Špajza 01. veljače 2023.

Napravi domaći maslac od kikirikija u samo 5 minuta!

Kikiriki maslac
Kikiriki maslac može se napraviti za samo 5 minuta! foto: Roman Odintsov/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Dovoljna je mala doza kikirikija, žlica ulja, multipraktik ili blender i 5 minuta tvog vremena za kremasti i ukusni namaz u kojem možeš uživati i ako ga samo namažeš na kruh, ali možeš ga dodati i u razne slastice

Maslac od kikirikija ili voliš ili ne - čini nam se da nema drugih opcija. Pa ako si od osoba koje obožavaju ovaj popularni namaz donosimo ti jednostavan i brz recept da ga napraviš kod kuće – u svega 5 minuta! 

 

Možda vas zanima... Keksi s maslacem od kikirikija za koje ti ne treba pećnica Recepti

 

Zanimljivosti o kikirikiju

Zanimljivo je kako kikiriki uopće nije orašasti plod nego mahunarka! Raste na dugačkim viticama ispod zemlje (zbog čega ga ponekad zovu i zemnim orahom). Podrijetlom je iz Brazila, ali se danas uzgaja na svim krajevima svijeta.

Iako je maslac od kikirikija posebno popularan u SAD-u, gdje se stavlja u mnoge kolače, poput keksa s maslacem od kikirikija i u fudge s maslacem od kikirikija, sve se više koristi i u ostatku svijeta i to u kombinacijama s džemom ili želeom – primjerice, za dječje sendviče.

 | Author: Pixabay/Pexels Kikiriki zapravo nije orašasti plod, on je - mahunarka foto: Pixabay/Pexels

Domaći maslac od kikirikija

Sastojci:

  • 125 g kikirikija
  • 1-2 žlice ulja

Priprema:

  1. Stavi oko 125 g blanširanih, lagano prženih svježih kikirikija u blender. Dodaj 1-2 žlice ulja.
  2. Miješaj dok kikiriki ne poprimi željenu gustoću, bilo da želiš glatku ili pomalo hrskavu smjesu. Od ove količine dobit ćeš oko 60 g maslaca od kikirikija.

 

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Kikiriki maslac ima posebnu, neodoljivu kremastu strukturu i fin okus kikirikija foto: Karolina Grabowska/Pexels

Savjet više

  • U smjesu možeš dodati i malo meda, ili malo morske soli – ovisno voliš li više slatkastu ili slanu verziju. 
  • Snaga svakog procesora za hranu je drugačija pa ovisno o njoj će ti i trebati različito vrijeme da smiksaš maslac.
  • Maslac od kikirikija je najbolje čuvati u hladnjaku, tako će duže trajati. No može se neko vrijeme čuvati i na sobnoj temperaturi.
  • Med pomaže uravnotežiti slanost kikirikija, ali ako želiš maslac bez šećera – slobodno ga izostaviti.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Kikiriki maslac odlično se sljubljuje s voćem, džemovima, cimetom... foto: Karolina Grabowska/Pexels

 

Možda vas zanima... Čokolada i maslac od kikirikija u kolaču iz šalice Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:13 02. Veljača 2023.

    Super