Svako doba godine ima svoj kolač, a pravi domaći paprenjaci baš pristaju uz ovo hladno blagdansko vrijeme koje dolazi. Za ovaj recept vam mogu garantirati da potiče iz Slavonije. Miris papra, muškatnog oraščića i cimeta je najbolji osvježivač svake kuhinje.
U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Sastojci:
- 1 šalica masti
- 1 šalica mljevenih oraha
- Pola šalice meda
- 2 jaja
- Brašna koliko primi
- Žličica sode bikarbone
- Žličica papra
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Prstohvat cimeta
Nakon pečenja:
- Šećer u prahu
Priprema:
- Od masti, oraha, meda, jaja i sode bikarbone i brašna umijesite tijesto. Brašno dodajete sve dok se smjesa ne odvoji od posude i dok vam ruke nisu čiste. Na ovu mjeru ostalih sastojaka ide otprilike 200 g brašna.
- Kada ste umijesili tijesto začinite ga. U paprenjacima treba prevladavati papar, a ostali začini su tu samo da daju malo arome.
- Razvaljajte tijesto na 1cm debljine, utisnite kalup za paprenjake, izrežite ih i posložite na papir za pečenje.
- Pecite na 200 stupnjeva, 5-10 minuta, ovisno o tome želite ih malo jače pečene ili slabije.
- Još vruće paprenjake dobro uvaljajte u šećer u prahu pošto u tijestu nema šećera.