Začinska mješavina Herbes de Provence potječe iz jugoistočne regije Francuske, gdje ljetno bilje raste u izobilju i koristi se u svakodnevnom kuhanju. Iako se može kupiti u većini supermarketa, lako je napraviti vlastitu mješavinu kod kuće. Osim toga, možeš prilagoditi količine i sastojke prema osobnom ukusu.
Postoje mnoge biljke (i začini) koje se zajedno mogu nazvati Herbes de Provence, ali osnovni sastojci su: komorač, mažuran, peršin, ružmarin, estragon i timijan. Ostali recepti uključuju i bosiljak, lovor, čubar, češnjak, kadulju, origano, metvicu i lavandu.
Recept za klasičnu mješavinu Herbes de Provence
Sastojci:
- 1 žlica sjemenki komorača
- 2 žlice suhog ružmarina
- 1/4 šalice suhe majčine dušice
- 3 žlice sušenog mažurana
- 3 žlice sušenog ljetnog slatka po želji
- 1 žlica sušenog estragona
- 1 žlica sušenog bosiljka
- 1 čajna žličica sušenog češnjaka, po želji
- 1 žličica sušene metvice
- 1 žličica sušene lavande, po želji
Postupak:
- Skupi sve sastojke, u sušenom obliku.
- Sjemenke komorača i ružmarin samelji u mlincu za začine. Stavi u zdjelu za miješanje pa dodaj preostale začine.
- Čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi. Koristi za začinjanje mesa, piletine, ribe, salata, povrća, juha i variva.
Za više verzija u staklenim posudama
Poznato je da se određene biljke dobro slažu s određenim namirnicama: ružmarin s janjetinom, estragon s piletinom, bosiljak s rajčicama i komorač s ribom pa je najbolje imati na umu ove kombinacije kada miješaš svoje bilje.
Možda ćeš htjeti napraviti zasebne serije, svaka u s različitim omjerima bilja za upotrebu u raznim receptima. Samo obavezno označi staklenke u kojima ih držiš.
Kako još koristiti provansalske trave
Provansalsko bilje treba dodati prije ili tijekom kuhanja. Mješavina začinskog bilja može začiniti vinaigrette, biti dio odrezaka i dati zemljanu notu umaku od rajčice kod pripreme piletine, ribe ili mesa.
Također, može se koristiti za premazivanje pilećih prsa bez kože zajedno s maslinovim uljem i soli. Mariniraj oko sat vremena, a zatim peci na roštilju. Ili na isti način začini pileće batke s kožom, a zatim ih pirjaj s bijelim vinom, rajčicama i prepolovljenim lukom.