Špajza 31. srpnja 2024.

Ovih 5 namirnica ne smiješ kuhati u woku!

wok
Wok ipak nije svemoguće
foto: Clem Onojeghuo/Unsplash
Lagana i svestrana tava, savršena za svakodnevne stir-fry obroke, duboko prženje, pirjanje i parenje. Wok može svašta, ali ova jela bolje prolaze u drugim posudama!

Poznat po visokim, kosim stranama i sposobnosti da savršeno ispeče povrće i meso, wok je nezaobilazan u kineskoj kuhinji. No unatoč svim njegovim čarima, postoje jela koja mu jednostavno ne "leže". Otkrij kojih 5 namirnica ne bi smio kuhati u woku i zašto je bolje koristiti druge posude.

Cijeli odresci

Ako želiš savršeno pečen odrezak s hrskavom koricom i ravnomjerno pečenom unutrašnjosti, zaboravi wok. On je stvoren za brzo kuhanje na visokoj temperaturi uz stalno miješanje, dok odresci trebaju stalni kontakt s ravnom površinom i ravnomjernu toplinu.

Zato je bolje odabrati roštilj ili tešku tavu od lijevanog željeza za pripremu savršenog odreska.

citrusi, limun, naranča, grejp | Author: Brooke Lark/Unsplash Citrusi bi svojom kiselinom mogli oštetiti lijevano željezo od kojeg je wok napravljen foto: Brooke Lark/Unsplash

Kisele namirnice

Wokovi su obično izrađeni od ugljičnog čelika ili lijevanog željeza, koji mogu reagirati s kiselim namirnicama poput rajčica, citrusa i octa, što će rezultirati metalnim okusom jela. Ova reakcija također može oštetiti zaštitni sloj woka. Dakle, kada pripremaš umak od rajčice, bolje je koristiti posude od nehrđajućeg čelika, keramike ili s neprianjajućim premazom.

Umaci na bazi mliječnih proizvoda

Umaci na bazi mliječnih proizvoda, poput Alfredo ili hollandaise umaka, trebaju se kuhati na laganoj vatri jer se lako mogu zgrušati na visokim temperaturama.

Wok je dizajniran za jako zagrijavanje, što ga čini neprikladnim za ove vrste umaka. Umjesto toga, koristi posudu od nehrđajućeg čelika.

salata od tjestenine | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Tjestenina se ne može dobro skuhati u woku foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Tjestenina

Wok nije učinkovit za kuhanje tjestenine iz nekoliko razloga: ne može primiti puno vode, a voda se zbog oblika woka zagrijava neravnomjerno. Također, miješanje i kasnije cijeđenje tjestenine u woku može biti prilično nezgodno.

Tradicionalni lonci za tjesteninu su visoki i čvrsti s razlogom, i puno su bolji za ovaj zadatak.

Kajgana

Iako možeš koristiti wok za prženje jaja ili brzo prženje na visokoj temperaturi, ako voliš mekanu kajganu, bolje je posegnuti za drugom posudom. Primjerice, veliku neprianjajuću tavu.

Otkrij i ove kulinarske tajne!

pržena piletina Možda vas zanima... 11 tajnih sastojaka za najbolju prženu piletinu Špajza mikrovalna pećnica Možda vas zanima... Kojih 10 jela ne smijemo stavljati u mikrovalnu? Špajza Tvrdo kuhano jaje Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati jaje Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.