Špajza 21. srpnja 2025.

Oduševljava i danas: Tost koji je voljela Jane Austen

Probaj tost kakav je voljela Jane Austen
Probaj tost kakav je voljela Jane Austen
foto: rawpixel.com/Freepik; Canva
Kad ti treba malo topline, nostalgije i sira, inspiriraj se i pripremi ovaj tost koji je obožavala Jane Austen. Bez predrasuda, jer recept je odličan!

Zamisli da si u Engleskoj na seoskom imanju, a kuhinjom se širi miris pečenog tosta na kojemu se topi kremasta mješavina sira, jaja, senfa i maslaca. Nisi u fancy restoranu, nego u domu legendarne spisateljice Jane Austen. Da, upravo je ovaj jednostavni zalogaj bio među njezinim omiljenima. Jednostavno, izdašno i genijalno ukusno.

sendvič sa sirom Možda vas zanima... Ovo su 4 najčešće greške u pripremi sendviča sa sirom Špajza

Što ti treba i kako pripremiti

Evo i postupka kako se priprema omiljeni sendvič Jane Austen:

  • Kombiniraš naribani cheddar (ili bilo koji sir koji voliš), jedno jaje, čajnu žličicu senfa i isto toliko maslaca. Sve zajedno promiješaš u zdjelici i začiniš po želji.
  • Smjesu ravnomjerno rasporediš po maslacem premazanim kriškama kruha - najbolje je koristiti tost, domaći kruh ili kruh od kiselog tijesta.
  • Sendviče možeš zapeći kako god želiš – u pećnici, tosteru, tavi ili air fryeru. Bitno je da se sir rastopi, a jaje ne prekuha.
  • Rezultat je tost s bogatim, kremastim slojem koji blago podrhtava kad ga izvadiš. I da – okus senfa podigne cijelu stvar na sasvim novu razinu.

Probaj tost koji je voljela Jane Austen | Author: Canva Naribani cheddar za savršen okus foto: Canva

Otvoren ili zatvoren tost? Ti biraš

Ako tražiš snack koji možeš pojesti usput, otvori tost i pojedi ga takvog kakav je – topao, mirisan i lagano pikantan. Ako ti treba konkretniji obrok, samo dodaj drugu krišku tosta na vrh i dobit ćeš punokrvni grilled cheese sendvič koji ima ozbiljan karakter. Obje verzije su nevjerojatno ukusne i oduzimaju tek nekoliko minuta pripreme.

Možda vas zanima... Ricotta tost je novi hit za doručak – isprobaj različite verzije! Recepti

Dodatci za hrabrije (i gladnije)

Kad se poželiš poigrati, dodaj svoj potpis ovom povijesnom receptu. Malo dimljene paprike za dimljeni efekt, nasitno nasjeckani vlasac za svježinu, ili čak furikake ako voliš japanski twist.

Za one koji vole nešto žešće – nasitno naeckani kimchi je fantastičan dodatak koji daje kiselkastu notu i dodatnu teksturu. A ako ti je draže slatko-ljuto, par kapi ljutog meda učinit će čuda.

Probaj tost koji je voljela Jane Austen | Author: Canva Jaja i senf za kremasti sloj savršenstva foto: Canva

Što bi rekla Jane?

Da je živjela dulje, možda bi napisala i kuharicu uz svoje romane. Možda bi tvoj omiljeni comfort food dolazio uz citate iz romana "Ponos" i predrasude ili uz scene iz TV ekranizacije njezine "Emme". No i ovako, tvoj topli tost sa sirom i senfom postaje most između prošlosti i sadašnjosti – jednostavan podsjetnik da sreća nekad stane u jednu krišku tosta.

Nisu povijesni, ali su klasici. Isprobaj i ove slane i slatke recepte!

Možda vas zanima... Paris-Brest je francuski klasik za posebne prilike Kolumne Možda vas zanima... Cacio e pepe - talijanski klasik od tri sastojka Recepti Možda vas zanima... Ceviche – peruanski klasik za posljednje dane ljeta Kolumne Možda vas zanima... Žarbo šnite - klasik za baš svaku priliku Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.