodič za odabir, rezanje i skladištenje Špajza Luk Možda vas zanima... Kako čuvati luk da ne proklije i zadrži savršen okus Špajza Zelena salata Možda vas zanima... 5 načina da salatu u vrećici što dulje održiš svježom Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.