Špajza 28. travnja 2022.

Koliko mesa po osobi treba biti u obroku?

Nauči koliko mesa je potrebno poslužiti po osobi foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrijeme je da riješiš vječnu dilemu i naučiš koliko mesa po osobi trebaš kupiti

Kada pripremaš večeru za prijatelje, roštilj ili rođendansku zabavu, uvijek se nameće jedno pitanje - koliko hrane trebam kupiti? Baza mnogih finih obroka je meso, pogotovo u našoj kulturi. Kako bi svaki gost s večere ili zabave otišao sretan i punog želuca, važno je znati odabrati primjerenu količinu mesa po osobi. 

Različite količine mesa potrebne su ovisno o tome je li meso glavno jelo ili je samo jedna od komponenti umaka ili sličnog jela. Ako je meso glavno jelo, odnosno pripremaš steak ili pečeno pile, po osobi bi trebali poslužiti oko 300 grama, odnosno 400 grama za osobe velikog apetita. Ako meso dodaješ u umak za tjesteninu, salatu ili je dio pite, potrebno je nešto manje, oko 150 odnosno 200 grama mesa. 
 

Možda vas zanima... Kako najsigurnije čuvati meso u hladnjaku Špajza
 

Ovo je okvirna smjernica koliko mesa poslužiti, ali postoje i specifične vrste mesa koje se poslužuju u određenim količinama. Iako niti ove mjere nisu službene i možeš uvijek dodati manje ili više, ipak su vrijednosti kojima se mnogi vode pri kupovini i pripremi mesa. 

Primjerene količine su:

  • 60 - 80 g narezaka i suhomesnatih proizvoda
  • 250 - 300 g mesa peradi s kostima
  • 250 - 300 g mesa divljači
  • 160 g telećeg odreska
  • 120 - 150 g bečkog odreska
  • 200 g svinjskog kotleta
  • 160 g roastbeefa i bifteka
  • 200 g mesa za gulaš i paprikaš (bez kostiju)
  • 250 g mesa za juhu s kostima
     
 | Author: SHUTTERSTOCK Količinu mesa prilagodi gostima, ali i prilozima koje poslužuješ foto: SHUTTERSTOCK

Možda vas zanima... Gulaš: Dva prijedloga za ručak koji će te zagrijati Recepti
 

Bitan je i prilog, ali i tko su gosti

Kada određuješ količinu potrebnog mesa, nikako nemoj zaboraviti uračunati i vrstu priloga. Više mesa je potrebno ako je prilog lagana salata ili primjerice špinat. Krumpir salata, tjestenina i grah su nešto zasitniji prilozi pa će osoba uz njih pojesti manje mesa. 

Također će nešto veću količinu mesa pojesti muškarci, a nešto manje žene i starija populacija, baš kao i djeca. Za djecu količinu mesa možeš smanjiti za pola. Ipak, možda je bolje pripremiti malo više mesa nego što mislimo jer se uvijek višak može iskoristiti kasnije ili zapakirati gostima. 
 

Možda vas zanima... Ove dvije salate izvrsno će pristajati uz roštilj Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.