Špajza 20. ožujka 2014.

Pisano, Tannat 2012.

Pisano tannat
gastro postao gastro.24sata.hr
Slično kao i Malbec, koji se dominantno nastanio u Argentini, Tannat se s europskim imigrantima u 19. stoljeću preselio u Urugvaj i tamo pronašao drugo, prihvatljivije podneblje i klimu za razliku od nešto grubljih uvjeta koji su u tom vremenu vladali francuskim jugozapadnim vinogorjima.

S vremenom te usvajanjem novih tehnologija i znanja tako je započela proizvodnja vina spremnih za raniju upotrebu, prirodno zrelih i pristupačnih, nešto što se u današnjem nestrpljivom svijetu sve više traži od instant potrošača i što predstavlja dodatni poticaj proizvođačima željnim što bržeg čišćenja podrumskih kapaciteta.

Bodega Pisano svakako pripada istaknutijim imenima urugvajskog vinarstva, s relativno ograničenom količinom proizvoda, barem u referentnom okviru južnoameričkih posjeda, koji osim Tannata uzgajaju još Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc i još neke talijanske sorte u eksperimentalnim količinama, pretačući sve to u niz pjenušavih i mirnih etiketa.

Pequena Reserva nastupa izravno, poput starog poznanika nudeći košaru zašećerenog tamnog voća prelivenog sa sirupom od maline i gomilom paljenog drveta u rasponu od od početno zagorenih mirisa mesa na roštilju, preko špeka do nešto umjerenijih aroma vaniliziranog dima. U čaši je tamno crvene boje s živim odsjajima mladenačke potencije.

Cijeli pokušaj osvajanja konzumenta odigran je u prvoj četvrtini s prokušanim receptom osvježenim s tek neznatnim zelenim protuutegom proljetnih lisnatih grmova. Gutljaj je vruć i slastan s dosta morskih aroma joda i kamena, punog tijela i zagorenog retrookusa. Blage kiseline su u hladnijem dijelu okusnog spektra nadomješteni izraženijim krupnim i postojanim taninima ali ipak nedovoljno da osiguraju ravnotežu koja je ozbiljno narušena okusima spaljene makije. Kao rezultat svega gutljaj je u većoj mjeri neskladan osim samog početka koji kratko zabljesne, ali se i brzo izgubi u ekstremnijem ostatku.

Iako je riječ o vinu koje će mnogi ljubitelji ekstra tostiranja sa zadovoljstvom ispiti čini se da je jednostavno nedostajalo voćnog „štofa“ za međusobno uravnoteženje komponenti vina.

Vino za recenziju osigurao 'Vrutak'.

Vrsta: mirno suho crno vino
% alkohola: 13,5
Sorta: Tannat
Berba: 2012.
Regija: Urugvaj
Proizvođač: Pisano Family Vineyards
Najbolje pristaje uz: svinjski kare u pećnici, gulaš od divljači s njokima, hladni naresci poput šunke i kulenove seke, odležani sir
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: 24,90 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.