Špajza 17. travnja 2023.

Mješavinu provansalskih trava napravi kod kuće

Herbes de Provence
Herbes de Provence foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Herbes de Provence, odnosno provansalsko bilje, bitna je komponenta francuske i mediteranske kuhinje. Riječ je o mješavini sušenog bilja koja daje poseban okus jelima kao što su piletina, pečeno povrće, riba na žaru, salate, juhe od rajčice i variva

Začinska mješavina Herbes de Provence potječe iz jugoistočne regije Francuske, gdje ljetno bilje raste u izobilju i koristi se u svakodnevnom kuhanju. Iako se može kupiti u većini supermarketa, lako je napraviti vlastitu mješavinu kod kuće. Osim toga, možeš prilagoditi količine i sastojke prema osobnom ukusu.

Postoje mnoge biljke (i začini) koje se zajedno mogu nazvati Herbes de Provence, ali osnovni sastojci su: komorač, mažuran, peršin, ružmarin, estragon i timijan. Ostali recepti uključuju i bosiljak, lovor, čubar, češnjak, kadulju, origano, metvicu i lavandu.

 | Author: Shutterstock Herbes de Provence - sušena mješavina začina foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Provansalsko povrće – pripremi najukusniju zimnicu do sada Recepti

 

 | Author: Shutterstock Herbes de Provence foto: Shutterstock

Recept za klasičnu mješavinu Herbes de Provence

Sastojci:

  • 1 žlica sjemenki komorača
  • 2 žlice suhog ružmarina
  • 1/4 šalice suhe majčine dušice
  • 3 žlice sušenog mažurana
  • 3 žlice sušenog ljetnog slatka po želji
  • 1 žlica sušenog estragona
  • 1 žlica sušenog bosiljka
  • 1 čajna žličica sušenog češnjaka, po želji
  • 1 žličica sušene metvice
  • 1 žličica sušene lavande, po želji

Postupak:

  1. Skupi sve sastojke, u sušenom obliku.
  2. Sjemenke komorača i ružmarin samelji u mlincu za začine. Stavi u zdjelu za miješanje pa dodaj preostale začine.
  3. Čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi. Koristi za začinjanje mesa, piletine, ribe, salata, povrća, juha i variva.

 

Provansalska juha s pestom od ljutike Možda vas zanima... Provansalska juha s pestom od ljutike Recepti

 

Za više verzija u staklenim posudama

Poznato je da se određene biljke dobro slažu s određenim namirnicama: ružmarin s janjetinom, estragon s piletinom, bosiljak s rajčicama i komorač s ribom pa je najbolje imati na umu ove kombinacije kada miješaš svoje bilje.

Možda ćeš htjeti napraviti zasebne serije, svaka u s različitim omjerima bilja za upotrebu u raznim receptima. Samo obavezno označi staklenke u kojima ih držiš. 

 

 | Author: Shutterstock Herbes de Provence foto: Shutterstock

Kako još koristiti provansalske trave

Provansalsko bilje treba dodati prije ili tijekom kuhanja. Mješavina začinskog bilja može začiniti vinaigrette, biti dio odrezaka i dati zemljanu notu umaku od rajčice kod pripreme piletine, ribe ili mesa.

Također, može se koristiti za premazivanje pilećih prsa bez kože zajedno s maslinovim uljem i soli. Mariniraj oko sat vremena, a zatim peci na roštilju. Ili na isti način začini pileće batke s kožom, a zatim ih pirjaj s bijelim vinom, rajčicama i prepolovljenim lukom.

 

Možda vas zanima... Provansalska pita Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.