Špajza 13. rujna 2023.

Ovog petka na Dolac stižu i nova lica s finom hranom

PLACe market
Prošli tjedan na PLACe marketu oduševile su nas umami dagnje iz Sopala, a što nas sve čeka ovog petka? foto: Emina Basara: PLACe market
gastro postao gastro.24sata.hr
Na prošlotjednog PLACe marketu bezobrazno smo uživali u genijalnim dagnjama s potpisom Sopala, a unaprijed se veselimo svemu finome što nas čeka ovoga petka

Istinski ljubitelji fine hrane i vrhunskih, domaćih namirnica food festivale posjećuju upravo zbog – hrane. Ako im je hrana fina, zanimljiva, inovativna, a atmosfera dobra, nisu potrebni besplatni koncerti ni drugi trikovi za privlačenje publike. Uvjerili smo se u to prošlog petka kada se, nakon ljetne pauze, PLACe market vratio na zagrebački Dolac!

Iako ih je vrijeme prilično zezalo uoči ljetne pauze, ovo događanje imalo je izuzetno uspješnu premijeru proljetos te početkom ljeta – prvo u Splitu, a potom i u Zagrebu. Ukusna jela po prihvatljivim cijenama, inovativna i zanimljiva, oduševila su posjetitelje koji su svakog petka ispunili prostor do posljednjeg mjesta.

 | Author: PLACE market PLACe market foto: PLACE market

 

PLACe market Možda vas zanima... PLACe market u petak se vraća na Dolac! Najave

 

Bilo je tako i prošlog petka, kada se PLACe market na Dolac. Unatoč važnoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije, posjetitelja je bilo toliko da se već nakon prvih sat vremena (PLACe market počinje u 18 sati i traje do ponoći) mjesto za sjedenje moglo pronaći samo ako dobro vrebaš druge posjetitelje i čekaš da si odu po još hrane…

U petak na Dolcu nisu bili svi koji su oduševili u prvoj 'sezoni' PLACe marketa, no svi se se opravdali ranije preuzetim obavezama (a i stižu ovaj petak!). Ipak, ponuda je i na 12 štandova bila vrlo raznolika i svatko je mogao odabrati baš ono što bi rado jeo u tom trenutku.

 | Author: PLACE market Tjestenina s parmezanom iz Al Dentea je pravi hit foto: PLACE market

Od prefinih i obilnih poke bowlova iz Poke Pokea, grilanih srdelica (7 eura), kobasica od crne slavonske svinje (9 eura), bučnice i štrudla od jabuka (komad 2 eura) iz Tača, slastica iz slastičarnice Amelie, slasnih pohanaca iz Poha (10 eura) i izvrsnih dagnji iz Sopala (10 eura, na njih ćemo se još vratiti jer stvarno su bile dobre, ma ne dobre, nego – izvrsne!), preko ukusne slatke i slane ponude iz Brooma 44, tjestenine s parmezanom iz restorana Al Dente za koju je bio možda i najdulji red.

 | Author: Emina Basara Ponuda iz Vinkla foto: Emina Basara  | Author: Emina Basara kaiserschmarrn iz Točkice baš je jako zamirišao... foto: Emina Basara

Bilo je tu i steakova i burgera na štandu Meat The King, kao i finog skradinskog rižota iz Rougemarina, purice s mlincima (10 eura) i graha s kobasom (7 eura) iz Vinkla, prefinih Ferdinand knedli (komad 3 eura) te faširanaca s krumpir salatom (8 eura) i kaiserschmarrna (7 eura) iz Točkice… ma posjetitelji su iskreno uživali u ponudi.

