Špajza 27. rujna 2021.

Ovo nikada ne bi trebala raditi s deterdžentom za perilicu posuđa

;Ovo je pet stvari koje ne smiješ raditi s deterdžentom za perilicu posuđa foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U nastavku saznaj što nikada ne smiješ napraviti s deterdžentom za perilicu posuđa...

Pranje posuđa u perilici nezamislivo je bez odgovarajućeg deterdženta za pranje. Na tržištu su dostupni različiti proizvodi, poput praškastih deterdženta, tableta i gelova, i dobra je vijest da ne postoji pogrešan odabir - sve dok znaš što nikada ne smiješ činiti s deterdžentom za perilicu posuđa.  Ako još uvijek nisi sigurna koje su to stvari, u nastavku ti donosimo brzinski podsjetnik!
 

Ovo je  pet stvari koje nikada ne bi trebala raditi s deterdžentom za perilicu posuđa.

1. Nikada ne stavljaj deterdžent izravno u perilicu.

Tablete za perilicu posuđa zaista su odličan izum! Mnogi proizvodi su "all inclusive", što znači da sadrže mnogo sastojaka (poput sredstva za čišćenje, odmašćivača, izbjeljivača i sredstva za ispiranje) koji pospješuju njihovu učinkovitost. Iako su tablete zaista jednostavne za upotrebu, postoji jedna uobičajena pogreška - stavljanje deterdženta izravno u bubanj perilice posuđa. No, to zaista nije dobra ideja. Umjesto toga, tablete za pranje posuđa uvijek stavi u pretinac za deterdžent. Ako se tableta stavi izravno u perilicu, otopit će se prije početka ciklusa pranja. S druge strane, kada ju staviš u dozator bit će puštena u pravo vrijeme tijekom ciklusa pranja posuđa. 

2. Ne diraj deterdžent s mokrim rukama.

Dodirivanje kapsula mokrim rukama može u najmanju ruku napraviti nered. Vlaga može uzrokovati njihovo lijepljenje ili čak otapanje i curenje. Prije nego što izvučeš deterdžent iz spremnika za deterdžent, provjeri jesu li ti ruke u potpunosti suhe.

3. Nemoj skladišti deterdžent u prahu u vlažnom okruženju

Praškasti proizvodi i vlaga su veliki neprijatelji. Ako se deterdžent u prahu smoči, čak i ako je samo pohranjen u vlažnom okruženju, može se pretvoriti u "ciglu" koju ćeš vrlo teško moći iskoristiti za pranje posuđa. Dakle, navedeni problem možeš spriječiti skladištenjem deterdženta na suhom mjestu ili prebacivanjem deterdženta u hermetički zatvorenu posudu, savjetuje TheKitchn.

4. Nemoj koristiti previše deterdženta

Kada je riječ o deterdžentu, ponekad nam se čini logičnim , da bi više proizvoda moglo bolje očistiti posuđe, no to zaista nije istina. Previše deterdženta može ostaviti tragove na posuđu, a posuđe s ostacima deterdženta prilično je neprivlačno, a moglo bi biti i nesigurno za jelo. Osim toga, višak deterdženta može uzrokovati probleme u perilici posuđa. 

5. Ne koristi deterdžent za perilicu posuđa za ručno pranje suđa

Vjerojatno već znaš da ne možeš koristiti sapun za pranje posuđa u svojoj perilici posuđa (napravit će nevjerojatno pjenušav nered i možda uništiti i/ili oštetiti perilicu (i podove)!). Isto tako, prilikom pranja posuđa ne bi trebala koristiti deterdžent za perilicu posuđa. Deterdžent za perilicu posuđa ne pjeni se na način na koji to čini klasični tekući deterdžent, a ima drugačiji sastav, koji nije prikladan za pranje "na ruke". 

Ako koristiš perilicu posuđa, zanimat će te i sljedeći savjeti:

 

perilica posuđa Možda vas zanima... Kako detaljno očistiti perilicu posuđa u 3 koraka Špajza Možda vas zanima... Popis posuđa koje zaista ne smiješ prati u perilici Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.