Špajza 25. prosinca 2023.

Kuhari otkrivaju 8 trikova za savršeno sočnu puricu

Pečena purica
Pečena purica foto: Claudio Schwarz/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz 8 trikova kuhara kuhara do najsočnije purice, zvijezde tvog blagdanskog stola

Savršeno pečena purica, mirisna, ukusna i sočna, san je svakog domaćina koji za blagdane želi zadiviti obitelj i prijatelje. Ispeći puricu nije nimalo lagan zadatak. Purica je velika i dugo se peče.

Koliko dugo se purica peče, ovisi o tome koliko je teška. Na primjer, ako ima 2,5 kilograma, peče se oko dva i pol sata - dakle, računaj sat po kilogramu. Također, temperatura ne smije biti visoka, idealna je 170 stupnjeva.

 

zagorski mlinci Možda vas zanima... Zagorske mlince lako možeš pripremiti kod kuće Kolumne

 

Ako želiš da tvoja purica ove godine ispadne savršeno sočna, možda trebaš uzeti u obzir korisne savjete profesionalnih kuhara. Evo na što trebaš pripaziti...

1. Biraj svježu puricu, ne zamrznutu

Kristali leda koji nastaju tijekom zamrzavanja oštećuju mišićne stanice u purici, a tada se počne raspadati dok se peče. Također iz takvog mesa izlazi više tekućine koja isparava pa je na kraju meso suho.

2. Peci radije 2 manje purice

Ako očekuješ više gostiju i bojiš se da jedna manja purica neće biti dostatna, umjesto da uzmeš jednu veću, radije biraj dvije manje. Naime, manji primjerci peku se ravnomjernije od velikih. Osim toga, pečenje će brže biti gotovo.

 | Author: Rdne Stock/Pexels Savršeno pečena purica foto: Rdne Stock/Pexels

3. Drži puricu u slanoj vodi

Na taj način će u meso ući voda i sol pa će biti sočnija i ukusnija, kako izvana tako i iznutra. Postupak je jednostavan:

  • Rastopi 2 čaše (od 2 dcl) soli u 38 litara vode.
  • Uroni puricu u tekućinu.
  • Ostavi da tako odstoji 12 do 24 sata.

Salamura pospješuje zadržavanje tekućine u stanicama mesa tako da se purica tijekom pečenja neće sasušiti. U salamuru možeš dodati i začine te koricu naranče. Čak i bijelo meso koje je inače vrlo suho, bit će sočno kad se purica priprema na ovaj način!  

 

Možda vas zanima... Chefovi otkrivaju bez kojih namirnica ne mogu kuhati Špajza pire krumpir Možda vas zanima... Ovo je 7 čestih pogrešaka u pripremi pire krumpira Špajza

 

4. Utrljaj maslac ispod kože

Omekšani maslac utrljaj dobro ispod kože. Tako će se lagano otapati dok se purica peče i osigurati dovoljno masnoće mesu. Umjesto običnog maslaca možeš staviti maslac sa začinskim biljem - želiš li malo eksperimentirati s okusom. 

5. Batke ne veži ili veži labavo

Ako su bataci na purici čvrsto vezani, pečenje traje (pre)dugo - prsa se mogu previše ispeći dok batak i zabatak još nisu gotovi. Zato, ako se odlučiš zavezati ih, neka to ne bude čvrsto.

6. Peci puricu naopačke - u početku

Prvih sat vremena peci puricu okrenutu na prsa i to na rešetki iznad protvana u kojem ćeš je kasnije nastaviti peći. Potom je stavi u protvan na leđa i vrati u pećnicu. Ovakav način pripreme omogućava mesu da ostane sočnije.

7. Pazi da se ne peče prebrzo

Profesionalci koriste posebno izrađen termometar koji se ubode u najdeblji dio bedra (pazi da ne diraš kost) i pokazuje kolika je temperatura pečenja iznutra - idealno je oko 80 stupnjeva, piše Finecooking. 

 | Author: Monstera Production/Pexels Pečena purica - savršeno blagdansko jelo foto: Monstera Production/Pexels

8. Ne reži puricu odmah nakon pečenja

Visoka temperatura zadržava sokove u središtu purice zato je dobro ostaviti je da 'odmori' 20 minuta prije rezanja - da se sokovi rasporede ravnomjerno u mesu.

 

Pečeni krumpir Možda vas zanima... Uz savjete poznatih chefova do finog pečenog krumpira Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.