Lahmacun je u svojoj osnovi tijesto s mljevenim mesom, začinima,umakom od rajčice i mljevene paprike, lukom i paprikom. Zbog specifičnog izgleda - nadjev na tankom, okruglom tijestu, u ostatku svijeta (izvan Turske), zovu ga turska pizza. No lahmacun to definitivno nije! On je puno više od obične pizze.
Ako ne volite ljuto, pripremite se na to da je uglavnom pripremljen vrlo ljut. Naravno, ako ga pripremate sami, možete ga napraviti po želji te ne mora biti ljut uopće.
Ono što je savršeno kod ove predivne turske delicije, jest to, što ima savršenu hrskavu koricu, fino i ukusno mljeveno meso, a možete ju zarolati sa salatom od svježeg kupusa čime ćete dobiti jedan odličan obrok.
U Turskoj ju obično rade s junetinom ili janjetinom, no, u nedostatku istih, možete se pozabaviti i nekim drugim okusima poput svinjetine ili čak piletine.
No kako točno pripremiti lahmacun?
Za pripremu tijesta, trebat će vam:
- 5 šalica glatkog brašna
- 1 1/2 šalica mlijeka (mlakog)
- nekoliko žlica ulja
- 3 žličice soli
- 1 žličica šećera
- 10 g suhog kvasca
Tijesto pripremite na ovaj način:
- Pomiješajte sve sastojke u posudi i izmiksajte ih ili izmijesite rukom te ostavite na toplom (prekriveno krpom) da se diže otprilike 2 sata. Tijesto ne treba izgledati poput tijesta za pizzu, dakle ne treba imati mjehuriće kada se digne. Kod lahmacuna, tijesto je tek dodatak mesu.
Za nadjev od mesa, trebat će vam:
- 450 g mljevene junetine
- 1 crvena paprika
- 1/2 zelene paprike
- 2 rajčice
- 1 luk
- 1 žlica paste od pasirane rajčice i mljevene ljute papričice (po želji, možete koristiti i dimljenu)
- 2 žličice mljevene paprike
- 1/2 žličice mljevenog kima
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice ljute papričice u listićima
- 2 žličice soli
- Svježe lišće od peršina
- Nekoliko žlica maslinovog ulja
Nadjev pripremite ovako:
- U blender stavite paprike, rajčicu, luk i peršin te sameljite dok se svi sastojci ne usitne.
- Samljeveno povrće pomiješajte s mljevenim mesom, dodajte začine, pastu i maslinovo ulje te sve dobro izmiješajte da se svi sastojci sjedine
Priprema lahmacuna:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva
- Dignuto tijesto stavite na pobrašnjenu površinu, rukom ga još malo izmijesite i trgajte komadiće tijesta oblikujući ga u male loptice, a potom ga na pobrašnjenoj dasci razvucite vrlo tanko - na debljinu od otprilike 2 - 3 milimetra
- Razvučeno tijesto slažite u posudu za pečenje na papir i na svaki komad tijesta stavite dio nadjeva - ravnomjerno ga rasporedite žlicom po tijestu tako da gotovo cijelo tijesto bude prekriveno nadjevom
- Pecite u zagrijanoj pećnici 5 - 6 minuta, dok se tijesto ne ispeče, a nadjev dobije lijepu zlatnu boju
- Pečene lahmacune možete pokapati s malo soka od limuna, po njima poslagati svježi kupus, zarolajte ih i uživajte u ovom sjajnom, turskom jelu.
Dobar tek!