Znaš ono kad ti netko kaže “pojedi šaku badema dnevno, to ti je zdravo”? Ili kad vidiš da su pistacije zvijezda viralnog recepta s TikToka? E pa, nije to bez razloga. Orašasti plodovi odavno su temelj zdrave prehrane, pogotovo u mediteranskom načinu života. Puni su zdravih masnoća, vlakana, vitamina i minerala i donose brojne dobrobiti za tvoje tijelo.
Ali nisu svi isti. Iako su pistacije i bademi naizgled slični, i kalorijama i količinom proteina, svaki od njih skriva različite koristi za zdravlje. Ako biraš prema onome što tvoje tijelo trenutno treba, evo vodiča koji će ti pomoći da odlučiš hoćeš li posegnuti za pistacijama ili za bademima.
Pistacije: za crijeva i stabilan šećer u krvi
Pistacije su pravi mali dragulji. Osim što ih je zabavno “osloboditi” iz ljuske i što su estetski savršene za Instagram tortu, imaju ozbiljan nutritivni profil. Sadrže više kalija nego banana i nevjerojatnu količinu vitamina B6 i folne kiseline. To znači da podržavaju cirkulaciju, produkciju hemoglobina, zdravu razinu šećera u krvi i formiranje novih stanica.
Pistacije se pune kalija
Pistacije su poznate i po blagotvornom utjecaju na crijevnu floru. Potiču proizvodnju butirata, najvažnije kratkolančane masne kiseline u crijevnom sustavu. Butirat hrani stanice debelog crijeva, pomaže u probavi i sudjeluje u održavanju zdravog metabolizma. Ako ti je crijevna mikrobiota važna (a trebala bi biti), pistacije su tvoj broj 1.
Bademi: borci protiv upala
Bademi su suptilno slatkasti, lagano gorkasti i nevjerojatno svestrani. Od bademovog brašna i maslaca do tostiranih listića u salatama – teško da postoji kuhinja u kojoj nemaju mjesto.
A kad je riječ o zdravlju, bademi blistaju. Najveći adut im je vitamin E – moćni antioksidans koji štiti tvoje stanice od oštećenja, pomaže očuvanju kognitivne funkcije, čisti kožu iznutra i navodno pomaže u prevenciji stvaranja krvnih ugrušaka.
Bademi su dobri za kožu, mozak i liniju
Već u šaci badema dobiješ više od pola dnevne preporučene doze tog vitamina. Osim toga, bademi su pravi šampioni u kontroli apetita i razine šećera u krvi.
Studije pokazuju da redovito konzumiranje badema može pomoći pri mršavljenju, smanjiti loš (LDL) kolesterol i smanjiti upalne procese u tijelu. Bonus: puni su magnezija i kalcija – ključnih minerala za jake kosti, mišićnu funkciju i zdrav tlak.
Kalorije, masnoće i proteini – gdje su pistacije i bademi slični?
Kad gledamo brojke, bademi i pistacije su vrlo blizu: 579 kalorija u 100 g badema i 560 u istoj količini pistacija. Oba su izvrsni izvori biljnih proteina, što ih čini idealnim snackom za vegetarijance i vegane.
Masnoće koje sadrže su pretežno nezasićene – one “dobre” koje štite srce i održavaju zdrav kolesterol. Vlakna su također bitna stavka: oba orašasta ploda obiluju vlaknima koja pomažu probavi i stvaraju osjećaj sitosti. Zato, kad ti sljedeći put dođe da posegneš za čipsom, znaj da šaka orašastih plodova radi puno više od pukog zadovoljstva.
Pistacije
Koji orašasti plod je pravi izbor za tebe?
Ako ti je cilj smiriti crijeva, poboljšati probavu i stabilizirati šećer u krvi, pistacije su logičan izbor. Ako ti pak fali vitamina E, želiš ljepšu kožu, jače kosti ili se boriš s upalama – bademi su bolja opcija.
A realno? Najbolje je imati oboje u smočnici i jesti ih naizmjenično. Važno je i kako ih konzumiraš – najbolji su neslani i neprženi, jer tada zadržavaju najviše hranjivih tvari. Ako voliš zabavu, biraj pistacije u ljusci jer usporavaju grickanje i pomažu ti da ne pretjeraš. Ako voliš jednostavnost, bademi su odmah spremni.
Više od običnih grickalica
I pistacije i bademi su više od obične grickalice. Oni su funkcionalna hrana – sitni zalogaji koji čine veliku razliku. Bez obzira biraš li ih zbog zdravlja, okusa ili estetike na tanjuru, jedno je sigurno, teško ćeš pogriješiti.
Zato sljedeći put kad staneš pred policu s orašastim plodovima, možda ne moraš birati. Uzmi jedne za crijeva, druge za kožu, i napravi si vlastiti mix zdravlja. Jer ponekad je najbolja odluka ne birati nego kombinirati.