Svi znamo koliko je mediteranska prehrana zdrava, a znamo i kako ukusna hrana u kojoj svi uživaju zbližava ljude pa ćemo vam ispričati priču o jednom posebnom događanju, koje već drugi put na Brač dovodi zaljubljenica u mediteransku kulturu i gastronomiju Maja Duka. Riječ je o trodnevnoj manifestaciji MeetEATing Mediterranean 2023. u kojoj su, kroz razna događanja, sudjelovali slavni chefovi, ali i brojni 'obični' ljudi koji cijene i vole hranu, a posebno mediteransku kuhinju.
"Uspješno je završio drugi MeetEATing Mediterranean i atmosfera je sva tri dana bila odlična. Treće večeri prišao mi je jedan gost i rekao 'Ma ovo nema ni Monte Carlo!'. Nasmijala sam se od srca. Pa naravno da nema, jer u Monte Carlu sve puca od moći novca i blaziranosti, a ova manifestacija je sasvim nešto drugo. Dobre vibracije, glazba, autentični okusi mediteranske spize.
Cilj nam je da se zbližimo, razmjenjujemo znanje i jačamo međusobno uvažavanje. Vjerujem da je ovogodišnja manifestacija dala sadržaj i doživljaj dostojan obilježavanja 100. godišnjice turizma u Bolu te 10. godišnjice uvrštenja mediteranske prehrane na UNESCO-vu listu“, rekla nam je Maja Duka, autorica projekta.
Prvog dana manifestacije održano je zanimljivo predavanje ‘Regeneracija mediteranskog tla’ koje je održala dr. sc. Irena Ateljević, predavačica na brojnim stranim sveučilištima kao i na domaćem Učilištu Aspira te osnivačica centra Terra Meera u Skradinu. Također, predstavljena je i knjiga ’Znanost i umjetnost doživljaja hrane’ dr. sc Daniele Angeline Jelinčić.
Drugi dan započeo je već u 10 sati Bolskom marendom I Bročkim lotom (tombolom), a posjetitelji su uživali u brojnim ukusnim lokalnim zalogajima. Navečer je pak održana CroMorocco Fusion Night. Naime, Maroko je ove godine (nakon Portugala lani!) sudjelovao na manifestaciji kao gostujuća zemlja te se tijekom ove večeri mogao kušati marokanski finger food s potpisom marokanske chefice Samah Tribech, ali kušali smo I hrvatski finger food s potpisom omiljenog chefa Ivana Pažanina. Također održana je degustacija marokanskog čaja, kao I degustacija vina nagrađivane bračke vinarije Stina.
Posljednjeg dana manifestacije MeetEATing Mediterranean 2023. održan je odlično posjećen cooking show nazvan 'Dvije zemlje – jedan stol' u kojem je Maroko ponovno predstavljala chefica Samah Tribech, a Hrvatsku omiljeni Splićanin Ivan Pažanin.
Chef Pažanin pripremio je slasnu pašticadu od tune s aromatiziranom palentom te se njegova teća učas ispraznila. Teško da bismo se mogli odlučiti tko je od njih skuhao ukusnije jelo, jer oba su se razgrabila, no malu prednost dat ćemo ovaj put dragoj gošći iz Maroka koja je s nama podijelila i svoj recept za Marokansku piletinu, takozvani Chicken Tagine.
Marokanska piletina a la chef Samah Tribech
(količina dovoljna za puno gladnih osoba, slobodno količine prilagodi svojim potrebama, osim ako ne kuhaš za cijelo susjedstvo)
Sastojci:
- 8 cijelih pileta
- 6 kg luka, sitno nasjeckanog
- 2 glavice češnjaka, sitno nasjeckanog, naribanog ili mljevenog
- crni papar
- đumbir u prahu
- kurkuma u prahu
- šafran
- maslinovo ulje
- suncokretovo ulje
- 1,5 kg zelenih maslina, bez koštica
- usoljeni limuni
- peršin
- korijander
- voda
Postupak:
- Piletinu razreži na komade, mariniraj u mješavini papra, đumbira, kurkume, češnjaka, soka od limuna, mesa usoljenih limuna i malo vode.
- Zagrij zajedno maslinovo i suncokretovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj luk, te ga dinstaj uz povremeno miješanje dok ne omekša i lagano posmeđi. Dodaj mariniranu piletinu i dodaj još papra, đumbira, kurkume, češnjaka i šafrana. Dodaj povezani stručak peršina i korijandera, promiješaj.
- Dodaj dovoljno vode da dođe do pola količine piletine, te kad zakipi smanji vatru i pusti da lagano krčka, uz povremeno miješanje, sve dok piletina ne bude potpuno kuhana.
- Izvadi piletinu na pladanj, te izvadi i stručak peršina.
- Ponovno malo pojačaj vatru na srednju, pusti da umak zakipi i lagano krčka dok se malo ne zgusne. Ako je potrebno dodati ulje, slobodno ga dodaj, sve dok ne dobiješ savršenu emulziju. Dodaj isprane masline.
- Piletinu prije posluživanja ubaci u pećnicu kako bi se malo zapekla prije posluživanja.
- Serviraj prvo umak s maslinama, a na njega stavi komade piletine. Prelij s još malo umaka i ukrasi komadićima usoljenih limuna.
Savjet više: Pripazi na količinu soli koju koristiš u ovom jelu jer masline su same po sebi slane, a i usoljeni limuni sadrže dosta soli.