Špajza 31. ožujka 2024.

Ostatke šunke iskoristi na 7 slasnih načina

Uskrsna šunka
Uskrsna šunka
foto: Shutterstock
Tradicija uživanja u uskrsnoj šunki gotovo čitav tjedan nakon Uskrsa se nastavlja. Ove je godine upakirajte u nenadmašno dobra jela koja vam neće dosaditi čak ni nakon tjedan dana uživanja

Uz slasne ideje koje smo za tebe pripremili, uskrsnu šunku poželjet ćeš jesti i dulje od tjedan dana. Donosimo 7 sjajnih ideja za svaki dan u tjednu... a ne samo na Uskrs!

1. Stavi šunku u lisnato tijesto

Lisnato tijesto, bilo kupovno ili domaće, razvaljaj što tanje, a zatim obloži tanko rezanom šunkom i sirom. Sve zajedno dobro zarolaj pa kratko ohladi. Reži na kolutiće, premaži jajem i ubaci u pećnicu na 200 stupnjeva na oko 15 minuta. Na kraju pospi mladim lukom ili sitno sjeckanim peršinom pa uživaj u slasnim i jednostavnim zalogajima.

 | Author: Thinkstock Složenac od starog kruha i šunke foto: Thinkstock

2. Složi složenac od starog kruha i šunke

Složenci od kruha odličan su izbor za doručak, a ujedno i genijalan način da potrošiš ostatke kruha ili pince. Kruh nasjeckaj na manje komadiće, dodaj mu mlijeko i jaja, pusti da omekša, a zatim dodaj začine i povrće po želji. Ubaci nasjeckanu šunku i na kraju pospi naribanim sirom. 

3. Napravi zapečenu tjesteninu sa šunkom i sirom

Osim za doručak, šunka može postati i odličan ručak. Kombinirajte je u jela s tjesteninom, posebice onom koju možeš napuniti. Dodaj sir, nešto povrća pa sve zajedno zapeci u pećnici. Posluži uz salatu i uživaj.

 | Author: STOCKFOOD Croque madame foto: STOCKFOOD

4. Napravi slasne francuske sendviče

Sendviči poput croque madame ili croque monsieur također su odličan način na koji možeš potrošiti ostatke uskrsne šunke. Slijedi naše upute i slasni francuski sendviči bit će gotovi brže nego što možeš zamisliti.

Možda vas zanima... Croque madame dokazano popravlja raspoloženje Recepti Možda vas zanima... Croque monsieur ili croque madame - ti odaberi! Recepti

5. Šunka super ide uz krumpir

Osim tjestenine, sa šunkom će se idealno složiti i krumpir. Kratko ga kuhaj kako bi omekšao, dodaj mu kockice šunke, ubaci u posudu za pečenje i sve prelij finim umakom od vrhnja i jaja ili pak kremastim bešamelom. Dodaj sitno nasjeckano začinsko bilje i zapeci u pećnici. Mljac!

6. Ostatke šunke stavi na domaću pizzu

Šunku još možeš dodati klasičnoj domaćoj pizzi ili je pak upakirati u tijesto za pizzu uz dodatak sira te sve zajedno ispeći dok ne poprimi hrskavu koricu.

Mini pizza | Author: Thinkstock Mini pizze s ostacima uskrsne šunke foto: Thinkstock

7. Ostatke šunke ubaci u varivo

Ostatke uskrsne šunke možeš ubaciti i u jušna jela poput graha, kakvog brzinskog gulaša ili pak finog variva. Zamisli samo varivo od graška i mrvice s noklicama... i finom uskrsnom šunkom! Ma bolje i ukusnije ne može!


Šunka u kruhu Možda vas zanima... ŠUNKA U KRUHU: Poseban recept koji će te oduševiti Recepti Mini palačinke sa šunkom i sirom Možda vas zanima... BRZI RUČAK: Hrskave mini palačinke sa šunkom i sirom Recepti Ravlić šunke Možda vas zanima... Koja je šunka najbolja i kako ćeš je prepoznati? Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.