Maslac od kikirikija ili voliš ili ne - čini nam se da nema drugih opcija. Pa ako si od osoba koje obožavaju ovaj popularni namaz donosimo ti jednostavan i brz recept da ga napraviš kod kuće – u svega 5 minuta!
Zanimljivosti o kikirikiju
Zanimljivo je kako kikiriki uopće nije orašasti plod nego mahunarka! Raste na dugačkim viticama ispod zemlje (zbog čega ga ponekad zovu i zemnim orahom). Podrijetlom je iz Brazila, ali se danas uzgaja na svim krajevima svijeta.
Iako je maslac od kikirikija posebno popularan u SAD-u, gdje se stavlja u mnoge kolače, poput keksa s maslacem od kikirikija i u fudge s maslacem od kikirikija, sve se više koristi i u ostatku svijeta i to u kombinacijama s džemom ili želeom – primjerice, za dječje sendviče.
Domaći maslac od kikirikija
Sastojci:
- 125 g kikirikija
- 1-2 žlice ulja
Priprema:
- Stavi oko 125 g blanširanih, lagano prženih svježih kikirikija u blender. Dodaj 1-2 žlice ulja.
- Miješaj dok kikiriki ne poprimi željenu gustoću, bilo da želiš glatku ili pomalo hrskavu smjesu. Od ove količine dobit ćeš oko 60 g maslaca od kikirikija.
Savjet više
- U smjesu možeš dodati i malo meda, ili malo morske soli – ovisno voliš li više slatkastu ili slanu verziju.
- Snaga svakog procesora za hranu je drugačija pa ovisno o njoj će ti i trebati različito vrijeme da smiksaš maslac.
- Maslac od kikirikija je najbolje čuvati u hladnjaku, tako će duže trajati. No može se neko vrijeme čuvati i na sobnoj temperaturi.
- Med pomaže uravnotežiti slanost kikirikija, ali ako želiš maslac bez šećera – slobodno ga izostaviti.