Kada je riječ o čuvanju hrane u hladnjaku ili smočnici za dugotrajnu svježinu, moramo uzeti u obzir faktore kao što su rok trajanja, položaj na polici i vrsta namirnice koju spremamo. Također, trebamo koristiti i najbolje posude za pohranjivanje ostataka hrane.
Stoga je jako frustrirajuće kada otkrijemo da se meso ili bilo koja druga namirnica, kada je želimo iskoristiti za pripremu obroka, ne može upotrijebiti. Osim što smo uludo potrošili novac, takve namirnice su i potencijali prenositelji bolesti pa je stoga vrlo važno znati kako ih pravilno pohraniti! Donosimo popis 9 najčešćih pogrešaka i kako ih izbjeći.
1. Spremaš hranu na pogrešne police
Važno je skladištiti hranu ispravnim redoslijedom kako bi se smanjio rizik od unakrsne kontaminacije. Primjerice, spremanje sirove mljevene govedine iznad zelene salate može dovesti do toga da tekućina iz govedine kapa i kontaminira salatu. A ako pojedeš kontaminiranu salatu, vjerojatno ćeš dobiti trovanje hranom.
Postoji jednostavan način da to spriječiš - pohrani meso ispod salate! Organiziraj skladištenje hrane tako da namirnice koje zahtijevaju manje ili nimalo kuhanja budu na vrhu.
Logično, hrana koja zahtijeva više kuhanja trebala bi biti na dnu. Tako, čak i ako sokovi kapaju dolje, 'ubit će se' tijekom procesa kuhanja. Primjer, mljevena govedina mora se kuhati na temperaturi od 70 stupnjeva Celzijevih, tako da je treba čuvati iznad piletine, koja se mora kuhati na 75 stupnjeva.
2. Čuvaš hranu bez da je poklopiš
Svi smo nekad sigurno pogriješili i stavili nepoklopljenu posudu s hranom u hladnjak. Iako se ovo možda ne čini velikim problemom, može također dovesti do unakrsne kontaminacije.
Osim što je štiti od kontaminacije, čuvanje hrane u zatvorenim posudama također pomaže da ona dulje traje. Ako si jako u žurbi, tanjure i zdjele barem pokrij plastičnom ili aluminijskom folijom. Najsigurnije, ipak, jest da je pohraniš u posebne posude za čuvanje hrane s poklopcem.
3. Koristiš neodgovarajuće posude za čuvanje hrane
Ovo je veliki propust! Hranu bi idealno trebalo čuvati u hermetički zatvorenim staklenim posudama, jer - za razliku od plastičnih - staklene posude su sigurne za mikrovalnu pećnicu i perilicu posuđa te ne sadrže BPA.
Najgori izbor za spremanje hrane su posude za van koje mnogi od nas na kraju skupljaju u ormarićima. One su dobre za transport ili spremanje ostataka večere za ručak sljedeći dan, ali nisu dizajnirane da se više puta koriste. Isto pravilo vrijedi za čašice od jogurta i sve vrste plastičnih posuda u kojima kupuješ hranu.
4. Spremaš hranu prije nego što se ohladi
Jedini put kada je u redu čuvati hranu u hladnjaku nepokrivenu jest kada je ostaviš nakratko, da se ohladi. A nakon što se dovoljno ohladi, premjesti je u poklopljenu posudu za dugotrajno skladištenje.
5. Zaboravljaš rotirati hranu
Nakon što odeš u kupnju, stavi nove namirnice koje su upravo kupljene iza starijih proizvoda iste vrste. Time ćeš znatno smanjiti bacanje hrane, i trošak.
6. Čuvaš hranu na nemaran način
Ne drži vrh kečapa okrenut prema gore. Dobro zategni poklopce staklenki senfa i boce preljeva za salatu. Važno je provjeriti jesu li sve posude za hranu dobro zatvorene. U protivnom riskiraš da hrana istruli.
Isto pravilo vrijedi za vrećice za čuvanje hrane, plastičnu foliju i aluminijsku foliju. Zatvori sve što je moguće čvršće!
7. Pogrešno hladiš proizvode
Ne treba sve proizvode čuvati u hladnjaku. Dinja (osim ako je već izrezana), rajčice (pitaš se zašto se smežuraju u hladnjaku?), luk, krumpir i agrumi nikad ne bi trebali biti u hladnjaku jer hladan zrak utječe na njihov okus.
Međutim, voće kao što su nektarine, breskve, kruške i avokado treba čuvati u hladnjaku kad sazru kako bi se spriječilo pretjerano sazrijevanje. Još jedna česta pogreška u skladištenju proizvoda događa se kod jabuka. Većina nas to ne radi, ali zapravo ih treba držati u hladnjaku.
8. Koristiš vrata hladnjaka za kvarljive namirnice
Najveća greška u skladištenju mlijeka koju radimo je što ga stavljamo u vrata. Budući da temperatura varira dok otvaramo i zatvaramo vrata, hranu poput mliječnih proizvoda, jaja i posebno mesa umjesto toga treba čuvati u najhladnijim dijelovima hladnjaka.
9. Hladnjak je na krivoj temperaturi
Primjećuješ li da ti se hrana često prebrzo kvari ili se čini da je smrznuta u hladnjaku? Problem možda nije gdje ili što spremaš, već to što nije osigurana prava temperatura u hladnjaku.