Ono što ćemo vam iskreno savjetovati jest da se požurite jer primjerice Broom 44 svu je hranu prodao 20-ak minuta prije 21 sat, a Janjolinkine krafne nestale su i ranije. Malo prije toga pobojali smo se da smo ostali i bez omiljenih Ferdinand knedli, no oni su, srećom, nadopunili svoju raskošnu vitrinu. I druga hrana nestajala je gotovo brzinom svjetlost – čisto da znate planirati vrijeme svog dolaska.

 | Author: Emina Basara Slasne dagnje iz Sopala foto: Emina Basara

Vratimo se sada na te slasne dagnje iz Sopala koje su na najbolji način obilježile početak naše degustacije. Fine, sočne, svježe, puno umaka i sasvim dovoljno finog kruha za umakanje u isti. Pitate se sigurno od čega je taj famozni umak koji nas je tako oduševio?

Pitali smo ljubazni tim restorana i otkrili su nam da je tajna u – dashiju od ribljih kostiju. Čestitke chefici Katarini Vrenc i njezinu timu! Kako doznajemo ovog petka Sopal će imati novo jelo – vratinu na grillu s tajlandskim umakom nam jim jaew. Već nam je zamirišalo!

Kušali smo i klasičan skradinski rižoto iz Rougemarina, koji je bio ukusan i zasitan. Nestrpljivo smo dočekali i kobasice iz Tača. Kobasice od obraza crne slavonske svinje poznatog slovenskog brenda BioSing bile su dosta masne, ali dijelovi su bili toliko dobro zapečeni da smo u njima posebno uživali. Uz masne kobasice odlično su išle domaće ukiseljene lisičke (može se umjesto njih odabrati i domaći ajvar ili senf).

PLACe market | Author: Emina Basara Prošlotjedna slasna ponuda iz Tača foto: Emina Basara

Za nešto slatko ovaj put svratili smo do štanda Ferdinand knedli i kušali dvije – knedlu s pistacijom i Carsku knedlu (3 vrste belgijske čokolade – tamna, mliječna i bijela; francuski keks). Ostale smo ostavili za sljedeći put, a u ponudi su bile još knedla sa šljivama, Čoko-višnja, Kokos, Princeza s Madagaskara (krema od vanilije), Malina i slatki sir, Čoko-malina te Marakuja-divlja kupina. Dobra vijest je da imaju spremne i kutijice u kojima omiljene knedle možeš ponijeti kući.

 

PLACe market Možda vas zanima... Prognoza je odlična, na Dolcu će se jako dobro jesti! Najave

 

A sada malo o onome što nas čeka ovog petka… Stižu Amelie, Tač, Poke Poke, Al Dente, Rougemarin, Vinkl, Meat The King, Sopal, Poh, Cunami, Ferdinand knedle, bistro Točkica, Piena, SOI fusion (a s njima se vraćaju i njihove famozne autorske štrukle!), Begs Plant Based, bistro Market, La Central.

Stiže i chef Christian Misirača sa svojim Nautic klubom Pojoda. On priprema dva jela: brudet od jadranskih kozica i dimljenih dagnji na kremi od kukuruza s uljem od bosiljka i peršina te zapečene njoke punjene sporo kuhanom janjetinom na kremi od graška , s ukiseljenom mrkvom. Ova jela premijerno je predstavio na nedavno održanoj proslavi Nacionalnog dana Katalonije.

 | Author: Željko Hladika/PIXSELL Chef Mario Mihelj u petak će na Dolcu pripremati paellu foto: Željko Hladika/PIXSELL

Pravi snedvič spektakl pripremaju pak Gastronomadi koji pripremaju panuozzo s porchettom, oradom u savoru i piletinom, dakle više različitih kombinacija. Veselimo se i dolasku chefa Marija Mihelja koji ovaj put neće predstavljati restorane El Toro i Maredo u kojima vodi kuhinju, već dolazi u svoje ime, a priprema – paellu! Prošlog petka bio je u izvidnici na Dolcu i rekao nam da jedva čeka da krene kuhati. A mi jedva čekamo probati! 😉

 

PLACE market Možda vas zanima... Poznati chefovi petkom će kuhati na Dolcu i Pazaru! Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.