Špajza 01. travnja 2019.

Mladi luk - tri razloga zašto obožavamo ovo proljetno čudo

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Prvi vjesnik proljeća i divan dodatak brojnim jelima, mladi luk plod je kojeg je neopisivo lako voljeti.

Obožavamo ga kao dio salata, kao dodatak jelima ili naprosto samog, kao najfiniju sezonsku grickalicu. Nakon dugog razmišljanja, mladom luku smislili smo još tri nove namjene koje će, vjerujemo, promijeniti i vaše viđenje zelenog proljetnog ploda.

 

Možda vas zanima... Sezonski dnevnik: Koje plodove donosi proljeće Špajza

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Kuhanje s mladim lukom

Pomalo osjetljiv mladi luk bit će sjajan dodatak velikom broju jela, a najbolji će biti iskoristite li ga pravilno. Nije mu potrebna duga termička obrada, posebice ne onakva kakvu zahtjeva obična glavica crvenog ili ljubičastog luka. 

Mladom luku potrebno je jako malo, pa će najbolji biti tek kratko tretiran ili sirov. Dodajete li ga u rižoto, u lonac ga ubacite pred sam kraj. Isti postupak ponovite i kod pripreme kineskih jela u woku, tjestenina, variva ili umaka.

 

medvjeđi luk Možda vas zanima... Niknuo je medvjeđi luk, krećemo u berbu i od njega pripremamo razna čuda Špajza

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Grickalica s tavice

Mladi luk sam po sebi već je prava poslastica, no prepolovite li ga po dužini i kratko bacite na tavu kako bi poprimio boju, u ovom genijalnom plodu možete uživati na neki posve drugačiji način. Dodajte mu čvarke i omiljeni sir, topli kruh te stvorite večeru koja se ne odbija.

Gillani mladi luk možete poslužiti i kao dodatak tostu ili naprosto uz mesna i povrtna jela. Ono što ga čini posebnim jest dodatna aromatičnost koja se stvara kratkim pečenjem te nešto žilaviji, ali finiji slojevi ploda.

 

Možda vas zanima... Povrće iz pećnice - donosi bogatije arome i slaže se uz svaki prilog Špajza

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Savršena doza svježine

Sitno sjeckani mladi luk bit će idealan posip za teža jela bazirana na gustim umacima. Volimo ga dodati curry umacima, a dozu svježine dat će svakom tanjuru svježeg sira, tjestenine, rižota, pa čak i juhama. Obavezan je dodatak ramenu, ali i već pečenoj pizzi i sličnim specijalitetima.

 

Možda vas zanima... Lagano varivo s piletinom i sezonskim povrćem Recepti

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.