Špajza 20. lipnja 2014.

Najbolja pratnja pilećoj jetrici

treptoX.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Pileća jetrica valjda su najiskoristivija namirnica. U sirovima će uživati mačke, u kuhanima psi, a nama može biti samo muka od broja recepata za ovu jeftinu, no uz malo truda u kuhinji (posebno uz pažnju prilikom prženja da se ne presuše) i iznimno ukusnu iznutricu.

Da ne duljimo, odležani ružičasti pjenušac na bazi crnog pinota bit će odličan i ekskluzivan par salati od jetrica, ali ovom prilikom nudim mirniji izbor: jedno bijelo, jedno ružičasto i jedno crveno vino bez mjehurića. U slast.

Potražite recept za salatu od pilećih jetrica i rikole.

  • Do 50 kuna

Enjingi Sivi pinot kasna berba 2007.

Predikatna vina u pravilu se preporučuju uz jetru, posebice pačju ili gusju, a podrum Ivana Enjingija prepun je predikata jer grožđe bere poprilično kasno, a vino mu dugo odležava prije izlaska na tržište i natruha plemenite plijesni ima i u vinima koja nisu deklarirana pao posebne berbe. Ovaj sivi pinot je kasna berba, no po zagasitom mirisu suhog voća i meda mogao bi proći i kao izborna. Butelja suhog vina u Enjingijevoj vinariji i na web-shopu stoji 50 kuna.

  • Od 50 do 100 kuna

Glavić rose 2013.

Boja ovog vina oduševit će one koji vole srednje pečena jetrica jer pristaje onoj crvenkastoj crti u sredini. Aroma će oduševiti svakoga jer na svijetu valjda nema ljudi koji ne vole miris višanja i malina. A okus... Dominira mekoća, no ima i neku grubu crtu i baš zbog nje je dobar izbor za jetrica na salatu. Syrah, od kojeg je ovaj rose, obitelj Glavić uzgaja u vinogradu u Konavlima, a vino se radi u Stanciji Meneghetti u Balama pokraj Rovinja. Butelja je oko 75 kuna.  

  • Više od 100 kuna

Tomac Crni pinot 2012.

Crni pinot je prokleta sorta, reći će mnogi. Stvara puno problema u vinogradu, ne predaje se ni u podrumu, no vješti vinogradari i podrumari od njega znaju napraviti velika vina. U Hrvatskoj su najbolji crni pinoti u pravilu s Plešivice. Uz obitelji Režek, Korak i Šember, četvrti as u pokeru su Tomci. Njihova berba 2012. dovoljno je voćna da bi se pila ljeti, dovoljno moćna da bi pristajala uz meso i s dovoljno začinskih nota za jetrica. Butelja je oko 125 kuna.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.